Politică externă

Pactul de Stabilitate denunta crima organizata din Europa de Est

18.11.2005, 19:24 37

Statele Europei de Sud-Est au ramas la stadiul de promisiuni si nu au luat atitudine in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si crimei organizate, a declarat ieri Erhard Busek, coordonatorul Pactului de Stabilitate.

"Lipsesc reactiile oficiale pe aceasta tema", a subliniat Erhard Busek.

Au fost inregistrate o serie de progrese, in special in ceea ce priveste formarea de oameni politici si procurori, "insa acestea reprezinta doar conditiile prealabile ale unei actiuni, insuficiente de altfel pentru aplicarea legii, urmarirea penala si condamnarea criminalilor", a apreciat el.

Conform declaratiilor sale, statele din regiune au aratat cel mai adesea o "slabiciune si o ambivalenta" considerata "socanta" in privinta retelelor de traficanti de masini furate.

"Uitati-va la toate aceste Mercedesuri si BMW-uri de pe strazile unor orase, toata lumea stie ca aceste masini au fost furate din alte colturi ale Europei", a subliniat oficialul, denuntand aceasta forma de "complicitate" cu crima organizata. "Actiunile de combatere a acestui fenomen trebuie sa fie prioritare din cauza legaturilor care exista intre crima organizata si grupurile teroriste", a subliniat responsabilul citat.

Reuniti la Praga la invitatia Pactului de Solidaritate in fata Crimei Organizate (SPOC), reprezentantii statelor din sud-estul Europei au decis sa intensifice cooperarea regionala in acest domeniu. Acest lucru presupune o cooperare la nivel de procurori speciali, crearea unei institutii echivalente Europolului numita Initiativa pentru Cooperare in Sudul si Estul Europei (SEECI) si infiintarea unei retele de avocati si de oficiali guvernamentali.

Pactul de Solidaritate a fost creat in 1999 pentru a intari cooperarea regionala in regiunea Balcanilor cu asistenta internationala directa.

Organizatia beneficiaza de sprijinul Uniunii Europene si al Statelor Unite si isi desfasoara activitatea impreuna cu Banca Mondiala sau cu Fondul Monetar International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO