Politică externă

Protestele din Orient au aruncat în aer strategii geopolitice vechi de decenii

Autor: Livadariu Andreea

21.02.2011, 23:48 34

Alianţele şi strategiile care au definit până acum relaţiile SUAşi ale UE cu zona Orientului Mijlociu suferă modificări drastice pemăsură ce tot mai multe ţări guvernate de regimuri autoritare suntpresate de populaţie să accepte tranziţia către regimuricaracterizate de justiţie liberă, oportunităţi economice pentrutineri şi drepturi fundamentale respectate, scrie The Wall StreetJournal.

Pentru mai bine de două decenii, strategia SUA în regiune aarătat astfel: o pace solidă între Egipt şi Israel, piloniiamericanilor în regiune, monarhii proamericane stabile în cei maiimportanţi producători de petrol din zona Golfului Persic şisusţinerea unor regimuri autocratice în nordul Africii, în funcţiede interese.

Acum însă, situaţia tensionată care se extinde de la o ţară laalta şi care a luat prin surprindere atât diplomaţia americană, câtşi pe cea europeană, scoate la suprafaţă probleme structurale careexistă de mult timp şi care au determinat populaţia să iasă înstradă pentru a-şi face vocea auzită.

Epoca televiziunii prin satelit, a internetului şi a reţelelorde socializare a îngreunat capacitatea liderilor autoritari de agestiona provocările unei revolte în masă. Cel mai elocvent exemplueste Egiptul, unde protestele iniţiate pe internet au dus lacăderea liderului Hosni Mubarak, un aliat de bază al americanilorîn regiune pe parcursul regimului său de 30 de ani.

Regimurile politice ale Orientului Mijlociu, aşa cum s-auconfigurat după 1970, când Marea Britanie a transferat prindecolonizare protectoratul către SUA, îşi schimbă în prezentparadigmele, dat fiind că strategiile politice sunt răsturnate derevoltele populare.

Era decolonizării s-a încheiat cu negocierile de la Camp Daviddintre Egipt şi Israel, la acordul de pace aderând ulterior şiIordania.

Aceste acorduri au fost susţinute de ajutoare financiare masivedin partea Statelor Unite, fapt care i-a asigurat o poziţie solidăîn regiune.

"Toate statele merg în direcţia unei tranziţii. Pot StateleUnite să se impună în mod uniform? Va fi dificil", este de părereEmile Hokayem, analist pentru Orientul Mijlociu din cadrulInstitutului Internaţional pentru Studii Strategice dinBahrain.

Într-adevăr, formulele strategice care au dictat politicaţărilor din Orientul Mijlociu timp de trei decenii se modificărapid acum, mare parte din ele nemaigăsindu-şi aplicabilitatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO