Politică externă

Obiectivul Ungariei: să elimine creditele în valută

Obiectivul Ungariei: să elimine creditele în valută

Foto: Balazs Attila

Autor: Alexandru Matei

25.10.2011, 17:24 291

Guvernul ungar intenţionează să elimine treptat creditele ipotecare în valută, a declarat primul-ministru Viktor Orban, adăugând că băncile străine vor începe să readucă în ţară profiturile pe care le-au repatriat, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Guvernul de centru-dreapta de la Budapesta caută metode prin care să reducă expunerea masivă a gospodăriilor şi a economiei faţă de creditele în valută după ce aprecierea substanţială a francului elveţian a redus cererea şi a afectat creşterea economică a ţării.

"Nu trebuie să fie un secret: obiectivul este ca nicio familie din Ungaria să nu mai garanteze cu locuinţa proprie pentru credite în altă monedă decât forintul", a spus Orban în faţa Parlamentului. El a adăugat că nu va elimina povara datoriilor în monedă străină dintr-o dată, ci prin mai mulţi paşi.

Premierul ungar a mai spus că băncile străine au început deja să aducă înapoi în ţară o parte din profiturile pe care le-au repatriat în trecut pentru că altfel nu ar fi putut îndeplini condiţiile impuse de guvern prin schema de plată anticipată a creditelor ipotecare în valută.

"Aduc profiturile înapoi, bine, nu din dorinţă proprie, nu cu foarte mult entuziasm şi nu tot profitul repartiat, dar într-un singur caz o bancă a adus 600 de milioane de euro în Ungaria", a declarat Orban.

Guvernul a lansat o schemă de ajutor a celor cu credite ipotecare în valută prin intermediul căreia debitorii pot rambursa anticipat datoria la un curs valutar preferenţial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO