Politică externă

Putin ar fi amenintat Ucraina cu divizarea daca ar adera la NATO

09.04.2008, 19:55 22

Presedintele rus Vladimir Putin ar fi amenintat la Bucuresti cu destabilizarea teritoriala a Ucrainei, in cazul in care Kievul va adera la NATO, potrivit unui informatii publicate de cotidianul Kommersant si preluata de The Moscow Times in editia electronica.
Putin "si-a pierdut cumpatul" in cursul lucrarilor Consiliului NATO-Rusia care a avut loc saptamana trecuta la Bucuresti, pe fondul dezbaterilor privind eforturile Ucrainei de aderare la Alianta Nord-Atlantica, potrivit unei surse din cadrul unei delegatii straine care a participat la reuniune, citata de Kommersant.
"Intelegi, George, ca Ucraina nici macar nu este un stat?", i-ar fi spus liderul rus presedintelui american George W. Bush. Putin ar fi avertizat ca Ucraina nu va mai exista ca stat in forma sa actuala in cazul in care adera la NATO, subliniind ca majoritatea teritoriului ucrainean a fost "cedat" de Rusia.
Administratia de la Kremlin nu a confirmat aceasta informatie publicata de Kommersant, dar nici nu a infirmat-o categoric.
Daca a mers cu amenintarea pana acolo, Putin nu a intrat in detalii sau, cel putin, sursa citata de Kommersant nu le-a dezvaluit, dar istoria Ucrainei este una zbuciumata. In secolul XIX cea mai mare parte a teritoriului ucrainean apartinea Imperiului Tarist, restul fiind sub control austro-ungar. Dupa mai multe tentative de declarare a independentei (1917-1921), la scurt timp de la Revolutia bolsevica, Ucraina a devenit una dintre republicile socialiste ale URSS.
Teritoriul ucrainean s-a marit in 1954 prin transferul Crimeei de la Republica Sovietica Rusa catre Ucraina. De asemenea, regiunile estice Galitia (care este impartita in prezent cu Polonia) si Volinia au fost anexate in 1939 Ucrainei. O parte din Bucovina a fost de asemenea transferat Ucrainei (in 1941). Este posibil ca aceste date
sa-l fi determinat pe Putin sa spuna ca "Ucraina nu este nici macar un stat"?
Totusi, din punct de vedere al legislatiei internationale, Ucraina este un stat independent, recunoscut, membru al Organizatiei Natiunilor Unite inca din 1945. Si-a declarat independenta in 1990 dupa destramarea URSS.
Liderul de la Kremlin ar mai fi avertizat ca va incuraja secesiunea Peninsulei Crimea (primita de la Rusia) si a regiunilor din estul Ucrainei unde sentimentele anti-NATO si proruse se manifesta cel mai acut, potrivit delegatului strain, citat de Kommersant.
Declaratiile liderului rus ar putea indica faptul ca Rusia ar putea invoca modelul Kosovo. Daca in cazul Serbiei ale carei granite erau garantate de tratatele internationale a fost posibila o divizare a teritoriului, de ce nu s-ar putea acest lucru si in cazul unei alte tari?
Mai mult, potrivit Kommersant, Putin a pledat pentru consolidarea cooperarii economice a Rusiei cu Abhazia si Osetia de Sud pe fondul eforturilor Georgiei de aderare la NATO. Cele doua regiuni separatiste au cerut, imediat dupa cazul Kosovo de la 17 februarie, sa li se recunoasca independenta si, oricum, intentia acestor provincii separatiste este, pe termen lung, sa se alipeasca Rusiei.
In cadrul summit-ului NATO de la Bucuresti de saptamana trecuta s-a decis ca Ucraina si Georgia sa nu fie incluse in Planul de Actiune pentru aderarea (MAP), ele urmand sa fie primite in sanul Aliantei imediat dupa ce vor indeplini o serie de conditii.
Informatiile date de cotidianul rus nu au fost confirmate de Kremlin, iar purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov, care l-a insotit pe Putin la Bucuresti, a precizat ca nu a auzit astfel de comentarii despre Ucraina. El nu le-a negat insa, a spus doar ca nu a auzit de asa ceva.
In decembrie anul trecut, Putin a declarat ca Rusia va fi nevoita sa-si indrepte rachetele impotriva Ucrainei in cazul aderarii sale la NATO. Presedintele Putin se opune vehement extinderii NATO pe motiv ca aceasta reprezinta o amenintare pentru securitatea Rusiei. Un alt motiv de conflict pentru Rusia si statele NATO il reprezinta scutul antiracheta pe care SUA vor sa-l construiasca in Cehia si Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO