Politică externă

Rebelii kurzi i-au eliberat pe soldatii turci, dar razboiul este aproape

05.11.2007, 19:34 11

Rebelii kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) i-au eliberat ieri dimineata pe cei opt militari turci, luati ostatici in urma cu doua saptamani in timpul unor confruntari directe dintre soldatii turci si separatistii kurzi, soldata cu moartea a 12 persoane.
Abdul Rahman Chaderchi, purtatorul de cuvand al PKK, a refuzat sa ofere detalii asupra locului in care prizonierii au fost eliberati, dar a adaugat ca acestia sunt bine din punct de vedere fizic si ca au fost eliberati neconditionat.
Eliberarea celor opt prizonieri a fost facuta in urma unei conferinte internationale la Istanbul pe tema crizei cauzata de intentia Turciei de a ataca nordul Irakului, locul unde isi desfasoara activitatea rebelii PKK.La conferinta au participat reprezentantii tarilor vecine cu Turcia si cei ai membrilor permanenti in Consiliul de Securitate la ONU si G8. In cadrul conferintei, seful diplomatiei turce, Ali Babacan, a spus ca timpul declaratiilor s-a incheiat si ca a venit vremea sa se recurga la actiuni impotriva rebelilor kurzi din nordul Irakului.
Secretarul de stat american Condoleeza Rice, care a cerut in mai multe randuri Turciei sa nu inceapa o incursiune militara in nordul Irakului, a reiterat rugamintea in cadrul conferintei de la Ankara, sugerand ca o asemenea operatiune ar destabiliza Irakul.
"Tot ceea ce ar putea destabiliza nordul Irakului nu este nici in interesul Turciei, nici al Statelor Unite si nici al Irakului", a declarat sefa diplomatiei americane.
Rice a afirmat ca PKK este inamicul comun al Statelor Unite, al Turciei si al Irakului, impotriva caruia trebuie gasita o strategie eficienta."Trebuie sa gasim o strategie eficienta in fata acestei amenintari. Insa nu putem face acest lucru fara o coordonare intre cele trei parti", a adaugat ea.
Aproximativ 37.000 de persoane si-au pierdut viata de cand rebelii kurzi au inceput atacurile asupra teritoriului turcesc in 1984.
In cadrul conferintei, reprezentantii irakieni au declarat ca Irakul este dispus sa ii aresteze pe membrii PKK si sa apere teritoriul turc impotriva atacurilor separatistilor kurzi.
Premierul turc, Recep Erdogan, se intalneste in cursul zilei de azi cu presedintele american George W. Bush la Washington, pentru a discuta despre situatia incordata dintre Ankara si Bagdad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO