Politică externă

Rusia da replica scutului antiracheta american

15.11.2007, 19:08 7

Rusia ar putea amplasa rachete tactice de tip Iskander in Belarus, ca o replica la planurile Statelor Unite ale Americii de a construi un scut antiracheta in Cehia si Polonia, conform declaratiilor generalului Vladimir Zaritki, comandantul artileriei ruse si fortelor antiracheta.
"De ce nu? In conditiile potrivite si cu acordul corespunzator al Belarusului, este posibil. Orice actiune genereaza inevitabil o reactie. Acesta este si cazul elementelor scutului antiracheta american din Cehia si Polonia", a declarat Zaritki, intrebat daca Rusia va amplasa rachete ca o replica la planurile americanilor. Racheta de tip Iskander are capacitatea de a lansa 480 de kilograme de incarcatura conventionala pe o raza de pana la 400 de kilometri. Belarusul a negat insa faptul ca ar fi purtat discutii cu Rusia in vederea amplasarii de rachete tactice pe teritoriul sau.
Viaceslav Remencik, purtatorul de cuvant al Ministerului belarus al Apararii, a declarat ca nu au existat discutii despre amplasarea unor asemenea rachete pe teritoriul fostului stat sovietic. Washingtonul intentioneaza sa amplaseze zece interceptoare de racheta in Polonia si un radar in Cehia, ca parte a scutului despre care sustine ca a fost proiectat sa protejeze Europa de atacurile cu racheta de catre state cum ar fi Iranul sau Coreea de Nord. Potrivit Rusiei, acest plan ar afecta echilibrul strategic, reprezentand o amenintare la adresa securitatii sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO