• Leu / EUR4.9454
  • Leu / GBP5.7743
  • Leu / USD4.8344
Politică externă

Powell: "Vom demonstra ca Irakul nu coopereaza"

Powell: "Vom demonstra ca Irakul nu coopereaza"
20.01.2003, 00:00 10

Secretarul de Stat american, Colin Powell, a declarat ca pana la sfarsitul lunii se va demonstra faptul ca Irakul a incalcat rezolutiile ONU. "Cred ca la sfarsitul lunii se va dovedi ca Irakul nu coopereaza", a precizat Powell, citat de cotidianul german Sueddeutsche Zeitung. Aceasta declaratie vine sa confirme inca o data faptul ca americanii se pregatesc pentru lansarea campaniei militare in luna februarie, lucru demonstrat si de miscarile de trupe din regiune.
Noua vase de razboi au traversat in noaptea de sambata spre duminica Canalul Suez, indreptandu-se spre Golf. Doua nave apartinand Frantei, o nava italiana, distrugatorul ITS Mimbelli, si o nava de razboi spaniola, fregata SPS Canarias, au traversat si ele Suezul.
Alte sapte nave militare au plecat din California spre zona Golfului, avand la bord 10.000 de militari. Printre cele sapte vase se numara un "miniportavion", USS Bonhomme Richard, si navele de transport, USS Cleveland si USS Dubuque.

Proteste antirazboi
Mii de persoane au participat la sfarsitul saptamanii trecute la mitinguri si marsuri contra razboiului in America de Nord, Europa, Asia si Orientul Mijlociu. Din Japonia, unde au demonstrat 4.000 de oameni si pana in Siria, unde au iesit in strada peste 15.000 de oameni, tarile asiatice au avut parte de ample demonstratii contra unei campanii militare.
In Europa, primii manifestanti s-au reunit la Moscova, iar miscari de protest au avut loc in toate capitalele UE. La Londra au avut loc doua marsuri ale tacerii, Parisul, Berlinul si Bruxellesul fiind invadate de militanti impotriva razboiului. Nici Viena, Napoli sau Madridul nu au scapat de demonstratii.
In Statele Unite, zeci de mii de opozanti ai razboiului au demonstrat la Washington si San Francisco (California, vest).

Nu este nevoie de un flagrant
Inspectorii ONU nu au nevoie sa gaseasca "un flagrant delict" in Irak pentru a putea fi lansat un razboi in Irak, a spus ieri ministrul britanic al Apararii, Geoff Hoon. Pentru a justifica o actiune militara sub conducerea Statelor Unite, este de ajuns ca inspectorii sa obtina o "proba convingatoare" , a precizat Hoon.
Inspectorii ONU au descoperit in Irak 12 focoase chimice pentru rachete, a anuntat al sfarsitul saptamanii trecute purtatorul de cuvant al inspectorilor ONU de la Bagdad, Hiro Ueki. Irakienii sustin insa ca aceste focoase sunt "vechi" si au fost mentionate in declaratiile oficiale privind armamentul.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9454
Diferență: 0,0101
Ieri: 4.9449
Azi: 4.8344
Diferență: 0,5324
Ieri: 4.8088
Azi: 5.7743
Diferență: -0,1763
Ieri: 5.7845
Azi: 4.9860
Diferență: 0,1808
Ieri: 4.9770