Politică externă

O noua problema pentru aliati: Ankara

24.03.2003, 00:00 16

Informatiile potrivit carora armata turca ar fi patruns in nordul Irakului pentru a preveni revolta kurzilor irakieni a ingrijorat profund lumea occidentala si a produs nemultumirea Statelor Unite care au cerut guvernului de la Ankara sa-si reconsidere pozitia. Dupa mai multe declaratii ambigue armata turca a dezmintit, sambata, aceste informatii dar suspiciunile privind iminenta unei interventii nu pot fi risipite intrucat Parlamentul de la Ankara a aprobat aceasta inerventie, odata cu permisiunea acordata trupelor americane de a survola teritoriul turc.
Televiziunea IHA, citata de Sky News a informat, la sfarsitul saptamanii, ca cel putin 1.500 de militari turci au trecut granita si au intrat in nordul Irakului, ca avangarda a unei forte mai numeroase care s-ar putea ridica la 40.000 de soldati.
Ministrul turc al Apararii, Vecdi Gonul, a declarat ca desfasurarea de trupe in Irak este necesara pentru a preveni noi actiuni ale gruparilor de gherila kurde si un eventual aflux de refugiati. La randul lor, fortele kurde din regiune au declarat ca ca vor riposta in cazul in care vor fi atacate. Scenariul american prevedea ca fortele kurde sa atace trupele irakiene insa aceste planuri ar putea fi date peste cap si ar crea mari probleme fortelor aliate. Drept pentru care secretarul de stat american Colin Powell a cerut Turciei sa se abtina de la o interventie. In ciuda asigurarilor date de SUA, guvernul de la Ankara se teme ca minoritatea kurda din Irak isi va declara independenta ceea ce ar putea antrena o reactie asemanatoare a puternicei minoritati kurde din Turcia, care s-ar putea revolta. Turcia sustine ca a obtinut acordul american pentru aceast operatiune fapt contrazis, printr-o reactie nervoasa a Washingtonului. Numeroase forte speciale americane au debarcat, in cursul noptii de sambata spre duminica, din patru avioane care au aterizat in Kurdistanul irakian, pentru a deschide un front in nordul Irakului, a anuntat, ieri, un oficial kurd.
Trupele turce nu vor ezita, cu prima ocazie, sa atace Kurdistanul irakian, iar o astfel de actiune risca sa creeze "probleme serioase", a afirmat expertului in geostrategie, specialist in problema kurda, Gerard Shaliand.
Rusia a criticat, sambata, participarea fortelor turce la razboiului din Irak, declarand ca este vorba de o noua "agravare a situatiei".
Guvernul german isi va retrage echipajele celor patru avioane radar de tip AWACS apartinand NATO, aflate in Turcia, in cazul in care autoritatile de la Ankara "vor lua parte la razboiul din Irak", a declarat ministrul german de Externe, Joschka Fischer.
Relatiile SUA -Turcia s-au racit considerabil in urma ezitarilor guvernului de la Ankara de a permite americanilor sa atace Irakul din aceasta tara. Acest plan a fost abandonat in cele din urma. Pentru Turcia aceast lucru inseamna un minus in buget de aproximativ 30 de miliarde de dolari, bani pe care ar fi urmat sa-i primeasca in cadrul unui pachet financiar, daca permitea stationarea trupelor americane pe teritoriul sau. Cotidianul Washington Post, relata, ieri, ca.presedintele american George W. Bush va cere Congresului o majorare bugetara de 80 de miliarde de dolari pentru a acoperi costurile razboiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO