Politică externă

O tragedie americana: Statele Unite, sub soc, dupa cea mai mare crima petrecuta intr-o universitate americana

O tragedie americana: Statele Unite, sub soc, dupa cea mai mare crima petrecuta intr-o universitate americana

Constitutia da dreptul americanilor (in amendamentul II din 1791) sa poarte arme. Amendamentul II: O politie bine organizata este necesara pentru securitatea unui stat liber, iar dreptul oricarei persoane de a pastra si purta arme nu trebuie incalcat.

18.04.2007, 18:48 42

Ministerul roman al Afacerilor Externe a precizat aseara ca printre victimele atacului de la universitatea americana nu figureaza niciun student roman. Ambasada Romaniei a contactat Crucea Rosie, administratia universitatii, autoritatile locale si asociatiile de studenti, pentru verificari suplimentare in acest sens. Universitatea era aseara blocata.
Dan Vasiliu, doctorand roman la Virginia Tech, a declarat la BBC ca toti studentii romani - colegi de universitate -, pe care ii cunoaste sunt teferi. MAE roman nu stie insa cati studenti romani studiaza la Virginia Tech, dupa cum a admis Corina Vintan, purtator de cuvant.
Autoritatile americane au precizat ca printre cei ucisi se afla profesorul evreu de origine romana Liviu Librescu - din anul 2000 doctor Honoris Causa al Universitatii Bucuresti. Potrivit martorilor, el a fost asasinat in momentul in care incerca sa-si salveze studentii blocand usa in fata criminalului. Drama este tulbure, iar filmul evenimentelor neclar. Varianta initiala era ca o persoana de origine asiatica a deschis in doua randuri focul (la distanta de cateva ore) intr-un camin si intr-o universitate. Ieri rectorul universitatii, Charles Steger, a avansat ipoteza ca atacatorul - despre care a spus ca era un student al universitatii, de origine asiatica (el nu i-a dat numele), si locuia in campus - a avut complici. Nici despre arma sau armele cu care s-a tras nu se cunosc toate detaliile. Intr-o varianta, ar fi vorba despre un atac cu doua pistoale de 9 mm. Intr-o alta, ar fi fost folosita, pe langa pistoale, si o pusca de calibrul 22. Zeci de agenti FBI cautau ieri urme, arme si cartuse, incercand sa stabileasca provenienta armelor, a eventualilor atacatori, dar si a mobilului crimelor. Presedintele George W. Bush s-a deplasat la fata locului, unde aseara urma sa se desfasoare o ceremonie in amintirea victimelor.
Atacul a readus in discutie nu doar slabiciunea fortelor de ordine si incapacitatea lor de a reactiona in situatii limita, ci si dreptul americanilor de a detine arme de foc - drept stipulat in al doilea amendament al Constitutiei Statelor Unite ale Americii.
Universitatea tehnica din statul american Virginia, din localitatea Blacksburg numara noua mii de studenti din mai toate tarile lumii. Martorii si politia au spus ca un barbat inarmat a deschis focul, la primele ore ale diminetii, intr-un camin al universitatii. Doua persoane au fost ucise, dar politia, ajunsa la fata locului, a crezut ca este vorba despre o crima pasionala si nu a organizat nimic special pe considerentul ca atacatorul ar fi fugit de mult de la locul masacrului. Doua ore mai tarziu si chiar in timp ce politistii strangeau probe acelasi atacator a intrat in sediul Facultatii de Inginerie, aflata in partea opusa a locului unde s-a petrecut primul atac, si a inceput sa traga din nou. Au fost ucisi 30 de studenti si profesori, iar atacatorul s-a sinucis in momentul in care politia a ajuns la fata locului.
Studentii, parintii si profesorii intervievati de canalale de televiziune americane
nu-si explica cum de a fost posibil ca un criminal sa umble liber prin campus (vreme de doua ore intre primul si al doilea incident) si nici de ce studentii nu au fost avertizati despre primul incident decat foarte tarziu. Potrivit politiei - citata de ABC si CNN - in jurul orei 7.15 (14.15 ora Romaniei) a fost primit un telefon la numarul de urgenta 911, in care era semnalat un incident intr-unul dintre caminele universitatii. Dupa doua ore, un alt apel la 911 semnala focuri de arma in cealalta parte a campusului. In toata aceasta perioada administratia universitatii a trimis studentilor un e-mail (insa foarte aproape de petrecerea celui de-al doilea eveniment) in care le cerea sa fie atenti si sa anunte politia daca observa ceva suspect - si abia acest e-mail anunta primul incident. Cursurile nu au fost intrerupte in aceasta perioada. Martorii au aratat ca o parte dintre studenti au sarit pe geamuri incercand sa se salveze de focurile de arma si astfel s-au ranit, iar in intreg campusul s-a instalat o panica ingrozitoare.
Profesorul evreu de origine romana Liviu Librescu (77 de ani) a fost ucis in momentul in care incerca sa blocheze usa in fata atacatorului. Profesorul era o figura eminenta a stiintei tehnice americane. Regimul comunist din Romania a incercat sa il impiedice pe Librescu sa emigreze in Israel.
I s-a permis sa paraseasca tara doar dupa ce premierul israelian din acea perioada Menachem Begin l-a contactat personal pe Nicolae Ceausescu pentru a solutiona problema. Profesorul Librescu s-a stabilit in Statele Unite cativa ani mai tarziu, in timp ce se afla acolo cu o bursa.
Povestea profesorului este relatata de site-ul www.ynetnews.com. Site-ul universitatii Virginia Tech (www.esm.vt.edu) a confirmat ieri dimineata ca profesorul se afla pe o lista a celor disparuti pentru ca ieri dupa-amiaza autoritatile sa confirme oficial moartea sa. Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Facultatii de Stiinte ale Ingineriei si Mecanica din cadrul Universitatii Virginia Tech, Liviu Librescu a absolvit in 1952 Institutul Politehnic din Bucuresti, specializarea Inginerie Aerospatiala, iar in 1953 a obtinut masteratul in cadrul aceleiasi facultati. In 1969, el si-a dat doctoratul la Institutul de Mecanica a Fluidelor din cadrul Academiei de Stiinte din Romania. Profesorul Librescu a obtinut zeci de premii si titluri onorifice in cursul carierei sale prolifice, era membru in cadrul consiliilor editoriale ale mai multor publicatii de specialitate si a prezidat numeroase congrese internationale pe teme de inginerie mecanica. El era titularul a patru cursuri in cadrul Universitatii Virginia Tech. Colegii sai il descriau drept un "adevarat gentleman".
Atacul de luni este cel mai grav petrecut vreodata intr-o institutie de invatamant americana, dar nu este singular. In 1996, 14 persoane au fost ucise intr-un atac in campusul universitatii Texas. In 1999, doi adolescenti de la Columbine High School, Colorado, si-au ucis 12 colegi si un profesor si apoi s-au sinucis. Acest incident a redeschis dezbaterea asupra drepturilor americanilor de a detine arme de foc, stipulat in al doilea amendament al Constitutiei Statelor Unite, in 1791. Noul incident, cred specialistii, va relua si cu mai mare aplomb aceste dezbateri. Insa exista si destula retinere. Presedintele Bush a declarat ca dreptul americanilor de a se apara cu arme de foc, potrivit Constitutiei, trebuie respectat. Argumentul celor care sustin aceasta idee: americanul poate purta o arma de foc, dar legea interzice purtarea ei in scoli.
Comunitatea internationala a reactionat fata de carnagiul comis la Virginia Tech utilizand termeni precum "oroare", "solidaritate", dar atragand, in egala masura, atentia asupra vanzarilor libere de arme. Regina Elisabeta a II-a, presedintele francez Jacques Chirac, lideri canadieni, australieni si, in mod neasteptat, iranieni au transmis mesaje de condoleante rudelor victimelor.


Semne de intrebare

Incidentele armate de la Virginia Tech sunt marcate de numeroase semne de intrebare
07.15 (14.15, ora Romaniei): politia este chemata in cladirea West Ambler Johnston, unul din imobilele campusului universitar. Un barbat si o femeie au fost impuscati mortal.
07.30 (14.30, ora Romaniei): doi raniti sunt transportati la spitalul regional Montgomery.
08.00 (15.00, ora Romaniei): cursurile incep pentru majoritatea celor 9.000 de studenti care locuiesc in campusul universitar si pentru cele alte cateva mii care vin din exterior. Politia a evacuat campusul, initiaza primele etape ale anchetei interogand martorii. Considerand ca autorul a parasit campusul, politia din Blacksburg decide, de comun acord cu oficialii universitatii, sa califice atacul drept unul izolat.
09.26 (16.26, ora Romaniei): un mesaj electronic trimis de conducerea universitatii informeaza studentii in legatura cu cele doua crime comise in incinta campusului si le cere sa contacteze politia in cazul in care observa activitati suspecte sau dispun de informatii privind incidentul armat.
in jurul orei 09.30 (16.30, ora Romaniei): studentii prezenti in incinta Norris Hall, o cladire care gazduieste sali de curs, suna la politie pentru a semnala noi focuri de arma. Dintr-un motiv neelucidat inca, o persoana necunoscuta intra intr-o sala de curs si ucide 30 de persoane inainte de a se sinucide. Potrivit martorilor, aceasta era de origine asiatica. Circa 20 de raniti, unii aflati in stare grava, au fost transportati la spitalele din regiune.
09.50 (16.50, ora Romaniei): un al doilea mesaj electronic informeaza ca "un atacator necontrolat se afla in interiorul campusului. Ramaneti in interiorul cladirilor (...) departe de ferestre". Administratia universitatii difuzeaza un avertisment similar la difuzoarele din interiorul campusului.
10.16 (17.16, ora Romaniei): un al treilea mesaj anunta anularea tuturor cursurilor si le cere studentilor din interiorul campusului sa ramana in camere, iar celor din exterior sa nu patrunda in incinta complexului universitar.
10.52 (17.52, ora Romaniei): un al patrulea mesaj electronic informeaza ca exista "cateva victime" in cladirea Norris Hall si ca politia a retinut un atacator, fortele de ordine cautand un al doilea suspect inarmat. Toate punctele de acces in campus sunt inchise. Atacatorul se sinucide, dar politia trateaza fara menajamente mai multe persoane evacuate din cladirea Norris Hall, suspectandu-i ca ar avea legatura cu atacatorul. Autoritatile apreciaza ca cele doua incidente au probabil legatura unul cu altul si nu exclud varianta ca atacatorul implicat in primul caz sa fi revenit in campus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO