Politică externă

Rusii si americanii nu se inteleg in privinta scutului antiracheta din Cehia

07.04.2008, 18:51 32

Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau american George W. Bush au semnat, ieri, la Soci, un acord cadru in care se angajeaza sa gaseasca solutii pentru construirea unui sistem comun de protectie antiracheta, fara sa a se ajunge la o intelegere in privinta "scutului" din Cehia si Polonia.
Acordul vine dupa ce autoritatile ruse a criticat in repetate randuri intentia americanilor de a plasa elemente ale scutului antiracheta in Cehia si Polonia, sistem pe care Kremlinul il considera indreptat impotriva Rusiei.
Nici liderul de la Casa Alba, nici cel de la Kremlin nu au detaliat, in conferinta de presa de ieri, ce ar presupune un sistem comun de protectie antiracheta, la care SUA, Rusia si Europa ar urma sa fie parteneri egali.
Putin a spus raspicat ca se opune in continuare scutului antiracheta din Cehia si Polonia, care ar urma sa devina functional in 2011.
"Vreau sa fiu inteles corect. Din punct de vedere strategic, nu s-a produs nici o schimbare in atitudinea noastra principala fata de planurile SUA", a spus ieri Putin, care a admis totusi unele "evolutii pozitive". "Ingrijorarea noastra a fost in sfarsit auzita de partea americana, sunt optimist, dar precaut ca vom ajunge la un acord", a spus el.
Despre scutul antiracheta s-a discutat si la Consiliul NATO - Rusia de la Bucuresti, unde, potrivit lui Putin, aliatii au refuzat propunerea Rusiei privind crearea a doua centre de schimb de informatii operative in privinta scutului antiracheta, la Moscova si la Bruxelles.
Statele Unite si Rusia vor sa creeze un scut antiracheta in cadrul caruia sa fie parteneri egali, a spus presedintele american, ieri, la Soci.
Liderul de la Casa Alba i-a promis lui Putin ca va sprijini eforturile Rusiei de a adera la Organizatia Mondiala a Comertului, afirmand in acest sens ca va decreta scoaterea Rusiei de sub incidenta unui amendament din legislatia americana care conditioneaza relatiile comerciale ale SUA cu alte tari de respectarea drepturilor omului.
Amendamentul este considerat, de unii critici, discriminatoriu pentru piata libera, in vreme ce sustinatorii lui il vad si acum drept o motivatie in ajutorarea democratiilor din estul Europei.
Dialogul dintre Putin si Bush a avut loc intr-o atmosfera relaxata la Soci, fiind interpretat si drept o buna ocazie pentru transferul de autoritate dinspre actualul lider de la Kremlin catre presedintele ales Dmitri Medvedev, care urmeaza sa-si preia mandatul in aproximativ o luna. Putin urmeaza sa fie desemnat premier din partea partidului Noua Rusie, insa potrivit propriilor declaratii se va concentra pe problemele sociale si va lasa politica externa in mana lui Medvedev.
Intalnirea de la Soci cu Bush a fost una din putinele iesiri publice ale lui Medvedev, care isi va prelua mandatul de presedinte al Federatiei Ruse la 7 mai. Mandatul liderului american George W. Bush la Casa Alba expira la inceputul anului viitor.
"Pare un tip foarte direct, pare un om dispus sa imi spuna ce il preocupa", a declarat Bush dupa intalnirea cu presedintele ales al Rusiei. "Primele mele impresii sunt foarte favorabile, un tip inteligent", a adaugat liderul american. "Dupa ce voi prelua functia de presedinte al Rusiei, vreau sa fac in asa fel incat relatiile noastre sa continue neintrerupt, intr-un spirit constructiv", a spus si Medvedev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO