Politică externă

Putin evoca o amnistie fiscala pentru oligarhi

26.04.2005, 19:05 16

Presedintele rus Vladimir Putin a propus ieri o amnistie pentru capitalurile acumulate de cetateni in afara circuitelor legale, masura de care ar putea beneficia si oligarhii rusi.

In discursul sau anual catre natiune, tinut ieri in fata camerelor reunite ale Parlamentului rus, Putin a evocat dificultatile cu care se confrunta Rusia si a enumerat cauzele. A inceput cu prabusirea fostei URSS, in 1991, eveniment calificat drept "cea mai mai mare catastrofa geopolitica a secolului" si o adevarata "drama" pentru rusi. A continuat apoi cu rolul jucat de oligarhi, miliardarii imbogatiti gratie privatizarilor controversate din anii 1990. A criticat apoi birocratia "ineficienta si corupta" fara sa uite "amenintarea inca puternica" a terorismului care da "lovituri foarte dreroase".

Intre masurile pentru iesirea din impas, Putin a sugerat ca ar trebui suprimate impozitele pe donatii si mosteniri. O masura, a spus el, de care vor beneficia mai mult proprietarii unor "casute de lemn" decat cei "cu o bogatie de mai multe miliarde ascunse in tot felul de zone offshore". El nu a uitat, totusi, sa-i invite pe acesti miliardari sa participe la dezvoltarea economiei, reinjectandu-si banii in Rusia. Potrivit lui Putin, la capatul acestui proces cei care reinvestesc banii din strainatate in Rusia vor plati un impozit de 13% si vor putea face o declaratie de impozit simplificata. Impozitul de 13% se aplica, in Rusia, venitului.

"Este vorba, de facto, de conditiile unei amnistii", a confirmat, dupa discursul lui Putin, ministrul de finante Alexei Kudrine. Teoretic, de aceasta masura ar putea beneficia, punctual, oligarhii. Dar tonul adoptat de presedinte, fata de ei nu a avut nimic tolerant. "Oligarhii poseda o concentrare nelimitata de mijloace de informare si le-au utilizat in propriul interes corporatist", a spus presedintele sub mandatul caruia mai multe canale media, mai ales cele nationale, au fost reduse la tacere.

"Cei care credeau ca tanara democratie rusa nu era o prelungire a statului rus, ci agonia sistemului sovietic s-au inselat", a adaugat el vizandu-i parca, potrivit presei ruse, pe fosti doi magnati ai media, Boris Berezovski si Vladimir Gussinski, astazi in exil.

Putin a mai spus ca Rusia trebuie sa se dezvolte in ritmul sau ca o tara "libera si democratica" si a reluat o idee a sa mai veche, anume ca sistemul democratic in Rusia nu a fost impus din afara. "Trebuie sa ne pastram valorile, sa nu pierdem ce am castigat si sa gasim propriul nostru drum catre democratie", a spus liderul de la Kremlin. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO