Politică externă

Planul SUA de suveranitate a Irakului nu a convins inca

04.06.2004, 00:00 10

Statele membre in Consiliul de Securitate al ONU continua sa fie divizate in ceea ce priveste proiectul de rezolutie referitor la organizarea Irakului dupa transferul de suveranitate, in pofida concesiilor facute de Statele Unite.
Trei dintre cele cinci state cu drept de veto in Consiliul de Securitate - Franta, Rusia si China - sunt nemultumite de modificarile acceptate de Statele Unite si Marea Britanie pe marginea proiectului de rezolutie intrucat le considera "vagi" si spun ca mentine controlul Statelor Unite asupra administratiei irakiene. Presedintele francez Jacques Chirac spune ca proiectul de rezolutie poate fi o baza de discutii dar ar trebui in continuare modificat intrucat, in actuala varianta, el nu confirma suveranitatea noului guvern irakian, mai ales in domeniul militar. In plus, Rusia ezita sa se pronunte inainte ca insusi guvernul interimar de la Bagdad sa o faca. Franta, Rusia si China au cerut anterior ca proiectul de rezolutie ce urmeaza sa fie supus votului in Consiliul de Securitate al ONU sa ateste deplina suveranitate a Irakului o data cu transferul puterii la 30 iunie. Autoritatile de la Beijing au mai cerut ca mandatul fortelor straine aflate pe teritoriul Irakului sa se incheie in ianuarie 2005. De altfel, prezenta militarilor straini este cel mai delicat subiect. Dupa modificarile admise de Statele Unite proiectului de rezolutie fixeaza o data limita pentru prezenta trupelor militare straine in Irak, insa aceasta este imprecisa, si precizeaza ca primele alegeri libere vor fi organizate la sfarsitul anului 2005, inceputul lui 2006.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO