Politică externă

Istanbulul a fost lovit de doi kamikaze turci

24.11.2003, 00:00 12

Atacatorii sinucigasi care au declansat atentatele de joi impotriva intereselor britanice la Istanbul, in care au murit 28 de persoane si peste 450 au fost ranite, erau cetateni turci si faceau parte dintr-o grupare internationala.
Anuntul a fost facut de premierul turc, Recep Tayip Erdogan, intr-un interviu acordat BBC.  Potrivit premierului de la Ankara, fortele de securitate turce au indoieli ca atacul a fost pus la cale de organizatia terorista Al-Qaida, care a revendicat atentatele imediat dupa producerea lor. El a descris atacurile ca avand o motivatie religioasa si a spus ca unii oameni urmaresc sa provoace o ciocnire a civilizatiilor.
Politia turca arestase, pana ieri, 18 persoane suspecte de implicarea in atentatele cu masina capcana comise joi la Istanbul.  Autoritatile de la Ankara au facut acest anunt dupa ce Consiliul National de Securitate - care reuneste elita politica si militara - a examinat, mai multe ore, o lista pe care figurau numele mai multor combatanti turci in Cecenia, Afganistan si Bosnia. La sfarsitul acestei reuniuni, liderii turci au cerut comunitatii internationale sa dezvolte cooperarea antiterorista cu Turcia.
In paralel cu ancheta autoritatilor, mii de turci au iesit sambata pe strazi pentru a manifesta impotriva terorismului. Mitingurile de protest au fost organizate de sindicate si organizatii neguvernamentale. La Istanbul, cel mai mare oras al Turciei, lovit in cinci zile de doua valuri de atentate care au socat intreaga lume, aproximativ 3000 de persoane au iesit in strada sa condamne violenta si terorismul dar si apropierea autoritatilor de la Ankara de politica americana. Manifestantii purtau steagul turc si scandau: "Nu razboiului, da pacii", "Jos imperialismul american", "Nu yankeilor". Miile de oameni au strabatut metropola turca, intr-un mars al tacerii, pornind de dimineata din piata Taksim, situata in centrul partii europene a Istanbulului. Manifestatii pentru pace au fost organizate si in alte orase mari din Turcia. Desi in urma cu o saptamana doua sinagogi au fost tinta a doua atentate, la sfarsitul acestei saptamani, in ultimele zile ale Ramadamului, moscheele au fost pline. Pelerinii vorbeau de pace si securitate."Teroarea nu are religie, limba sau nationalitate. Islamul este o religie a pacii. Profitati de aceasta noapte sacra pentru a va ruga", a spus imamul unei mari moschei din Sultanahmet.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO