Politică externă

Socialistii bulgari formeaza un guvern minoritar la Sofia

25.07.2005, 19:40 14

Premierul socialist desemnat, Serghei Stanisev, a decis duminica formarea unui guvern minoritar, in urma refuzului formatiunii politice a actualului prim-ministru, Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, de a se alatura, in cadrul unei coalitii majoritare, Partidului Socialist Bulgar (PSB) si Miscarii pentru Drepturi si Libertati (MLD), gruparea politica a minoritatii turce.

Dupa alegerile legislative din 25 iunie, care au avut ca rezultat un parlament divizat, alcatuit din sapte partide, socialistii bulgari, castigatorii scrutinului, au cautat

sa-si atraga sprijinul uneia din formatiunile de centru-dreapta din parlament, insa s-au lovit atat de refuzul Uniunii Populare Bulgare, cu orientare crestin-democrata, cat si al Miscarii Nationale Simeon al II-lea, de orientare liberala.

In aceste conditii, Serghei Stanisev va prezenta un cabinet alcatuit din 18 ministri, din care 13 ministere vor fi atribuite socialistilor si 5 ministere aliatilor lor din Coalitia pentru Drepturi si Libertati. Noul Executiv se poate baza pe sprijinul a 117 deputati dintr-un total de 240 - 82 din cadrul Partidului Socialist, 34 de membri ai MLD si un independent.

Se asteapta ca votul de investitura pentru noul guvern sa se produca marti, vicepresedintele PSB, Rumen Ovcearov, declarandu-se optimist ca acesta va obtine votul parlamentului.

El a mai afirmat ca deputatii "responsabili fata de viitorul tarii" ai altor grupuri parlamentare ar trebui sa permita investirea noului guvern.

Apelul lui Ovcearov la solidaritate nationala nu pare sa fi avut ecou pentru formatiunea extremista a lui Volen Siderov care s-a declarat impotriva oricarui guvern din care ar face parte reprezentantii minoritatii turce.

Posibilul premier bulgar, Serghei Stanisev, nascut in Ucraina, are 39 de ani si este doctor in istorie, specializat in relatii internationale la Londra. Acesta a devenit presedinte al PSB in 2001. Pozitia de ministru de externe si responsabil de integrarea europeana ii revine lui Ivaylo Kalfin, fost consilier al presedintelui Gheorghi Parvanov.

Bulgaria, care vizeaza alaturi de Romania accederea la Uniunea Europeana in 2007, a fost avertizata in repetate randuri de oficialii europeni in legatura cu primejdia instabilitatii politice, in conditiile in care sunt necesare inca reforme substantiale pentru atingerea statutului de membru al Uniunii Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO