Politică externă

SUA acuza Rusia ca se foloseste de arma energiei

08.09.2008, 19:42 13

Conflictul ruso-georgian largeste falia dintre Rusia si Statele Unite, dupa ce vicepresedintele american, Dick Cheney, a lansat unul dintre cele mai virulente atacuri la adresa Moscovei, spunand ca aceasta apeleaza la vechile tactici sovietice de intimidare si la folosirea fortei brute.
"Acest lant de miscari agresive si rasturnari diplomatice au intensificat ingrijorarile pe care multi le au in legatura cu obiectivele extinse ale Rusiei. Agresiunea impotriva unui vecin este doar ultima dintr-o succesiune de actiuni nefericite ale Guvernului rus", a declarat Cheney la sfarsitul saptamanii trecute in cadrul unei conferinte economice din nordul Italiei. Vicepresedintele american a facut aceste declaratii dupa incheierea unui turneu diplomatic in care a vizitat Azerbaidjanul, Georgia si Ucraina, carora le-a promis sustinerea din partea Washingtonului.
Atacul de cinci zile lansat de Rusia asupra Georgiei la inceputul lunii august, dupa ce Tbilisi a lansat o operatiune militara in regiunea separatista Osetia de Sud, a starnit reactii dure din partea Uniunii Europene si a Statelor Unite ale Americii. Acestea au acuzat Rusia de incalcare a suveranitatii Georgiei si au cerut retragerea imediata a trupelor rusesti de pe teritoriul georgian, lucru pe care Moscova nu l-a facut in totalitate, dar a fost semnat in final un acord de pace. Numai ca Tbilisi si Moscova au semnat doua tratate de pace diferite, a recunoscut ministrul de externe francez, Bertrand Delano?, care a dat vina pe traducerea documentului.
Kouchner, care a jucat un rol important in medierea conflictului, a confirmat astfel declaratiile unui oficial rus, care a explicat, sub acoperirea anonimatului, ca "versiunea in rusa a textului mentioneaza securitatea Abhaziei si Osetiei de Sud", in timp ce in "documentul transmis lui Saakasvili", versiunea in engleza, "aceasta a fost prezentata ca securitatea "in" Abhazia si "in" Osetia de Sud", lucruri total diferite.
Cheney a acuzat de asemenea Rusia, cea mai mare putere energetica din Europa, ca isi foloseste resursele energetice drept arma pentru a influenta tari din Asia Centrala si Caucaz, facand referire la Ucraina si Georgia, care doresc sa adere la NATO. De altfel, Georgia si Ucraina asteapta nelinistite decizia statelor NATO de a le acorda MAP (Planul de Actiune pentru aderare la Alianta nord-atlantica), care le-a fost refuzat in aprilie la Bucuresti.
Relatiile dintre SUA si Rusia s-au deteriorat in ultimii ani din cauza intentiei americanilor de a instala un scut antiracheta in Polonia si Cehia. Un alt motiv a fost sustinerea acordata de SUA Ucrainei si Georgiei in procesul de aderare la NATO, tari pe care Rusia le considera a face parte din sfera sa de influenta.
Vicepresedintele american a mentionat de asemenea ca un oficial rus de rang inalt a amenintat Polonia cu un atac in legatura cu implicarea acesteia in sistemul de aparare antiracheta. "O putere responsabila nu ar trebui sa se comporte asa. Aceasta este o gandire invechita. Caile invechite s-au dus, iar Razboiul Rece s-a incheiat", a declarat Cheney.
In cadrul vizitei de la Kiev, Cheney l-a asigurat pe presedintele Viktor Iuscenko ca SUA vor sustine aderarea Ucrainei la NATO. CNN comenta ieri ca acest sprijin ar putea duce la ruginirea relatiilor dintre SUA si Rusia, Moscova vazand in extinderea NATO un adevarat pericol. In ziua acuzatiilor lui Cheney, la Moscova, presedintele rus Dmitri Medvedev a acuzat Statele Unite ca au inarmat Georgia, sub acoperirea ajutoarelor umanitare, a doua zi dupa ce un vas-amiral american a ajuns intr-un port strategic din Georgia.
Conform analistilor rusi, SUA si Rusia isi disputa zonele de influenta in fostele tari sovietice din Europa, in urma crizei georgiene, "confruntarea fiind prea serioasa si prea periculoasa pentru toti". Potrivit lui Serghei Mihaiev, director-adjunct la Centrul pentru tehnologie politica, "nici Rusia, nici europenii si nici americanii nu au in prezent o strategie de viitor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO