Politică externă

Numirea lui Wolfowitz la Banca Mondiala a fost primita cu raceala in Europa

18.03.2005, 00:00 15


O reactie anticipata chiar in momentul desemnarii lui Paul Wolfowitz (foto) in fruntea Bancii Mondiale a fost consemnata ieri. Reprezentanti ai tarilor membre din cadrul Bancii Mondiale (184 la numar), cu precadere cei din Europa, s-au aratat sceptici in privinta optiunii pe care a avut-o presedintele american, George Bush.


Mai multe surse citate de Reuters indicau faptul ca Wolfowitz nemultumeste. Mai ales in vechea Europa. Dar asta nu inseamna ca nu va primi postul de presedinte al Bancii Mondiale. Asta pentru ca este binecunoscut ca Statelor Unite le revine aceasta functie, in timp ce cea a presedintelui Fondului Monetar International ii revine Europei.


Presedintele Frantei, Jacques Chirac, este citat de catre Associated Press spunand ca va examina "in spiritul prieteniei" cu Statele Unite propunerea lui Bush. Din Franta parea sa fie primita cu raceala propunerea cata vreme nu era considerata ca ultima optiune de catre ministrul de externe de la Paris, Michel Barnier. El a spus ca avem doar o propunere, o vom examina cu atentie, dar cu acelasi respect cu care vom privi si ceilalti candidati. Se pare ca si ministrul de externe al Marii Britanii, Jack Straw, are indoieli in acelasi sens.


Paul Wolfowitz este principalul artizan al orientarii strategice a Statelor Unite. Din pozitia de adjunct al ministrului apararii al Statelor Unite, el este cel care a sustinut si a pus la punct planul de invadare a Irakului. Tot el este si ideologul grupului neoconservator, un nucleu de putere al Partidului Republican, cu mare influenta la Casa Alba si cu mare trecere la George Bush.


Insa numirea in acest post a lui Wolfowitz a fost comentata de presa europeana diferit. Mai toate ziarele britanice au fost de parere ca alegerea lui Wolfowitz este dovada ca presedintele american chiar pune la cale unul dintre sloganurile celui de-al doilea sau mandat - vremea diplomatiei a venit, reluam legaturile cu partenerii traditionali. Presa franceza, mai cu seama, este de parere ca nu se poate citi intr-o asemenea cheie desemnarea adjunctului de la Pentagon.


Asta pentru ca omul este radical si, alaturi de numirea ambasadorului american la ONU, John Bolton, arata ca liderul american isi trimite in prima linie, pe arena internationala, reprezentantii celei mai dure linii ale Casei Albe. Lasa mai putin loc diplomatiei, spune, de pilda, John Kerry, contracandidatul democrat al lui Bush la prezidentialele de anul trecut.


Wolfowitz este privit in presa spaniola, tara care l-a dat pe presedintele FMI, Rodrigo Rato, mai degraba ca nefiind potrivit postului. Cariera nu-l recomanda ca specialist in problema saraciei si a dezvoltarii mondiale. El este apropiat de alt gen de abordari - democratizarea Orientului Mijlociu ca mijloc de stabilizare a regiunii si de lupta impotriva terorismului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO