Politică externă

Presiuni pentru ca suspectul de otravirea lui Iuscenko sa nu fie anchetat

17.12.2004, 00:00 15

Volodimir Litvin, presedintele Parlamentului ucrainean, a declarat ca judecatorii de la Curtea de Apel sunt supusi unor presiuni pentru a anula decizia de ridicare a imunitatii parlamentare a lui Volodimir Satiuk, adjunctul sefului politiei secrete (SBU).
Informatia a aparut in Financial Times, dupa ce Victor Iuscenko a spus ca acuza SBU de otravirea sa, inainte de alegerile prezidentiale.
Satiuk, care este si membru al Parlamentului, s-a intalnit cu liderul opozitiei, Viktor Iuscenko, la inceputul lunii septembrie, cu cateva ore inaintea aparitiei primelor simptome de otravire pe care le-a acuzat ulterior liderul opozitiei.
Curtea de Apel de la Kiev a decis sa ii anuleze statutul de parlamentar al lui Satiuk, ridicandu-i astfel si imunitatea. Insa actualul presedinte al tarii, Leonid Kucima, exercita presiuni in vederea anularii deciziei Curtii de Apel, pentru a evita anchetarea responsabilului SBU.
Litvin a afirmat ca Leonid Kucima a semnat luni un decret prin care il demite pe Satiuk din functia detinuta in cadrul SBU, insa textul a fost publicat numai dupa decizia Curtii de Apel.
Financial Times dezvaluie ca si alte persoane care au legaturi cu membri ai familiei lui Kucima au incercat sa exercite presiuni pentru a impiedica elucidarea conditiilor in care a fost otravit Iuscenko.
La putin timp dupa ce acesta a anuntat pentru prima oara ca a fost otravit, la Viena a fost trimisa o echipa de experti in relatii publice condusa de Iffic Nouvellon, care a colaborat in diverse proiecte cu fiica lui Kucima, Elena Franciuk, si cu sotul acesteia, omul de afaceri Viktor Pinciuk. Acesta din urma este proprietar, printre multe altele, al unui post de televiziune la care Iuscenko nu a avut acces in timpul campaniei electorale. Echipa lui Nouvellon a organizat o conferinta de presa in care Lothar Wicke, directorul clinicii austriece la care a fost tratat Iuscenko, a contrazis zvonurile referitoare la otravirea politicianului ucrainean.
Presedintele clinicii vieneze, dr. Michael Zimpfer, a anuntat ca a rupt relatiile cu echipa lui Nouvellon dupa ce Iuscenko l-a informat despre legaturile acestuia cu familia Kucima.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO