Politică externă

Reid a cedat in fata tabloidelor, scrie presa britanica

26.10.2006, 19:13 25

Presa britanica l-a atacat pe ministrul de interne, laburistul John Reid la o zi dupa ce acesta a anuntat ca va impune restrictii temporare pe piata muncii pentru muncitorii romani si bulgari. Cotidiene ca The Guardian si The Independent si The Times il acuza pe ministru fie ca a cedat presiunii campaniei anti-imigratie declansata de tabloide, fie ca politica Marii Britanii intra in contrast evident cu politica Uniunii Eurpopene cu privire la migratia fortei de munca si cu politica pe care Marea Britanie a aplicat-o in cazul celor zece tari care au aderat la UE in 2004.
John Reid "ar trebui, daca scapa de rusinea politica provocata de politica sa anti-imigratie, sa-i multumeasca imparatului Traian, care prin cucerirea Daciei le-a dat romanilor o limba latina. Acest lucru i-a facut pe muncitorii romani sa se indrepte catre Spania sau Italia, unde se descurca mai usor cu limba decat spre Marea Britanie. Multi se vor indrepta spre aceleasi tari dupa aderarea la UE, estimeaza expertii, (...) dar Reid nu are incredere in experti", titreaza prestigiosul cotidian britanic The Guardian vizavi de politica anti-imigratie a lui Reid. Guvernul britanic le-a permis militantilor anti-imigratie (organizatii non-guvernamentale si tabloide) sa creeze ingrijorare in sanul opiniei publice privind imigratia.
Cotidianul mai arata ca parlamentari cu o orientare profund pro-europeana au protestat impotriva schimbarii de atitudine a Marii Britanii fata de Romania si Bulgaria in comparatie cu cea avuta fata de tarile care au aderat in 2004. Mai mult, acestia au declarat ca sansele ca muncitorii romani sa se indrepte catre munca la negru sunt mult mai mari.
Si cotidianul The Independent a criticat demersul lui Reid, caracterizandu-l drept "cea mai proasta varianta" pe care o putea alege ministrul. The Independent considera ca Reid a capitulat in fata campaniei murdare purtate de organizatiile anti-imigratie si de tabloidele britanice care au transformat dezbaterea privind piata muncii intr-o isterie.
"Dupa ce au strigat (ziarele de scandal - n.r.) ani de zile ca suntem 'inghititi' de imigrantii din Europa de Est, un guvern slab se apleaca in fata lor", titreaza The Independent in articolul principal al editiei de ieri. Conform aceluiasi articol, guvernul britanic este incapabil sa inteleaga ca motivul pentru care Marea Britanie atrage forta de munca straina este acela ca are o economie in crestere, si singurul mecanism care hotaraste de cata forta de munca are nevoie tara este piata libera. De asemenea cotidianul subliniaza ca romanii si bulgarii au fost insultati gratuit prin aceste masuri si ca vor deveni cel mai probabil victimele muncii la negru.
Ziarele de scandal din Marea Britanie au facut in ultimele luni cele mai pesimiste previziuni cu privire la numarul imigrantilor romani si bulgari care vor veni sa munceasca in Regat. Conform acestora, sute de mii de muncitori din cele doua tari vor invada Marea Britanie, sufocand astfel serviciile publice si condamnandu-i pe britanicii fara educatie superioara la somaj.
Financial Times scrie de asemenea despre acest subiect si subliniaza contrastul izbitor intre primirea facuta statelor care au aderat in 2004 si cea pregatita pentru cele doua tari balcanice. Cotidianul aminteste insa ca Guvernul nu isi poate asuma riscul unor noi subestimari grave a numarului imigrantilor, avertizand ca aplicarea restrictiilor va fi dificila pentru serviciul de imigratie britanic, care nu functioneaza la capacitate maxima. The Times avertizeaza la randul sau ca economia britanica ar putea avea de pierdut de pe urma impunerii masurilor restrictive, muncitorii fiind extrem de tentati de munca la negru.
Conform reglementarilor guvernului britanic, nu mai mult de 20.000 de muncitorii necalificati din Romania si Bulgaria vor putea veni sa munceasca in Marea Britanie si doar in domeniul agriculturii. Cei care vor alege sa munceasca ilegal risca sa fie obligati sa plateasca o amenda de 1.000 de lire, in timp ce angajatorul va fi obligat sa plateasca o amenda de peste 5.000 de lire. Totusi autoritatile britanice au recunoscut ca nu stiu inca ce vor face cu acei muncitori care vor refuza sa plateasca amenda, deoarece muncitorii care muncesc la negru nu vor mai putea fi deportati odata ce tarile lor fac parte din Uniunea Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO