Politică externă

Rusia lui Putin nu reuseste divizarea Europei

25.05.2007, 18:57 22

Dupa esecul rasunator al summit-ului Rusia-UE din 18 mai, presedintele Vladimir Putin a mers pentru doua zile la Viena, analistii vazand in aceasta vizita o incercare de divizare a Uniunii. Insa sperantele sale au fost desearte: "Respectam solidaritatea Uniunii", i-a transmis lui Putin cancelarul austriac Alfred Gussenbauer.
Oficial, vizita a avut un scop economic. Neoficial insa, ea a constituit un adevarat mar al discordiei pentru analistii politici, pozitionati in doua tabere adverse. Unii au declarat ca Putin a plecat in Austria, unul din mediatorii traditionali ai relatiilor Moscova-Bruxelles, tocmai pentru a diminua cumva dezastrul summit-ului de saptamana trecuta. Mai ales ca Austria, stat membru al UE, nefacand insa parte si din NATO, este cunoscuta ca fiind cel mai activ sustinator al demararii negocierilor pentru un nou acord bilateral intre Rusia-UE. Altii, insa, anuntau ca vizita liderului de la Kremlin la Viena nu este decat un nou pas prin care rusii incearca reducerea unitatii din cadrul Uniunii celor 27 de state europene.
Scopul oficial al vizitei a fost pe deplin acoperit de cele peste 20 de acorduri economice semnate in domeniile energetic si al constructiei de automobile, a caror suma modica s-a ridicat la 3 miliarde de dolari. Importanta Austriei pentru interesele economice rusesti este data si de faptul ca ea este cea mai mare zona de tranzit a gazului rusesc, o treime din care tranziteaza teritoriul acestei tari. Mai mult, gigantul energetic rus Gazprom a semnat miercuri cu unul din principalii sai concurenti, grupul austriac OMV, un memorandum de intelegere privind dezvoltarea unei unitati de stocare a gazelor in Austria.
In ceea ce priveste eforturile lui Vladimir Putin de a amplifica divizarea din cadrul UE, se pare ca acestuia ii reuseste, cel putin deocamdata, doar una de tip simbolic.
Presedintele austriac Heinz Fischer anuntase cu doar o zi inaintea vizitei omologului sau rus ca, spre deosebire de Estonia, monumentele ostasilor sovietici nu vor fi stramutate in Austria. El a devenit, astfel, al doilea sef de stat membru al Uniunii Europene, dupa cel bulgar, care ia o pozitie in favoarea mentinerii monumentelor ridicate fostei armate rosii.
Subiectul respectiv a provocat un adevarat scandal diplomatic intre Rusia si Estonia, in timp ce Polonia si conducerea unei regiuni din vestul Ucrainei au anuntat si ele stramutarea monumentelor.
Vladimir Putin a depus ieri o coroana la monumentul inchinat soldatilor sovietici care au murit in 1945 in luptele pentru eliberarea Vienei de trupele naziste, un gest simbolic care a vizat Estonia. "Nu-mi pot exprima recunostinta deplina ce o port autoritatilor si poporului austriac pentru tratamentul adecvat aratat cimitirelor militare", a declarat Putin.
In rest, insa, la mai putin de o saptamana dupa summit-ul UE-Rusia, marcat de dispute privind starea democratiei din Rusia si relatiile sale tensionate cu Estonia, Lituania si Polonia, Fischer i-a declarat lui Putin ca Austria se va conforma pozitiei UE. "Sustinem pozitia si rezolutiile UE si exista o serie de aspecte care trebuie clarificate de UE si Rusia prin dialog", a declarat Fischer.
"Nu suntem o tara care nu respecta solidaritatea europeana", a adaugat liderul austriac. Austria a reiterat si sustinerea sa pentru pozitia UE cu referire la viitorul statut al provinciei sarbe Kosovo, subiect de mare tensiune la summit-ul din 18 mai.
Totusi, vizita lui Putin nu a fost lipsita de incidente. In ajunul vizitei sale la Viena presedintele rus a anulat un interviu pe care urma sa il acorde postului public de televiziune ORF. Liderul rus a explicat decizia sa prin nemultumirea fata de prezentarea unor imagini din timpul razboiului din Cecenia difuzate in materialul de promovare a interviului. Jurnalistii austrieci au denuntat imediat "cenzura Kremlinului" si au refuzat sa se conformeze, fapt care a atras decizia partii ruse de a anula interviul.
Dupa Austria, Putin s-a indreptat spre Luxemburg, pentru o vizita oficiala, prima de acest gen in istoria relatiilor bilaterale dintre cele doua tari. Ca si in cazul Austriei, scopul oficial al vizitei este unul de natura economica. Conform rezultatelor pe 2006, Luxemburgul ocupa al doilea loc in topul tarilor care au investit in Rusia, iar cifra investitiilor totale luxemburgheze in Rusia este de 23 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO