Politică externă

Sarkozy creeaza diviziuni intre ministrii de finante ai UE

10.07.2007, 19:24 14

Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei, este pe cale sa creeze o diviziune intre ministrii de finante din Europa, avand in vedere ca s-a prezentat ieri la una din intalnirile lunare ale acestora si a spus ca Franta va intarzia echilibrarea bugetului sau cu doi ani.
Anuntul lui Sarkozy cum ca Parisul va intarzia reducerea deficitului bugetar al tarii pana in 2012 a creat ingrijorari in randul celorlalte tari, care se tem de faptul ca pactul din zona europeana, cunoscut drept Pactul pentru Stabilitate si Crestere - menit sa sprijine moneda euro -, va fi slabit.
Miscarea francezilor a venit la cateva luni dupa ce ministrii de finante europeni hotarasera ca tarile UE sa-si echilibreze bugetele pana in 2010, iar fostul guvern francez fusese de acord cu aceasta decizie.
Planul lui Sarkozy face parte din "socul fiscal" inventat de noua administratie pentru economia franceza. Acesta include reduceri de taxe in valoare de miliarde de euro - un ajutor pentru primul-ministru francez Francois Fillon, care a afirmat la inceputul lunii ca planul lui Sarkozy va duce la scaderea deficitului bugetar sub 2,5% din PIB in 2008. Deficitul bugetar al Frantei s-a incadrat anul trecut in limita de 3% impusa de Tratatul de la Maastricht, dar datoria tarii - finantata din imprumuturi - este mare, ea a reprezentat in 2006 64,6% din PIB, fata de limita maxima de 60% impusa de normele Pactului de Stabilitate.
Fostul guvern francez promisese UE ca va realiza o reducere de 1,8% a deficitului bugetar in urmatorul an pentru a micsora datoria, dar acum Sarkozy spune altceva, anume ca va intarzia acest lucru pentru a putea face fata anuntatelor scaderi ale impozitelor.
Planurile bugetare ale Parisului creeaza deja diviziuni intre celelalte 12 state europene membre ale zonei euro. Portugalia, care detine presedintia Uniunii Europene, a spus ca Sarkozy va trebui sa faca fata unei mari presiuni venite din partea "colegilor", in timp ce ministrul de finante german Peer Steinbrueck a declarat ca va exista o "problema" daca presedintele francez va continua cu planul sau. Ei se tem ca Sarkozy ar putea deveni un exemplu negativ pe care celelalte tari sa vrea sa-l urmeze. Comisia Europeana a privit cu anxietate totul, dar nu s-a implicat deocamdata.
Pe langa repercusiunile economice ale hotararii francezilor, acest plan este vazut si ca o invadare a spatiului ministrilor de finante. Sarkozy a fost primul sef de stat care a luat parte la o astfel de intalnire la care au fost prezenti toti ministrii de finante, inclusiv reprezentantul francez Christine Lagarde.
"Economia, profitul si slujbele sunt subiecte atat de importante, incat orice sef de guvern si sef de stat trebuie sa se ocupe personal de ele", a declarat Sarkozy pentru Journal du Dimanche. Presedintele francez a mai afirmat ca implicarea sa in problemele economice nu va fi una pasiva.
Viziunile lui Sarkozy asupra economiei UE au creat deja controverse; el urmareste ca ministrii europeni de finante sa controleze activitatea Bancii Centrale Europene. Acest lucru a alarmat Germania care sustine independenta Bancii Centrale Europene. Potrivit Der Spiegel, cancelarul Angela Merkel i-ar fi spus lui Sarkozy ca este liber sa-si exprime ideile, dar ca Germania se opune cu tarie oricarei incercari de control politic asupra BCE.
Nu in ultimul rand, Sarkozy a incercat la intalnirea cu ministrii de finante sa-i convinga pe acestia sa accepte nominalizarea francezului Dominique Straus-Khan la sefia FMI. Insa partenerii Frantei au temperat ieri elanul lui Sarkozy. O eventuala nominalizare va fi discutata astazi de ministrii de finante, dar este putin probabil sa se ia o decizie, au afirmat surse din cadrul presedintiei portugheze. Pe langa candidatii cunoscuti - Straus-Khan si polonezul Leszek Balcerowicz - alte nume au fost vehiculate ieri: olandezul Gerrit Zalm (fost ministru de finante) si italienii Mario Draghi (guvernator al bancii centrale italiene) si Mario Monti (fost comisar european pentru concurenta).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO