Politică externă

Kaczynski asigura ca alianta cu extrema dreapta va functiona

12.05.2006, 00:00 17

Presedintele polonez, Lech Kaczynski a incercat ieri sa risipeasca teama, asigurandu-i pe polonezi ca noul guvern, format din membrii partidului Lege si Justitie condus de fratele sau geaman, Jaroslav Kaczynski, dar si din membrii a doua partide antieuropene, de extrema dreapta - Autoapararea si Liga Familiilor Poloneze -, va continua reformele si nu va modifica politica externa a tarii.

Kaczynski le-a dat aceleasi asigurari si partenerilor din cadrul Uniunii Europene, ingrijorati de faptul ca noii participanti la guvernare ar putea indeparta tara de UE.

"As vrea sa dau asigurari ca, in pofida indoielilor, situatia se imbunatateste", a spus Kaczynski intr-un discurs televizat.

Partidul Autoapararea condus de Andrzej Lepper, un fost crescator de porci si un admirator al lui Lukasenko, impreuna cu Liga Familiilor Poloneze, aflata sub conducerea lui Roman Giertych, un nationalist si antieuropean convins, au criticat vehement de-a lungul timpului integrarea Poloniei in Uniunea Europeana in 2004, posibilitatea adoptarii unei constitutii europene si s-au opus reformelor pentru liberalizarea pietei. In structura actualului guvern ei ocupa functiile de vicepremieri.

Acest lucru a trezit neliniste atat la Bruxelles, cat si printre cetatenii polonezi, chiar daca in ultima vreme cele doua partide si-au mai domolit discursul antieuropean. Ultimele sondaje de opinie arata ca aproximativ jumatate din polonezi se declara ingrijorati de cooptarea la guvernare a partidelor extremiste. Presedintele a dat insa asigurari ca cele doua formatiuni au fost de acord cu agenda economica si de politica externa a actualului guvern si ca ii va permite sa continue activitatea de combatere a coruptiei.

"Coalitia deschide calea catre o Polonie in care se va trai mai bine decat in prezent, in care va exista mai multa onestitate, mai multa dreptate si care se va dezvolta rapid si va beneficia de avantajele integrarii europene", a declarat convins Lech Kaczynski.

Cresterea influentei extremei drepte intr-unul din principalele state ale "noii Europe" nu poate sa nu constituie un motiv de ingrijorare, desi presedintele Poloniei a incercat in repetate randuri sa inlature temerile privind partenerii de coalitie. Uniunea Europeana asista la venirea la putere a unor partide care nu impartasesc nici obiectivele si nici valorile comune europene. Stefan Meller, fost ministru de externe al Poloniei si proeuropean convins, si-a prezentat demisia imediat dupa determinarea compozitiei coalitiei de guvernare, refuzand sa faca parte din aceeasi echipa cu antieuropenii Lepper si Giertych. Coabitarea celor trei partide de dreapta se va dovedi cel putin dificila, in conditiile in care Liga Familiilor Poloneze este in favoarea retragerii Poloniei din UE, iar liderul Autoapararii doreste renegocierea tratatelor europene asupra agriculturii si oprirea investitiile straine.

Uniunea Europeana s-a mai confruntat in trecut cu o guvernare din care faceau parte membrii anti-europeni, si anume in anul 2000, cand partidul de extrema dreapta condus de populistul Jorg Haider a fost cooptat in coalitia de guvernare a Austriei. La vremea aceea UE a aplicat sanctiuni impotriva Austriei, iar faptul ca in cazul Poloniei oficialii europeni nu reactioneaza a starnit numeroase semne de intrebare.

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, intr-un raport dat publicitatii ieri la Bruxelles, si-a exprimat dezamagirea fata de felul in care unii lideri nationali inteleg apartenenta lor la proiectul comun european si nu pun in practica angajamentele asumate. Fara o trimitere directa la Polonia si fara sa nominalizeze pe cineva, el a declarat ca este nevoie de o revitalizare a Uniunii. Barroso le-a cerut celor 25 de state membre sa-si declare public angajamentul fata de Europa intr-o declaratie politica solemna anul viitor, care marcheaza a 50-a aniversare a Tratatului de la Roma care a pus bazele Uniunii Europene.

"Ii provoc pe liderii nationali. Ii intreb: sunteti sau nu angajati fata de acesta decizie colectiva pe care am luat-o de a trai impreuna in Europa, fata de obiectivele si principiile care sunt de fapt inscrise in proiectul constitutiei", a declarat Barroso. Aceste remarci par a descrie perfect situatia din Polonia, iar criticile ar putea fi indreptate catre liderii guvernarii poloneze. Cert este ca situatia din Polonia se adauga listei de subiecte delicate care macina Uniunea Europeana in aceasta perioada, alaturi de procesul de integrare si de adoptare a tratatului constitutional.

daniela.cuciureanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO