Politică externă

"Seful UE" face valuri la Davos: Nu exista incalzire globala!

01.02.2009, 19:15 44

Uniunea Europeana recunoaste ca incalzirea globala este una dintre cele mai mari probleme la ora actuala, punand bazele unui amplu plan de combatere a acestui fenomen. Klaus, un eurosceptic declarat, a avut de multe ori pozitii contrare celor ale UE.

"Nu cred ca exista vreo incalzire climatica. Nu vad date statistice care sa demonstreze acest lucru", a declarat el presei, exprimand o pozitie opusa celei a Uniunii Europene, a carei presedintie este asigurata de Cehia in primul semestru al lui 2009.
Presedintele ceh l-a criticat pe Al Gore, laureat al Premiului Nobel pentru Pace si personaj proeminent al luptei impotriva incalzirii globale, prezent si el in statiunea montana elvetiana pentru Forumul Economic Mondial.
"Sunt dezamagit sa vad ca anumite persoane ca Al Gore nu sunt dispuse sa asculte teoriile contrare privind schimbarea climatica", a declarat el.
"Militantismul ecologist si alarmismul privind incalzirea climatica sunt o provocare pentru libertatea noastra, iar Al Gore este o persoana importanta in aceasta miscare", a adaugat acesta.
Acesta nu este insa singurul conflict din acest an de la Davos. Dupa ce au acuzat SUA ca sunt de vina pentru actuala criza financiara, Rusia si China au avertizat impotriva unui protectionism ipotetic al americanilor in domeniul comertului. Insa cea mai rasunatoare si mediatizata disputa politica s-a petrecut intre Turcia si Israel.
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a fost primit ca un erou la Istanbul la sfarsitul saptamanii trecute la intoarcerea sa de la Forumul Economic, de unde a plecat furios deoarece nu a fost lasat sa vorbeasca intr-o dezbatere dupa o lunga interventie a presedintelui israelian Shimon Peres.
"Nu cred ca voi mai reveni la Davos", a declarat Erdogan, parasind tribuna unde se aflau atat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, cat si secretarul Ligii Arabe, Amr Moussa.
Aproximativ trei mii de persoane au venit la aeroportul din Istanbul, fluturand steaguri turcesti, pentru a-l primi cu aplauze pe Erdogan. Manifestantii au scandat sloganuri criticand Israelul pentru ofensiva sa in Fasia Gaza si au cantat in cor "Noi suntem mandri de tine".
"Nu sunt un sef de trib, sunt prim-ministrul Turciei. Am facut ceea ce trebuia sa fac. Nu pot ramane impasibil in fata acestui gen de lucruri, temperamentul meu ma impiedica. Sarcina mea este sa fac respectata onoarea tarii mele", a spus el presei, inainte de a-i saluta pe oamenii veniti sa-l intampine.
"Nu provin din diplomatie, eu sunt un om politic", a declarat el. Potrivit corespondentilor BBC, primirea spectaculoasa a lui Erdogan se datoreaza faptului ca populatia turca nu a fost deloc de acord cu operatiunile Israelului in Gaza.
In timpul dezbaterii, Erdogan a spus ca o multime de oameni au murit in Gaza, dar ca toata lumea il aplauda insa pe Peres, care a vorbit atat de deschis pentru a-si justifica "vina". Dupa ce a parasit dezbaterea, premierul turc a declarat ca a plecat deoarece moderatorul nu l-a lasat sa vorbeasca, nu din cauza unei neintelegeri cu presedintele israelian.
"Incidentul" din Elvetia poate duce la cresterea popularitatii formatiunii lui Erdogan, care este acuzata de opozitie ca pune in pericol laicitatea statului turc. Dar ce pierde Turcia in schimb? Analistii au avertizat insa ca iesirea nervoasa a premierului Erdongan de la Davos a generat tensiuni in relatiile dintre Turcia si Israel si a afectat ambitiile Ankarei de a deveni un actor cheie pentru rezolvarea crizei din Orientul Mijlociu, au comentat vineri analistii.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO