Politică externă

Saddam, sarbatorit in cadru restrans

29.04.2003, 00:00 9

Pentru prima data dupa 24 de ani, irakienii nu au mai fost obligati sa asiste la festivitati grandioase organizate in cinstea zilei de nastere a lui Saddam Hussein, care a implinit, sau ar fi implinit ieri 66 de ani-oficialii americani nu stiu cu siguranta daca fostul presedinte mai traieste.
In fostul oras Saddam City, locuitorii dintr-un cartier siit au ridiculizat aniversarea lui Saddam, sarbatorind, in locul "marelui absent", un magar. Un irakian spunea ca va aduce, in deradere, flori si un tort magarului, aflat pentru o zi in centrul atentiei. In Tikrit, orasul natal al fostului lider de la Bagdad, cativa nostalgici animati de membrii clanului Majeed- din care face parte Saddam-nu au uitat de aniversare. Ei au scris pe peretii cladirilor si pe monumentele dedicate fostului presedinte la aniversarile anterioare, sub ochii soldatilor americani, sloganuri prin care cer intoarcerea lui Saddam Hussein.
Soldatii americani curata zidurile si monumentele de mesajele sustinatorilor lui Saddam dar peste noapte textele apar din nou. SA„smbata a avut loc si o alternatie intre cei care mai cred inca in fostul dictator si soldatii americani. Pe fondul agitatiei si a situatiei greu de tinut sub control, soldatii americani se asteptau ieri, de ziua de nastere a lui Saddam, la surprize neplacute din partea fidelilor fostului dictator irakian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO