Politică externă

Obama isi mareste avantajul in fata lui Clinton

Obama isi mareste avantajul in fata lui Clinton

Click pentru imaginea marita

14.02.2008, 20:32 15

Barack Obama, care se lupta pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidentiale din Statele Unite, a castigat zdrobitor alegerile primare din Virginia, Maryland si Districtul Columbia, in fata adversarei sale Hillary Clinton.
Victoriile din cele trei state impreuna cu cele de la sfarsitul saptamanii trecute l-au transformat pe Obama in vedeta numarul 1 din cadrul Partidului Demcrat, avand cele mai mari sanse sa castige urmatoarele alegeri din Winsconsin si Hawaii de saptamana viitoare, totul fiind in detrimentul lui Hillary Clinton, candva favorita alegatorilor democrati.
"In aceasta seara suntem pe drumul cel bun. Dar stim cat de mult mai avem pana la final. Stim ca drumul nostru nu va fi usor. Dar mai stim ca in acest moment cinicii nu mai pot spune ca speranta noastra este desarta", a declarat Obama in fata suporterolor sai din Winsconsin, care organizeaza alegeri primare pe 19 februarie.
Senatorul de Illinois a obtinut in Virginia 64% din voturi, iar in Maryland, unde urnele au fost deschise pentru aproximativ 90 de minute din cauza vremii foarte proaste, a reusit sa fie votat de 60% dintre alegatori fata de numai 37 de procente ale lui Clinton. Victoria a fost si mai mare in Districtul Columbia, unde Obama a obtinut 75% din voturi.
Conform ultimelor calcule ale Associated Press, Obama are pana in prezent 1.223 de delegati, iar Clinton 1.198 din totalul de 2025 necesari pentru a fi declarat candidat oficial al Partidului Democrat in cursa pentru Casa Alba.
Victoria lui Obama in asa-numitele "Potomac Primaries" (Alegerile primare de la Potomac), a caror demunire vine de la raul care traverseaza cele trei state, a fost una substantiala, dar nu numai in ceea ce priveste numarul de delegati (168), ci si pentru faptul ca a reusit sa obtina voturi din partea sustinatorilor adversarei sale.
Astfel, senatorul de Illinois a fost votat de femei, hispanici si oameni cu venituri mici, care votau de obicei cu fosta prima doamna a Statelor Unite. Cu toatea acestea, Obama a fost clar favorizat in aceste trei state, deoarece aici se afla o larga populatie de afro-americani, tineri si oameni cu studii superioare care-l prefera pe Obama.
Clinton, aflata in Texas in momentul anuntarii castigatorilor, a promis ca va obtine pe viitor rezultate mai bune. Ea este increzatoare ca va castiga alegerile primare din Texas si Ohio din 4 martie. Senatorul de New York nu a mentionat deloc victoriile lui Obama in timpul discursurilor sale.
Clinton spera sa obtina victorii in cele doua state, in Ohio deoarece este un stat cu probleme economice si in Texas deoarece aici exista multi hispanici, care au votat cu senatorul de New York de fiecare data.
Diversi analisti ai cursei democrate au declarat ca victoriile recente ale lui Obama vor face batalia dintre cei doi si mai acerba. De asemenea, unii considera ca a rezista pana la alegerile din Texas si Ohio este o strategie foarte riscanta pentru Hillary Clinton.
Daca saptamana trecuta senatorul de New York si-a schimbat directorul de campanie, acum Hillary Clinton a ramas fara managerul de campanie, Mike Henry, care a demisionat in urma rezultatelor slabe obtinute de fosta prima doamna a tarii.
In ceea ce priveste Partidul Republican, John McCain a castigat detasat alegerile din "Potomac Primaries" in fata adversarului sau Mike Huckabee. In prezent el are 821 de delegati din cei 1.191 necesari pentru a fi numit candidat oficial al Partidului Republican, fiind favoritul alegatorilor republicani dupa retragerea principalului sau adversar Mitt Romney.
Mike Huckabee, care se mentine in cursa in ciuda diferentei foarte mari dintre el si adversarul sau, are doar 241 de delegati, dar se arata in continuare dispus sa castige cursa pentru Casa Alba.
McCain a castigat in Virginia, obtinand 50% din voturi fata de 41 de procente ale lui Huckabee, iar in districtul Columbia senatorul de Arizona a obtinut 68%, pe cand adversarul sau a fost votat doar de 17% dintre alegatori.
Cu toate acestea, in ciuda victoriilor obtinute in cele trei state, sondajele arata ca el nu a reusit sa-i convinga pe cei mai conservatori alegatori din Virginia, care l-au preferat pe Huckabee, sustinut de partea religioasa a electoratului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO