Politică externă

Presa britanica despre interdictiile privind imigrantii: harababura!

27.10.2006, 19:15 13

"Harababura de dimensiuni continentale a lui John Reid" este titlul unui editorial aparut ieri in prestigiosul cotidian britanic The Times. Articolul, care se refera la interdictiile pentru imigrantii romani si bulgari anuntate de administratia de la Londra, nu este singurul care amendeaza o decizie considerata de multe publicatii europene drept o "prostie".
Phillipe Legrain, autorul editorialului din The Times, ataca foarte dur decizia Marii Britanii de a interzice accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii din Regat.
Pana acum, Marea Britanie, aplica o logica simpla, spune Legrain: "Pana acum oricine putea veni sa munceasca aici, dar nu putea beneficia de avantajele asistentei sociale. Aceasta politica reflecta indelunga traditie liberala a Marii Britanii si sprijinul acesteia pentru tarile din Europa de Est in incercarea lor de a lasa in urma trecutul comunist si a-si construi un viitor european. Era un schimb din care beneficiau ambele parti. Populatia din Europa de Est avea ocazia sa castige mai bine, iar economia britanica crestea si toate acestea fara probleme de ordin social".
Prin decizia pe care a luat-o zilele trecute, Partidul Laburist, aflat la putere in Marea Britanie, a demonstrat ca este mai interesat de imaginea pe care o are in presa de scandal decat de prosperitatea economica a tarii pe care o conduce sau a Europei din care totusi face parte, se afirma in acelasi editorial.
Legrain subliniaza ca cifra de 19.750 de locuri de munca necalificate care vor putea fi ocupate de romani si de bulgari anual dupa 2007 este cel putin ridicola: "In 2004 guvernul britanic a estimat ca 13.000 de muncitori necalificati vor intra in Marea Britanie anual, ceea ce s-a dovedit a fi fals. Din 2004 si pana in 2007 pe piata muncii au intrat in jur de 600.000 de muncitori necalificati. De unde stie Cabinetul britanic de cata forta de munca necalificata va avea nevoie economia britanica in 2007? Prin ce formula stiintifica a ajuns guvernul la cifra de 19.750?".
The Guardian, un alt important cotidian britanic, a publicat ieri o scrisoare deschisa a Cristinei Irimie, editor fondator al publicatiei Roman in Marea Britanie.
Cristina Irimie critica la randul ei aceasta decizie a Cabinetului britanic pe care o considera contra-productiva si complet nejustificata. Irimie vorbeste despre presa de scandal din Marea Britanie care a reusit sa impuna in randul publicului o imagine de speriat a romanilor si bulgarilor despre care spune ca vin in Marea Britanie, lucreaza pe salarii de nimic si fura astfel locurile de munca ale cetatenilor britanci, creand in acelasi timp imense probleme serviciilor sociale si celor de sanatate.
"Acum simtim ca suntem tratati ca cetateni de rangul doi. Ni se atrage atentia in legatura cu obligatiile pe care le avem, dar despre drepturi nu vorbeste nimeni. Este ironic faptul ca sunt acceptati oamenii care au propriile afaceri. Asta confirma ideea ca ni se cere sa contribuim, nu sa beneficiem. Romanii care intentionau sa vina in Marea Britanie probabil vor alege o alta destinatie. Cand nu esti dorit
intr-un loc, in final cedezi", afirma jurnalista in finalul scrisorii.
Presa din Germania a comentat si ea pe larg decizia luata la Londra. Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung aminteste intr-un articol intitulat "Europa in miscare" ca rata somajului a scazut dupa aderarile din 2004 si ca temerile statelor occidentale privind ocuparea tuturor locurilor de munca nu s-au adeverit. Frankfurter Rundschau vorbeste intr-unul dintre editorialele sale despre potentialul unei Europe tot mai imbatranite si atrage atentia ca UE are mare nevoie de tinerele democratii din Europa Centrala si de Est pentru a se putea reinnoi, dar nu inchizandu-le usa este solutia adecvata.
Ziarul Sueddeutsche Zeitung face o scurta prezentare a cartii comisarului european pentru extindere, Olli Rehn, aparuta recent la o editura din Baden-Baden. Acesta schiteaza in lucrarea sa o imagine pozitiva a Europei extinse, pe baza datelor statistice privind situatia dupa 1 mai 2004 si argumenteaza ca valul de aderare din 2004 si cel din 2007 vor aduce avantaje pe termen lung atat statelor occidentale cat si celor noi intrate doar daca piata muncii si cea a serviciilor vor ramane libere.
Cotidienele berlineze Die Welt si Handelsblatt vorbesc despre restrictiile pe care Germania le va impune la randul ei pentru muncitorii romani si bulgari, fapt confirmat de oficiali din Ministerul german de Externe. "Vom mentine aceste restrictii pana la inceputul lui 2009, cand vom reanaliza situatia si, daca este necesar, le vom extinde pentru inca trei ani", a declarat un oficial din cadrul acestui minister. Germania va lua aceste masuri in cateva saptamani in paralel cu ratificarea tratatului de aderare de catre Parlamentul german.
Cotidianul francez, Le Monde dezbate la randul sau decizia autoritatilor britanice, citandu-l pe ministrul de interne britanic, John Reid: "Este necesar sa gasim un echilibru intre nevoile economiei si protectia sociala".
Cotidianul francez aminteste la randul sau de eroarea cabinetului de la Londra care a estimat ca in Vechiul Regat vor intra 13.000 de muncitori necalificati anual, cifra contrazisa strident de cei 427.000 care lucreaza deja cu acte in regula si de cifra de 600.000 sau chiar 1.000.000 (daca sunt luati in considerare cei care au viza turistica si lucreaza sezonier) avansata de sociologi in ultima vreme. Francezii de la Le Monde citeaza lobby-ul anti-imigratie din Marea Britanie care sustine ca din cauza salariilor mici pe care le castiga, muncitorii din spatiul ex-sovietic platesc taxe insignifiante pentru bugetul britanic. Acestia sustin aceasta ipoteza, desi un studiu efectuat in primavara lui 2006 de prestigioasa companie de audit Ernst & Young a ajuns la concluzia ca imigrarea de dupa 2004 a fost un adevarat "elixir" pentru economia britanica, ducand la scaderea inflatiei si la cresterea productivitatii si a veniturilor colectate din taxe, incheie Le Monde.
Desi presa din toata Europa a vorbit despre deciziile cabinetului britanic, acesta si-a atras cele mai virulente critici din chiar partea presei din Marea Britanie.
Tot astazi, Steve Richards se intreaba intr-un articol publicat de cotidianul International Herald Tribune daca nu cumva costurile prevenirii imigratiei ilegale si muncii la negru nu vor fi cumva mai mari decat presupusele costuri ale liberalizarii pietei muncii. Acesta vorbeste de amenzile de 1.000 ? pe care cei prinsi ca lucreaza la negru va trebui sa le plateasca sau cele de la 5.000 ? in sus la care vor fi supuse firmele care ii angajeaza. "Cum vor fi impuse aceste amenzi? Vom angaja armate de inspectori?", se intreaba Richards.
Phillipe Legrain atrage autoritatilor britanice atentia, in acelasi editorial citat mai sus din The Times, explicand ca atunci cand statul impune restrictii asupra pietei libere, costul acestora va fi cu siguranta mai mare decat presupusele pierderi aparute in lipsa restrictiilor.
"John Reid este foarte inteligent. Cu siguranta intelege toate acestea. Si totusi a hotarat sa joace pe cartea anti-imigrare. Atat de adanca este groapa in care se arunca laburistii. Singurul rezultat cert al acestei politici absurde va fi o noua salva de tun a mass-media cu povesti despre incompetenta Ministerului de Interne."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO