Politică externă

Sindicatele pregatesc asaltul final impotriva Directivei Bolkestein

14.02.2006, 21:12 10

Zeci de mii de sindicalisti europeni vor manifesta astazi la Strasbourg impotriva directivei de liberalizare a serviciilor - Directivei Bolkestein, dupa numele initiatorului ei -, cerand Parlamentului European sa modifice documentul in favoarea sindicatelor si sa elimine "principiul tarii de origine".

Directiva este reexaminata incepand de ieri de Parlamentul European de la Strasbourg, dupa ce, anul trecut, ea a fost aspru criticata de o parte dintre sefii de state si de guverne din UE, care considera ca ea ar bulversa piata muncii printr-un aflux al mainii de lucru ieftine din tarile nou intrate in UE.

Directiva este criticata si de sindicatele din tarile nou venite in Uniune, dar si de sindicatele romanesti, insa pentru alte ratiuni: deja renumitul "principiu al tarii de origine" prevede ca o firma care dezvolta servicii intr-un alt stat respecta legislatia din statul de origine, ceea ce include si legislatia muncii.

Altfel spus, afirma criticii directivei, un muncitor roman care ar munci intr-un alt stat al UE ar urma sa fie platit cu salariul din Romania. Aparatorii directivei afirma ca nu va fi vorba despre asa ceva, ci doar de eliminarea unor bariere in calea liberalizarii serviciilor - nu va mai fi nevoie de autorizatii din tara in care sunt dezvoltate servicii, ci doar din tara de origine. Tocmai acest lucru a suparat sindicatele din Vest. In ultima forma a textului a fost eliminat principiul tarii de origine, desi el are inca multi suporteri. De aceea sindicatele fac presiuni pentru ca vor ca ideea sa fie abandonata definitiv.

Confederatia Europeana a Sindicatelor - European Trade Union Confederation (ETUC) organizeaza astazi un miting si un mars la Strasbourg . ETUC solicita Parlamentului European sa modifice substantial textul directivei, astfel incat sa nu aduca atingere legislatiei muncii, contractelor colective de munca si drepturilor fundamentale ale lucratorilor si sindicatelor.

ETUC recunoaste potentialul pe care directiva il are in cresterea numarului de locuri de munca in sectorul serviciilor, dar, in opinia sindicalistilor europeni, sustinuta si de Blocul National Sindical din Romania, aplicarea acestui principiu va incuraja infiintarea unor companii de tip "cutie postala" in state in care salariile si costurile sociale sunt mici, iar nivelul de reglementare a pietei muncii este slab.

Secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban, contrazice punctul de vedere al sindicatelor.

Vorbind de principiul tarii de origine, el spune ca nu este vorba despre principiul salarizarii din tara de provenienta si nu e vorba de salariile celor angajati de aceste companii.

"Pozitia Romaniei pe aceasta problema este urmatoarea: prevederile acestei directive ne sunt favorabile, atat pe termen scurt, cat si mediu, si poate chiar si lung, pentru ca avem niste oportunitati suplimentare pentru companiile romanesti sa presteze servicii in diferitele state membre", a declarat Orban, citat de agentia de presa Mediafax.

Patrunderea pe piata romaneasca a unor companii din statele membre, care presteaza servicii, va duce la cresterea accelerata a sectorului servicii, care este inca deficitar in Romania, iar riscul aparitiei somajului nu exista, pentru ca daca aceste companii vin in Romania vor folosi forta de munca autohtona, a precizat Orban. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO