Politică externă

Justitia l-a declarat castigator in alegeri pe Prodi

20.04.2006, 00:00 24

Curtea de Casatie de la Roma urma sa-i dea aseara castig de cauza liderului stangii, Romano Prodi, dupa aproape doua saptamani de incertitudine, in care actualul sef al guvernului, Silvio Berlusconi, a refuzat sa-si accepte infrangerea in alegerile legislative. Surse din Justitie, citate de Sky News, au spus ca, dupa numararea voturilor in litigiu, Prodi urma sa fie declarat castigator. El are o majoritate confortabila la Camera Deputatilor, insa la Senat doar doua locuri il despart de opozitie.

Formarea guvernului se afla acum in mod legitim in mainile lui Romano Prodi. Acesta s-a intalnit deja zilele trecute cu partidele de coalitie pentru a discuta formarea viitorului guvern. Sarcina lui Prodi nu este deloc usoara tinand cont de compozitia heterogena a coalitiei, de la catolici la comunisti, ce se va afla la guvernare si de problemele economice grave ale Italiei pe care guvernul va trebui sa le rezolve. Viitorul prim-ministru se va intalni cu toti aliatii in zilele urmatoare.

Prodi s-a confruntat deja cu primele dezacorduri privind postul de presedinte al Camerei Deputatilor care este revendicat atat de Partidul Democratilor de stanga, cat si de partidul Refondarea Comunista, condus de Fausto Bertinotti.

Presa italiana acorda cele mai multe sanse partidului democratilor, iar presedintia Senatului ar putea reveni partidului de opozitie Margherita, al doilea ca marime din coalitia lui Prodi, condus de Francesco Rutelli. Fara nici o indoiala insa, fotoliul de ministru cel mai disputat si cu cea mai mare responsabilitate in viitorul guvern va fi cel al ministrului economiei.

Deocamdata, presa italiana a dezvaluit doua nume: fostul comisar european Mario Monti si fostul vice-presedinte italian al Bancii Centrale Europene, Tomasso Padoa Schioppa. Viitorul ministru al economiei trebuie sa supuna Italia unei "terapii de soc" pentru a-si moderniza economia, a scadea nivelul deficitului bugetar care a atins un nivel alarmant de 4,1% din PIB in 2005 si pentru a reusi sa scape de datoria publica in valoare de 106,4% din PIB, un nivel record al ultimilor 10 ani. Conform cotidianului italian La Stampa, Prodi il prefera pe Padoa Schioppa care dispune de o vasta experienta in domeniu, ce va fi cu siguranta apreciata si de pietele internatioanale, si intelege mai bine modelul social european al drepturilor angajatilor si angajatorilor. Neavand experienta ministeriala, se pare ca Schioppa va fi asistat de ministri adjuncti ai economiei.

Luand in considerare victoria la limita a lui Prodi si implicit spatiul de manevra redus al coalitiei in domeniul politicii economice, specialistii in economie sunt insa sceptici in ceea ce priveste sansele viitorului guvern de a reforma in profunzime economia din Peninsula.

"Victoria stransa a aliantei de centru stanga constituie cel mai prost rezultat posibil pentru sansele Italiei de a ramane in zona euro dupa 2015", a afirmat Wolfgang Munchau, editorialist la Financial Times intr-un articol recent.

Ipoteza iesirii Italiei din zona euro in urma unui posibil esec al guvernarii de stanga, urmat de declansarea unei miscari antieuro, a atras comentarii aprinse.

"Este de neconceput! Pretul pe care Italia l-ar avea de platit in cazul in care ar parasi zona euro ar fi foarte ridicat cu dobanzi care ar exploda", a afirmat Tito Boeri, profesor de economie la Universitatea Bocconi din Milano. Referitor la acelasi articol, Romano Prodi a declarat: "Financial Times s-a referit exclusiv la guvernul lui Berlusconi. Vom practica o politica de nivel inalt si vom mai vedea ce va scrie Financial Times peste cateva luni".

De celalata parte, fostul ministru al economiei, Giulio Tremonti, este de parere ca acest scenariu "reflecta opinie raspandita in capitalele si cercurile internationale de renume".

Toate aceste discutii si speculatii ale presei pastreaza insa un caracter de culise, deoarece guvernul nu va putea fi format efectiv decat dupa desemnarea unui succesor pentru presedintele Carlo Azeglio Ciampi, caruia ii va reveni sarcina de a numi primul-ministru din partea partidului castigator. Acest lucru va avea loc, cel mai probabil, in luna mai.

Dupa acest moment Romano Prodi va trebui sa gaseasca solutia unei guvernari cu o majoritate infima la Senat si sa pastreze unitatea coalitiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO