Politică externă

Rusia recunoaste independenta Osetiei si Abhaziei si pune pe "hold" relatiile cu NATO

27.08.2008, 19:06 13

Moscova a recunoscut ieri independenta Osetiei de sud si Abhaziei, decizie care a nascut furie la Tbilisi si tensiune in cancelariile occidentale.
Anuntul presedintiei ruse a venit la o zi dupa ce Duma de stat a recunoscut independenta celor doua provincii separatiste georgiene si la aproape doua saptamani dupa incheierea conflictului militar dintre Rusia si Georgia.
"Am semnat decretele privind recunoasterea de catre Rusia a independentei Osetiei de Sud si Abhaziei. Rusia cere si altor state sa ii urmeze exemplul", a declarat Medvedev intr-o declaratie solemna pronuntata la televiziunea rusa. Tot ieri, ambasadorul rus la NATO Dimitri Rogozin a anuntat ca Moscova va suspenda vizitele oficialilor NATO si exercitiile efectuate impreuna cu Alianta Nord-Atlantica. "Nu vor mai avea loc exercitii comune", a declarat Dmitri Rogozin intr-o conferinta de presa, adaugand ca vizita secretarului general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, va fi amanata. Rogozin a precizat ca toate actiunile efectuate in comun cu NATO ar trebui suspendate "cel putin sase luni", subliniind insa ca Rusia a decis ca deocamdata sa mentina cooperarea cu Alianta in Afganistan. Trupele NATO traverseaza in prezent spatiul aerian rusesc pentru facilitarea transporturilor spre Afganistan. Nivelul de cooperare va fi "reexaminat", a spus Rogozin, care este de parere ca centrul de informatii NATO-Rusia de la Moscova va trebui desfiintat.
Autoritatile georgiene au reactionat dur fata de decizia Moscovei. Recu-noasterea, de catre Rusia, a independentei Abhaziei si Osetiei de Sud nu "are nicio valoare legala" si va avea "consecinte politice grave" pentru Ru-sia, a spus ieri secretarul Consiliului na-tional de securitate georgian, Aleksandr Lomaia. Rand pe rand cancelariile occidentale au condamnat anuntul lui Medvedev. Secretarul de stat american Condoleezza Rice a spus ca decizia rusa este "regretabila" decizia Rusiei de a recunoaste ca state independente doua regiuni separatiste georgiene. Ministrul italian de externe, Franco Frattini, a spus la randul sau ca recunoasterea Osetiei de Sud si Abhaziei iese din "cadrul juridic international". "Balcanizarea pe criterii etnice a regiunii Caucaz reprezinta un mare pericol pentru toata lumea", a avertizat Frattini, facand o analogie cu Kosovo, care si-a declarat independenta fata de Serbia la inceputul anului. "Schimbarea nationalitatii pe criterii etnice trebuie sa ne preocupe serios", a mai spus Frattini. Cancelarul german Angela Merkel a spus ca decizia Rusiei este inacceptabila, in acelasi ton cu Ministerul Afacerilor Externe din Marea Britanie, guvernul francez a anuntat ca sprijina in continuare integritatea teritoriala a Georgiei, in vreme ce presedintia finlandeza a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a apreciat ca este vorba de o "incalcare a principiilor OSCE".
Apele sunt agitate si in Marea Neagra, dupa ce distrugatorul american USS McFaul a parasit portul Batumi din sud-vestul Georgiei, unde ajunsese duminica pentru a livra ajutor umanitar, si se indreapta catre portul Poti. Distrugatorul USS McFaul si nava Pazei de Coasta americane Dallas sunt asteptate astazi la Poti unde sunt stationati soldati rusi, a declarat un purtator de cuvant al armatei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO