Politică externă

Kuweitul a facut dosare pentru procesul lui Saddam

07.01.2004, 00:00 21





Procesul fostului presedinte irakian Saddam Hussein, care va incepe cel mai probabil la jumatatea acestui an, continua sa fie dezbatut cu nedisimulat interes de comunitatea internationala. Dupa ce Iranul a aratat ca doreste sa participe la procesul fostului dictator, si Kuwaitul a anuntat ca a pregatit 178 de dosare impotriva lui Saddam Hussein, capturat la sfarsitul anului trecut, in nordul Irakului. Kuwaitul doreste sa ia parte la procesul fostului presedinte irakian avand in vedere crimele comise pe teritoriul acestui stat in cele sapte luni de ocupatie irakiana. In timpul ocupatiei, armata irakiana a incendiat 700 de sonde petroliere si a ucis sute de civili kuwaitieni.



"Am pregatit 178 de dosare pe numele lui Saddam Hussein si a adjunctilor acestuia pentru crime de razboi comise in timpul ocuparii Kuwaitului, in perioada august 1990 - februarie 1991. Aceste dosare vor fi prezentate autoritatilor irakiene", a declarat luni ministrul kuwaitian al Justitiei, Ahmed Yacub Baqer, conform AFP.



Potrivit ministrului kuwaitian, dosarele au fost instrumentate de o comisie de specialisti formata in urma cu zece ani si prezidata de procurorul general al Kuwaitului.



Aceasta comisie i-a cerut ministrului justitiei sa stabileasca legaturi cu tribunalul penal special din Irak, infiintat in luna decembrie de Consiliul irakian de guvernare pentru a judeca crimele de razboi comise de Saddam Hussein si de regimul acestuia. Totodata, Kuwaitul cere Irakului despagubiri de razboi in valoare de 170 de miliarde de dolari.



Dupa capturarea fostului presedinte irakian, la 13 decembrie 2003, liderii comunitatii internationale au deschis discutia privind judecarea lui Saddam Hussein pentru faptele comise in timpul celor 34 de ani de dictatura. La acel moment, Iranul a sustinut ca fostul lider de la Bagdad ar trebui judecat de un tribunal international, aratand ca pregateste o plangere impotriva lui. Autoritatile iraniene il acuza pe Saddam Hussein de crime impotriva Republicii Islamice. In perioada 1980-1988 sute de mii de iranieni au murit in timpul razboiului declansat dupa invadarea provinciei petroliere Khuzestan de catre trupele fostului regim irakian.



Fostul lider de la Bagdad va fi judecat pentru genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi comise in perioada 1968 - 2003. Saddam Hussein va fi judecat la Bagdad de catre un tribunal penal special infiintat de catre puterea provizorie din Irak.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO