Politică externă

Rusii, suspectati de otravirea sefului spionilor britanici

07.07.2008, 20:04 10

Allan in varsta de 57 de ani se afla in coma de la inceputul saptamanii trecute, internat intr-un spital sub supravegherea politiei, in timp ce doctorii incearca sa afle cauza imbolnavirii sale subite. Medicii de la spitalul din Londra unde acesta este internat investigheaza si posibilitatea ca el sa se fi imbolnavit de pneumonie.
Intreaga situatie a luat amploare dupa ce un vecin a dezvaluit ca Allen a fost descoperit plin de sange de un angajat al sau, relateaza The Mail on Sunday in editia electronica. Allen a fost descoperit inconstient si "plin de sange" de Dominique Salm, o artista care se ocupa de redecorarea locuintei sale, potrivit publicatiei citate. Cazul sau nu a fost facut public decat vinerea trecuta.
Allan avea acces direct la premierul Gordon Brown, pe care il informa in mod sistematic despre amenintarile teroriste cu care se confrunta Marea Britanie. Detectivii analizeaza in prezent posibilitatea ca el sa fi fost vizat de inamic.
Mai multe teste toxicologice au fost facute pentru a vedea daca el a fost otravit, dar pana acum oficialii nu au gasit nimic care sa indice vreun abuz in timpul colapsului sau. In ciuda acestor declaratii, s-a facut imediat legatura imbolnavirii lui Allen cu otravirea din 2006 a fostului spion rus la Londra, Alexandr Litvinenko de catre serviciile ruse de informatii. Asasinarea lui Litvinenko a stat la bazele racirii relatiilor dintre Rusia si Marea Britanie, Moscova refuzand sa-l expatrieze pe Andrei Lugovoi, principalul suspect in acest caz de otravire.
Chris Dobson, expert din domeniul securitatii, a declarat ca imbolnavirea presedintelui comunitatii de informatii genereaza suspiciuni din cauza serviciului sau, el monitorizand fiecare aspect al comunitatii britanice de informatii.
"Este deci o prima tinta. Natura imbolnarii sale subite, daca este o tentativa de asasinat, sugereaza o implicare a FSB, fostul KGB. Sunt specialisti in otravire", a adaugat el. "Reteaua al-Qaeda este un alt suspect. Ar percepe moartea sa ca pe o victorie importanta, indeplinind amenintarea lui Usama bin Laden de a lovi "inamicul infidel". Cine ar fi o tinta mai buna decat persoana a carei slujba este dedicata exterminarii lor?", a explicat el.
Scandalul intervine pe fondul declaratiilor serviciilor de securitate britanice conform carora Rusia reprezinta a treia amenintare la adresa tarii dupa reteaua terorista al-Qaeda si Iran.
Serviciile secrete britanice se tem ca principalele agentii ruse au trimis numerosi spioni pe teritoriul Marii Britanii.
Responsabilii serviciilor secrete britanice sunt foarte numultumiti ca numeroase resurse trebuie alocate contracararii actiunilor de spionaj militar si industrial efectuate de Rusia.
Dezvaluirile au intervenit in contextul in care premierul britanic Gordon Brown se va intalni cu presedintele rus Dmitri Medvedev in cadrul intalnirii G8 (grupul celor mai industrializate state ale lumii) ce incepe astazi in Japonia.
Inaintea intalnirii pe care Brown si Medvedev o vor avea, Rusia a sugerat ca doreste depasirea disensiunilor cu Marea Britanie. Oficialii britanici au refuzat sa dezvaluie subiectele care vor fi abordate in cursul intalnirii din cauza situatiei delicate.
O sursa guvernamentala a precizat ca premierul Brown este de acord cu sugestiile lui Medvedev privind depasirea tensiunilor, adaugand ca "discutiile vor fi constructive".
In ciuda tuturor speculatiilor, cotidianul britanic The Telegraph a citat o sursa guvernamentala care este de parere ca ipoteza unei asasinari are o baza slaba. Allan "nu este o tinta potrivita pentru atacuri. Este un functionar si nu are inamici. Nu exista niciun motiv pentru care el ar fi tinta cuiva", potrivit sursei.
Alex Allan este si un personaj mai atipic. In timp ce majoritatea celor din pozitii cheie au preferat sa nu devina persoane publice, Allan a postat mai multe detalii din viata sa personala pe internet si chiar a fost fotografiat facand windsurf pe raul Tamisa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO