Politică externă

Sarkozy catre G20: Ori faceti cum spun eu, ori plec!

01.04.2009, 00:00 22

Presedintele francez Nicolas Sarkozy ameninta ca va pleca de la summit-ul G20 (grupul statelor industrializate si al economiilor emergente) de maine de la Londra, daca nu vor fi adoptate cerintele Parisului referitoare la o reglementare financiara mai stricta si daca nu vor fi adoptate masuri concrete de rezolvare a crizei financiare.

Franta nu va accepta un "succes fals prin intermediul unui limbaj care suna bine, dar care nu contine niciun angajament", au declarat consilierii sefu-lui de stat, citati de cotidianul britanic The Times.
Liderul de la Elysee a reiterat astfel amenintarile din luna martie in care a spus ca "daca nu se va face niciun avans la Londra, va exista un scaun gol. Ma voi ridica si voi pleca". El i-a acuzat pe "anglo-saxoni" pentru izbucnirea actualei crize financiare.
Intalnirea liderilor de maine de la Londra, in care se asteapta sa se reformeze sistemul financiar global, este privita ca fiind un moment de cotitura in istorie. Ea va fi dominata de cele doua tabere create deja, SUA si Marea Britanie pe o parte si Franta si Germania pe cealalta.
Parisul si Berlinul au criticat dur ideea unor noi planuri de stimulare economica, promovate de administratia presedintelui american Barack Obama.
"Criza nu a izbucnit pentru ca am emis prea putini bani, ci pentru ca am creat o crestere economica cu prea multi bani, si asta nu e o crestere sustenabila", a declarat cancelarul german Angela Merkel intr-un interviu pentru Financial Times.
Un punct cheie pe agenda summit-ului va fi implementarea unei reglementari mai stricte, dar Franta doreste infiintarea unui organism financiar global de reglementare, o idee respinsa cu vehementa de Statele Unite si Marea Britanie. Gordon Brown a calificat aceasta propunere ca fiind una ridicola.
Germania si alte tari s-au declarat impotriva ideii unei institutii de reglementare, in schimb au dat de inteles ca vor fi de acord ca institutiile nationale din domeniu sa colaboreze mai mult.
Oficialii britanici l-au criticat pe Nicolas Sarkozy ca genereaza un conflict pe care sa-l prezinte drept o victorie in Franta.
Pe de alta parte, premierul britanic Gordon Brown, gazda summit-ului G20, a declarat ieri ca principalul scop al intalnirii va fi "curatarea sistemului bancar mondial".
De asemenea, Brown a anuntat ca la summit va fi prezentat un acord semnat de zece paradisuri fiscale pentru ca acestea sa renunte partial la secretul bancar si sa ofere informatii referitoare la cei suspectati de evaziune fiscala.
Printre statele semnatare se numara Luxemburg, Elvetia, Austria, Monaco, Belgia, Andorra. Acest acord este privit ca o victorie pentru Gordon Brown care a cerut in nenumarate randuri sanctiuni impotriva paradisurilor fiscale, de altfel un subiect important ce urmeaza sa fie discutat la Londra.
Liderii europeni erau asteptati inca de ieri la Londra. Presedintele american Barack Obama urma sa ajunga aseara in capitala britanica, prima lui deplasare in Europa dupa ce si-a inceput mandatul in ianuarie.
Astazi el va avea o conferinta de presa comuna cu premierul Gordon Brown in ajunul summit-ului la Downing Street (resedinta sefului executivului britanic).
 
 
Lordul Dahrendorf: G20 va da gres. Nu traim un moment Bretton Woods
Summit-ul G20 al marilor state industrializate si al economiilor emergente de maine de la Londra va da gres si nu se va ajunge la un acord, deoarece nu exista o solutie globala si nu traim un moment Bretton Woods, a declarat Ralf Dahrendorf, unul dintre cei mai cunoscuti sociologi din lume, intr-un interviu pentru cotidianul italian Corriere della Sera.
El a afirmat ca actuala criza "ne va reduce standardul de viata cu 20% si ne vom intoarce in anii '50-'60". Care este explicatia lui Dahrendorf, cunoscut si ca filosof si politolog? "Cand Keynes a mers la conferinta de la Bretton Woods in 1944 (eveniment unde s-au pus bazele sistemului financiar al lumii - n.n.), el voia sa salveze lira sterlina. Insa in timp dolarul a devenit dominant si SUA au devenit o mare putere. In momentul de fata, situatia e diferita, si asta pentru ca nu exista invingatori", a argumentat sociologul.
De asemenea, a subliniat el, o alta greseala pe care liderii mondiali o fac, este sa creada ca actuala criza este una globala. "Criza actuala este una mondiala si nu globala. Schimbarea climatica este globala si nu poate avea raspunsuri nationale. Dar criza economica este una mondiala si are raspunsuri nationale, iar acestea contin un nationalism economic. Eu ii vad globalisti (pe liderii lumii - n.n.), spre deosebire de cancelarul german Angela Merkel si de presedintele francez Nicolas Sarkozy care sunt mondialisti. Aceasta este originea conflictului de la G20 din 2 aprilie: e gresit sa se creada ca exista solutii globale", a mai spus Dahrendolf.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO