Politică externă

Papa nu vrea ca Saddam sa aiba soarta lui Ceausescu

18.12.2003, 00:00 14

Papa Ioan Paul al II-lea s-a pronuntat impotriva condamnarii la moarte a lui Saddam Hussein - capturat sambata de fortele americane - Suveranul Pontif intervenind astfel in discutia privind judecarea fostului presedinte irakian, dezbatere ce a starnit interes pentru majoritatea cancelariilor lumii. Spre deosebire de Vatican, presedintele american George W. Bush a spus ieri ca fostul dictator ar merita pedeapsa capitala intrucat este "un tortionar si un criminal".
In numele Papei, cardinalul Renato Martino - mult timp observator la ONU al Sfantului Scaun - si-a aratat regretul pentru faptul ca in ultimii ani terorismul a devenit foarte virulent, a produs masacre, reducand calea dialogului si a negocierilor, a exacerbat spiritele si a agravat problemele mai ales in Orientul Mijlociu. Insa, nici in aceste conditii, folosirea fortei impotriva terorismului, nu poate justifica renuntarea la principiul statului de drept, considera Suveranul Pontif. Papa a lansat si un avertisment, ce-i drept la modul general: jocurile politice care se vor incununate de succes trebuie sa tina cont de drepturile fundamentale ale omului. Vaticanul s-a referit, implicit, si la politica Statelor Unite. Le Figaro scria ieri ca textul dat publicitatii de Vatican a suferit unele modificari, mai ales in pasajele referitoare la politica Statelor Unite, varianta publica fiind mult mai generala decat cea initiala.
Opinia Vaticanului a fost exprimata in mesajul transmis pentru Ziua mondiala a pacii, celebrata de Biserica Catolica in fiecare 1 ianuarie.
Dupa capturarea lui Saddam Hussein, comunitatea internationala si-a pus problema: cine il va judeca pe fostul dictator? Tribunalul din Irak sau un tribunal international? Va fi condamnat la moarte sau la inchisoare? Puterea provizorie de la Bagdad insista ca fostul dictator sa fie judecat de Tribunalul irakian, incepand din primavara anului viitor, si nu ascunde ca ar putea fi condamnat la moarte, potrivit unei legi irakiene in vigoare. Insa, daca l-ar condamna la moarte pe Saddam, Irakul ar risca sa incalce normele juridice internationale.
Presedintele american, George W. Bush, a declarat ieri intr-un interviu acordat postului de televiziune ABC News, ca Saddam Hussein este "un tortionar si un criminal" care merita "pedeapsa capitala", dar a subliniat ca aceasta decizie apartine poporului irakian.
Liderul de la Casa Alba s-a exprimat ieri explicit dupa ce anterior a fost foarte evaziv in privinta aplicarii pedepsei capitale impotriva fostului presedinte irakian. ONU si Marea Britanie s-au opus categoric condamnarii la moarte. Rusia crede ca judecarea lui Saddam este o "afacere interna" a poporului irakian.
Fiicele fostului dictator sustin insa ca tatal lor ar trebui judecat de un tribunal international. Ieri, Raghad Saddam Hussein, fiica cea mare a fostului presedinte irakian, a declarat ca vrea sa-si viziteze tatal. Raghad a declarat ca, in prezent, "sunt analizate metodele legale" care sa-i permita sa-si viziteze tatal. Fiica lui Saddam Hussein, care s-a refugiat la Amman, in august, impreuna cu sora sa, Rana, si cu copiii lor, a criticat circumstantele in care a fost anuntata capturarea tatalui sau. 



Atacurile anti-americane continua
Capturarea lui Saddam Hussein nu a pus punct violentelor in Irak. Ieri dimineata un camion-cisterna a explodat intr-o intersectie foarte circulata din Bagdad, provocand moartea a 16 persoane si ranirea a peste 20. Atacul de ieri survine altor doua atacuri produse marti, soldate cu 17 morti. In paralel, ieri dimineata, fortele americane au lansat o operatiune de anvergura la Samara -120 de kilometri de Bagdad - a carei miza este "sa izoleze si elimine" fortele ostile coalitiei americano-britanice", in special fideli ai fostului regim. Operatiunea, organizata dupa arestarea lui Saddam Hussein, care va dura mai multe zile, vizeaza sa "priveze elementele de rezistenta de libertatea de miscare, impiedicandu-le sa comunice si sa se organizeze", potrivit responsabililor coalitiei.



Saddam, torturat psihic
Investigatorii americani ii arata fostului presedinte irakian, Saddam Hussein, casete video cu torturarea si executarea unor detinuti, gropi comune si proteste, pentru a-i slabi rezistenta psihica, relateaza USA Today. Casetele au fost inregistrate in perioada in care Saddam s-a aflat la conducerea tarii si erau folosite de serviciile de securitate pentru a instaura teroarea in randul populatiei. Scopul acestei initiative este de a-l determina pe fostul lider irakian sa faca declaratii, inregistrarile fiindu-i prezentate drept eventuale probe intr-un proces impotriva sa. 
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO