Politică externă

Parteneriatul estic, urmatoarea confruntare dintre Rusia si UE

07.05.2009, 18:41 113

Uniunea Europeana a lansat ieri "Parteneriatul estic", o idee aparent indrazneata prin care vrea sa-si apropie sase state foste componente ale Uniunii Sovietice - Ucraina, Belarus, Republica Moldova, Georgia, Armenia si Azerbaidjan - fara a le integra insa. Moscova a fost retinuta deocamdata, dar maraitul Federatiei Ruse s-a auzit inca de la inceputul anului. Cand va musca?

Relatiile cu Rusia sunt mai dificile ca niciodata si, in loc de o apropiere asteptata in fata ofesivei Chinei sau a Indiei, cele doua blocuri - Federatia Rusa si Uniunea Europeana - par sa se indeparteze una de alta.
 
Sferele de influenta ale Rusiei si pretentiile UE
Putem vorbi despre o concurenta sporita intre Moscova si Bruxelles pentru sfere de influenta pierdute de Rusia, dar necucerite de UE, insa cat va acea succes aceasta politica "soft power" a Uniunii intr-o regiune mai mult decat instabila?
Este adevarat ca UE are de ce sa fie ingrijorata in legatura cu Rusia. Razboiul de anul trecut pe care Rusia
l-a pornit impotriva Georgiei - care tocmai traise dezamagirea de a nu fi invitata sa adere la NATO in timpul summit-ului de la Bucuresti -, razboiul gazului dintre Ucraina si aceeasi Rusie si recentele violente din Republica Moldova spun totul despre instabilitatea regiunii.
Tentativa de lovitura de stat de la mijlocul acestei saptamani din Georgia in chiar debutul unui exercitiu militar NATO in aceasta tara - tentativa de lovitura de stat pe care Tbilisi o atribuie Rusiei - este doar ultimul eveniment ingrijorator petrecut in aceasta zona.
Cat va cantari, dincolo de disputele politice, criza economica si, daca UE ofera ceva acestor tari, ce ofera? Mai nimic. De pilda nu va oferi eliminarea vizelor pentru UE ceruta de aceste tari, pentru ca nimeni din Uniune nu doreste sa deschida acest subiect.
Un comentariu al BBC de ieri merita mentionat: "Uniunea Europeana incearca sa arate ca ii pasa, dar ii este teama sa ofere prea mult".
Mult mai mai mult, Parteneriatul estic nu ofera nicio perspectiva aderarii europene a acestor tari, foste soviete.
Moscova a pus UE si NATO cu botul pe labe ori de cate ori aceste blocuri s-au apropiat de frontierele sale. Exercitiul militar din Georgia al NATO pare mai degraba un simulacru - niste exercitii pe calculator si o actiune minora in teren impotriva unui presupus atac terorist. Ce cauta atunci NATO in Georgia o luna de zile? Razboiul de anul trecut din aceasta tara a pus la pamant credibilitatea presedintelui georgian - un mare erou prooccidental in urma cu cativa ani. Presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, este si el foarte jos din punct de vedere al increderii publice. Ucraina este dezamagita si cu moralul la pamant din cauza crizei economice, dar aceasta lehamite a Kievului a plecat din aprilie trecut si s-a accentuat la finele aceluiasi an, cand NATO a refuzat Ucraina in structurile sale. Premierul Ucrainei, Iulia Timosenko, a gasit ieri un pretext la indemana - un incendiu, e adevarat grav, in orasul sau natal, pentru a nu merge la lansarea Parteneriatului estic.
Nu doar Rusia denunta parteneriatul pe care il considera o implicare a UE in sferele sale de influenta, dar si in cadrul Uniunii exista disensiuni.
Germania vrea sa mentina relatiile bune cu Rusia pentru a evita o eventuala confruntare, in vreme ce Franta considera Parteneriatul estic un concurent al "Uniunii Mediteranei". Ideea lansarii Parteneriatului estic a derivat dintr-o initiativa promovata in vara anului trecut de Polonia si Suedia. Noua initiativa vizeaza exclusiv tarile de la granita de est a UE - Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia si Azerbaidjan - si este conceputa pentru a consolida Politica Europeana de Vecinatate.
 
De ce parteneri europeni si nu tari europene?
Potrivit publicatiei electronice EUObserver, "modificarile efectuate in ultimul moment la declaratia privind summit-ul Parteneriatului estic dezvaluie disconfortul Uniunii Europene cu privire la extindere si imigratie, dar si complexitatea vechilor conflicte de la frontiera de est a blocului european".
Despre ce este vorba in fapt? Despre faptul ca o declaratie initiala a proiectului final menit sa fie publicat la lansarea Parteneriatului numea cele sase tari "tari europene". Ele vor fi numite acum doar "parteneri europeni". Este suficient? Nu, in actualele conjuncturi.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO