Politică externă

Pactul armelor nucleare dintre SUA si Rusia, aproape de ratificare în Congres

Autor: Radu Racu

22.12.2010, 10:45 24

Senatul american decide miercuri în privinţa unui pact cu Rusiapentru neproliferare nucleară, iniţiat de preşedintele Barackobama, decizie politică ce ar putea schimba perspectivaameninţătoare a armelor de distrugere în masă în următoareledecenii, scrie Reuters.

Acordul START, care prevede reducerea numărului de arme atomicela 1.550 în următorii şapte ani, a trecut deja uşor de câtevaproceduri de vot în Senat şi se îndreaptă spre votul final care vafi pronunţat vineri.

"Suntem pe punctul de a scrie următorul capitol în istoria de 40de ani a ameninţării nucleare", a declarat senatorul democrat JohnKerry. Pentru a trece, actul normativ are nevoie de votul a douătreimi din cei 100 de senatori. O procedură legislativă anterioarăvotului final a câştigat 67 de voturi , după ce 11 senatorirepublicani s-au raliat democraţilor.

De cealaltă parte, Rusia a fost săracă în dezbateri politicelegate de tratat. Duma de stat nu a iniţiat încă nicio procedură devot iar preşedintele Medvedev a anunţat ferm că nu va fi făcutniciun pas în acest sens până ce acordul START nu va fi aprobat însenatul american.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO