Politică externă

Premierul Bulgariei intra in arena cu un guvern minoritar

Premierul Bulgariei intra in arena cu un guvern minoritar
23.07.2009, 18:53 20

Premierul desemnat al Bulgariei Boiko Borisov i-a prezentat ieri presedintelui tarii Gheorghi Parvanov lista noilor ministri, care vor face parte dintr-un Guvern minoritar. Borisov si-a ales o echipa formata in mare parte din figuri noi, o parte dintre ei fiind economisti care au lucrat la Banca Mondiala.

Noul Guvern spune ca prioritatile sale sunt rezolvarea crizei financiare si lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate din cauza careia Bulgaria a pierdut deja zeci de milioane de euro, fonduri ale UE.

Partidul de centru-dreapta GERB (Cetatenii pentru Dezvoltare Europeana in Bulgaria), condus de Borisov, a castigat alegerile legislative din 5 iulie, insa nu a reusit sa obtina majoritatea mandatelor din Parlament. Astfel, for-matiunea a obtinut numai 116 mandate din cele 240 ale Legislativului de la Sofia.

Noul premier a optat pentru un guvern minoritar. Borisov a argumentat ca se va baza pe sustinerea a trei forma-tiuni de dreapta din Parlament, dar nu le va oferi niciun post de ministru, deoarece GERB vrea sa-si asume toata res-ponsabilitatea pentru reformele planificate.

 

Guvernul are nevoie de un plan B

Noul Guvern, care va avea 17 membri, urmeaza sa fie validat de Parlament la inceputul saptamanii viitoare.

Previziunile economice sunt sumbre pentru Bulgaria. Fondul Monetar International (FMI) estimeaza o scadere a economiei tarii cu pana la 7 procente, dupa ce, in primul trimestru, a avut o contractie de 3,5%, relateaza Bloomberg. Statul balcanic se confrunta cu un deficit bugetar de 2,7% din PIB in acest an.

"Daca ceea ce este mai rau din criza urmeaza sa vina, atunci noul Guvern are nevoie de un plan B. Trebuie sa fie pregatit pentru surprize neplacute", a declarat Kristofor Pavlov, economist-sef la UniCredit Bulbank din Sofia.

In acest conditii, un acord cu FMI este iminent, sustin economistii. Borisov a promis inca din campania electorala un acord cu FMI si cu Banca Mondiala, insa viitorul ministru de finante Simeon Djankov a infirmat necesitatea inceperii vreunor negocieri.

Firma de consultanta Capital Economics estimeaza ca finantarea externa a Bulgariei necesita 25 de mi-liarde de dolari anul acesta. Investitiile straine au scazut cu aproape jumatate, ajungand la 995 de milioane de euro in aprilie.

O alta prioritate a noului Guvern va fi lupta impotriva crimei organizate si a coruptiei, care a vaduvit anul trecut tara de 550 de milioane de euro, fonduri europene.

Guvernul lui Borisov a fost pre-zentat la o zi de la lansarea raportului pe justitie pentru Bulgaria de catre Comisia Europeana. Raportul a criticat Sofia pentru lipsa eforturilor de combatere a coruptiei. GERB a promis in campania electorala trimiterea in judecata a celor corupti.

 

Noul Guvern, format din figuri noi

Asteptarile de la noul Guvern sunt mari, avand in vedere ca din el vor face parte economisti cu experienta internationala si reformisti. Cei mai multi sunt figuri noi pe scena politica de la Sofia.

"Alegerea lui Borisov pentru noi personaje poate aduce atat succes, dar si riscuri", a declarat Kiril Avramov, expert la think-tankul Political Capital.

Pentru a evita vreun conflict de interese, ministrul desemnat pentru agricultura Desislava Taneva a renuntat la nominalizare.

"De la anuntarea nominalizarii mele, au existat speculatii privind activitatea si cariera mea de pana acum in calitate de presedinte al unei societati pe actiuni si la posibilul conflict de interese in acest sens", a precizat Taneva intr-o scrisoare.

Personajele cele mai importante ale noului cabinet sunt Margarita Popova, sefa unitatii speciale de investigare a fraudelor din fonduri europene, care va prelua portofoliul Justitiei, si Simeon Djankov, ministrul finantelor, care a lucrat la Banca Mondiala.

 

Primii trei guvernatori de dupa '89 ai bancii nationale a Bulgariei au fost agenti secreti

Primii trei guvernatori ai bancii nationale a Bulgariei din perioada postcomunista au avut legaturi cu fostele servicii secrete, potrivit dezvaluirilor comisiei care studiaza arhivele fostei politii si armate comuniste, relateaza Sofia Echo. Lista fostilor agenti comunisti care au lucrat pentru Banca Nationala dupa inlaturarea comunismului cuprinde numele lui Ivan Dragnevski (guvernator din decembrie 1989 pana in ianuarie 1991), Todor Vulcev (1991-1996) si Luibomir Popov (1996-1997). Saptamana trecuta, Parlamentul a adoptat o lege care le interzice deputatilor care au lucrat cu fostele servicii secrete sa ocupe vreo functie de conducere.

 

Ministrul justitiei: Margarita Popova

De profesie procuror, Margarita Popova a condus din 2006 unitatea speciala de investigare a fraudelor din fonduri europene. Intre 1995 si 2004 a fost director al Oficiul Procurorilor din Sofia. A fost demisa din acest post in 2004 si a inceput sa predea la Institutul National de Justitie tinerilor procurori. In 2006, noul procuror-sef Boris Velchev a numit-o purtatoarea sa de cuvant.

 

Ministrul finantelor: Simeon Djankov

In varsta de 39 de ani, Djankov este doctor in economie, titlu obtinut la Universitatea din Michigan in SUA. A lucrat timp de 13 ani la Banca Mondiala, incepand cu 1995. Este creatorul seriei "Doing Business", cea mai vanduta publicatie a Bancii Mondiale. In perioada in care a lucrat la Banca Mondiala, a ocupat si functia de economist-sef pentru finante si sectorul privat in cadrul institutiei.

 

Ministrul economiei, energiei si turismului: Traicho Traikov

Traikov are o diploma in relatii economice internationale obtinuta la Universitatea pentru Economie Nationala si Internationala din Sofia. S-a nascut la Sofia si a terminat cel mai prestigios liceu din Bulgaria, First English Language School din Sofia. Dupa terminarea facultatii, a urmat cursuri de specializare in analiza financiara si management in Austria si Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO