Politică externă

Soldatii americani au cucerit Palatul Republicii din Bagdad, sediul Garzilor lui Saddam

08.04.2003, 00:00 41

Aliatii au reusit ieri sa ajunga in centrul Bagdadului si sa cucereasca Palatul Republican, cel mai mare complex al lui Saddam Hussein, aflat pe malul Tigrului, iar in Basra, britanicii au reusit sa ocupe palatul prezidential. "Regimul irakian nu mai controleaza Bagdadul", a declarat generalul Vince Brooks, purtator de cuvant al comandamentului central american din Quatar. Ministrul britanic al apararii Geoff Hoon a declarat ieri ca eficacitatea trupelor Garzii Republicane a fost redusa cu 50% si ca multi dintre membrii a fortelor irakiene de elita au abandonat lupta si au plecat "la casele lor".
Britanicii au anuntat ieri ca Chemical Ali, - Ali Hassan Majeed, varul primar al lui Saddam Hussein a fost ucis in cursul luptelor din Basra.
Fortele americane au intrat ieri cu diviziile de blindate  in centrul capitalei, pe fondul unor bombardamente intense, in timp ce militarii americani au inceput luptele de gherilaan oras infruntand trupele fidele lui Saddam. Aproape 100 de vehicule blindate, sustinute de aviatie au inaintat, ieri, catre centrul Bagdadului. Singurele persoane care mai  puteau fi vazute pe strazile orasului erau soldati sau luptatori imbracati in civil. In afara vehiculelor militare, doar ambulantele mai strabateau orasul pentru a evacua victimele. Responsabilii americani au declarat ca au fost ocupate doua dintre cele mai importante parti ale cladirilor prezidentiale, printre care Palatul Republicii, tinta bombardamentelor americane timp de trei saptamani. Palatul se intinde pe o suprafata de mai mult de 12 kilometri, pe malul vestic al Tigrului si era cartierul general al Garzilor Republicane - fortele conduse de Qusai, fiul lui Saddam. Ministrul informatiilor, Mohammed Saeed al-Sahaf a continuat sa nege ieri ca americanii au capturat palatele prezidentiale. Vilele de pe malul vestic al Tigrului ( Karkh) locuite de nomenclatura irakiana au fost parasite. Garzile republicane s-au repliat in apropierea cladirilor ministerelor informatilor si de externe. In luptele de ieri, au facut, din nou victime printre ziaritti. AFP, citat de Mediafax a precizat, ieri, ca doi jurnalisti a cator identitate nu a fost facuta publica. si-a pierdut viata.  Televiziunea irakiana a continuat, ieri, sa difuzeze mesajul de duminica a lui Saddam Hussein in care acesta ordona tuturor irakienilor sa lupte. De asemenea, ieri dupa amiaza, liderul irakian a fost aratat prezidand o reuniune de razboi dar televiziunea nu a adus nici o precizare suplimentara. In ceea ce in priveste soarta lui Saddam ministrul britanic al apararii Geoff Hoon a declarat: Nu suntem siguri de locul in care se afla Saddam Hussein si fii lui dar incep sa ne soseasca informatii despre deplasarile lor.

"Americanii au atacat deliberat"
Ambasadorul rus la Bagdad, Vladimir Titorenko, ranit usor duminica, intr-un raid,  in timp ce incerca sa paraseasca Bagdadul indreptandu-se spre Siria, a acuzat, ieri, fortele americane ca au atacat "deliberat" convoiul cu care se deplasa. Convoiul diplomatilor rusi a ajuns, ieri, in Siria potrivit agentiei Reuters. Titorenko a spus, intr-o declaratie televizata, ca focul asupra convoiului a durat 30-40 de minute: "Am anuntat imediat Moscova ca americanii au deschis focul asupra unei masini a ambasadei ruse si nu orice masina, masina ambasadorului". Presa rusa de ieri care cita martori oculari a scris ca ambasadorul a fost atacat de un grup american de sabotaj. Potrivit presei de la Moscova, americanii fusesera informati despre deplasarea convoiului. "Executie cu gloante a ambasadei ruse" a titrat cotidianul Gazeta in timp ce Vremia Novostei a relatat incidentul sub titlul "Un glonte in spate".  Presedintele Comisiei ruse pentru afaceri externe, din cadrul Dumei de Stat Dmitri Rogozin a declarat, ieri, ca Rusia nu va ratifica tratatul ruso-american pentru dezarmare strategica cat timp luptele din Bagdad vor continua. El a exprimat o opinie diferita fata de cea a presedintelui Vladimir Putin care a afirmat, saptamana trecuta, ca doreste ratificarea rapida a acestui document. Incordarea relatiilor ruso-americane vine intr-un moment in care Condolezza Rice consilierului pe probleme de aparare a presedintelui George W. Bush se afla la Moscova pentru a discuta cu autoritatile ruse situatia din Irak.

Basra, in mainile britanicilor
Infanteria marina britanica a reusit, ieri, sa captureze palatul lui saddam din Basra, cel de-al doilea oras ca importanta al Irakului. Britanicii au fost mirati de luxul palatului pe care l-au gasit abandonat: gradini, piscine, chei pentru iahturi. tancurile au avansat in centru Basrei inconjurand sediul central al partidului Baas, dupa ce au infruntat militiile Fedayeen ale lui Saddam. Brigada a saptea blindata a "Sobolanilor rosii" urmata de trupe de infanterie au ocupat orasul vechi. Colonelul Hugh Blackman, reprezentant al britanicilor a declarat ca luptatorii Fedayeen, imbracati in costume negre si turbane rosii si-au aparat cu tenacitate pozitiile din oras.

Chemical Ali, ucis la Basra
Secretarul britanic al apararii GeoffHoon a declarat, ieri, ca exista indii puternice ca Ali Hassan Majeed este mort. Dupa toate probabilitatile Majeed - supranumit Chemical Ali pentru rolul sau in uciderea a mii de kurzi impotriva carora a folosit arme chimice - a murit sambata cand avioanele coalitiei au bombardat casa lui din Basra. Conform britanicilor corpul sau a fost gasit alaturi de cel al garzii sale si al sefului serviciului secret din Basra. Majeed, var cu sammam fusese insarcinat de acesta cu apararea Irakului de sud impotriva fortelor coalitiei. Chemical Ali a fost impluicat in 1988 in campania de stat impotriva revoltei kurzilor din nordul Irakului in care au murit aproape 100.000 de civili kurzi. Fost guvernator al Kuveitului in timpul ocipatiei irakiene de sapte luni Majeed a fost implicat, mai tarziu, in 1991, in repriemarea sangeroasa a siitilor care se revoltasera impotriva lui saddam dupa razboiul din Golf. Organizatiile pentru apararea drepturilor omului au cerut, de mai multe ori, ca el sa fie judecat pentru crime de razboi.

Un "nucleu" democratic in Irak
Democratizarea Irakului va presupune timp, resurse si vointa politica, comenteaza, in editia electronica de luni, cotidianul Los Angeles Times, citat de Mediafax, citaand opinia mai multor analisti politici internationali.
In conditiile in care administratia americana face primii pasi in formarea unui "nucleu" guvernamental in Irak, dezbaterile asupra misiunii asumate de Statele Unite se intensifica, iar analistii apreciaza ca Washingtonul ar putea recurge la mai multe modele testate deja.
Primul model este cel aplicat in Germania de Vest si Japonia, dupa al doilea razboi mondial; totusi, cele doua tari au avut regimuri democratice de-a lungul istoriei, iar in Japonia trupele americane au ramas timp de sapte ani dupa razboi.
Un alt posibil model este cel al tarilor din Europa Centrala si de Est, care au instaurat regimuri democratice dupa destramarea Uniunii Sovietice, dar, spre deosebire de Irak, aceste state au inlaturat prin forte proprii regimurile comuniste.
O alta varianta ar fi cazul Afganistanului, dar si in aceasta tara existase un sistem constitutional democratic, inexistent in cazul Irakului.
Administratia presedintelui George W. Bush se afla intr-o situatie extrem de dificila, deoarece trebuie sa gaseasca o solutie care sa permita atat democratizarea societatii irakiene, cat si retragerea cat mai rapida a trupelor americane, fara a ceda insa controlul Natiunilor Unite sau altei organizatii internationale.
Initial, Statele Unite au anuntat ca viitorul regim irakian va fi instaurat la cinci luni dupa ocuparea Bagdadului, insa in ultima perioada acest termen a fost prelungit. In plus, numerosi analisti irakieni sustin ca instituirea unui climat de securitate in Irak ar putea dura ani de zile, sugerand ca situatia din Afganistan, unde trupele sunt prezente chiar la peste un an dupa inlaturarea regimului talibanilor, s-ar putea repeta.
O alta disputa privind modelele de democratizare a Irakului se desfasoara si in cadrul administratiei americane. Pe de o parte, Departamentul de Stat propune implicarea comunitatii internationale in aceste eforturi, sub mandatul Natiunilor Unite, in timp ce responsabilii din cadrul Pentagonului, care privesc cu scepticism actiunile ONU, au propus o predare rapida a puterii in mainile unei autoritati interimare conduse de irakieni sustinuti de Statele Unite. Tot in cadrul administratiei americane este vehiculata si o a treia varianta, care prevede ca, intr-o prima etapa, sa fie mentinuta ocupatia americana, cu sprijinul aliatilor si un rol minor al Natiunilor Unite, urmand ca, ulterior, armata sa cedeze treptat autoritatea unui guvern irakian interimar, care ar conduce tara pana la organizarea de alegeri.
Aparent, Washingtonul a ales planul de compromis, dar Pentagonul va fi cel care se va ocupa de gestionarea situatiei din Irak, in functia de administrator al tarii urmand sa fie numit generalul in retragere Jay Garner.

Militar si producator de arme, Jay Garner, propus pentru administrarea Irakului
Financial Times a publicat la sfarsitul saptamanii "portretul" candidatului cu cele mai mari sanse la postul de guvernator al Irakului, dupa incheierea campaniei militare: Jay Garner, comentand si controversele legate de acset nume. In varsta de 65 de ani( nascut pe 15 aprilie, 1938) Garner este un fost general de cariera, fost presedinte al SY Technology, o companie specializata in tehnica militadra de aparare. Garner s-a retras din companie la scurt timp dupa ce prietenul sau, Donald Rumsfeld, secretarul american al Apararii, l-a invitat sa administreze Irakul, pana la instalarea noului guvern. SY Tehnology a fost preluata, anul trecut, de L3 Communications, al zecelea producator de tehnica militara din SUA. Sistemele Guidance produse de firma lui Garner sunt utilizate, astazi, in Irak. Financial Times noteaza ca interesele de afaceri ale lui Jay Garner precum si stransele sale legaturi cu Israelul s-au numarat intre reprosurile aduse candidaturii sale.
Garner si-a incheiat cariera militara intr-un post cheie, ca adjunct al  vicepresedintelui staff-ului armatei americane. In 1991, trupele britanice si americane, sub comanda sa au restabilit ordinea, in Nordul Irakului dupa interventia irakienilor asupra revoltei populare impotriva lui Saddam. Planul de administrare a Irakului post Saddam este inca in discutie, dar Financial Times avanseaza "modelul otoman", de impartire a Irakului in 3 regiuni. Barbara Bodine (fost diplomat la ambasada SUA in Kuweit) si consilieri britanici si americani vor superviza centrul Irakului si desemnarea ministrilor, alesi dintre irakienii din diaspora. Pentagonul considera ca nucleul viitoarei autoritati interimare irakiene este format de Consiliul Liderilor Opozitiei Irakiene, o coalitie a kurzilor, grupurilor arabe siite si a disidentilor irakieni sustinutti de SUA, care isi are caritierul general in Nordul Irakului. Cea mai grea misiune a lui Jay Garner, "administratorul civil interimar", care planuieste sa-si sarbatoreasca ziua de nastere in Irak , va fi crearea unor noi institutii de stat, pentru ca partidul Baas a colonizat pana la cele mai mici niveluri structurile statului.
oana.iurascu@zf.ro ; iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO