Politică externă

SUA cer incetarea imediata a focului in Orientul Mijlociu

25.07.2006, 19:44 11

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a ajuns aseara la Beirut, cu intentia de a pune capat conflictului dintre Israel si gruparea siita libaneza Hezbollah. In timp ce liderii din regiune examinau posibilitatea de a crea o forta internationala de mentinere a pacii, Israelul a cucerit satul libanez Maroun al-Ras, existand informatii ca ar fi ocupat suburbiile orasului Bin Jbeil. Pe langa acestea, Israelul se mai confrunta si cu o alta problema interna, starea de sanatate a fostului premier Ariel Sharon inrautatindu-se. El se afla in coma din luna ianuarie.
SUA au schimbat abordarea situatiei privind rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu prin cererea de incetare imediata a ostilitatilor. Washingtonul a promis importante ajutoare umanitare Libanului, in conditiile in care tara este aproape distrusa. Fuad Siniora, prim-ministrul libanez, s-a pronuntat si el pentru o incetare imediata a focului, pana acum existand peste 350 de morti si peste 500.000 de oameni care au parasit zona de conflict.
Armata israeliana a patruns ieri in suburbiile orasului libanez Bin Jbeil, aflat la granita cu Israelul. Operatiunea s-a produs din directia satului Maroun al-Ras, ocupat duminica de israelieni. Cele mai multe reactii au venit din partea Statului Major al Israelului. Generalul Dan Halutz a declarat ca operatiunile militare israeliene pe teritoriul Libanului nu vor inceta atata timp cat exista sanse ca Tel Aviv-ul sa fie lovit de vreo racheta katiusa aflata in posesia Hezbollah. Tot el a spus ca pentru fiecare atac cu racheta al Hezbollah asupra orasului Haifa, aviatia militara israeliana va distruge 10 cladiri din Beirut. Hezbollah mai dispune de rachete katiusa pentru circa o luna, sustine Jerusalem Post.
Cu toate acestea, Hassan Nasrallah, liderul grupul islamist, sustine ca ofensiva armata pe teritoriul Libanului nu va avea rezultatele scontate de israelieni. "Nicio incursiune israeliana nu va avea rezultate politice, decat daca isi atinge scopurile declarate, cel mai important fiind incetarea bombardamentelor asupra asezarilor israeliene si va asigur ca acest scop nu va fi indeplinit", a declarat el.
Nasrallah sustine in continuare schimbul de prizonieri dintre israelienii capturati in urma cu doua saptamani si prizonieri Hezbollah aflati in inchisorile din Israel. De altfel, Mahmud Abbas, presedintele Autoritatii Palestiniene, a declarat ca eliberarea prizonierilor palestinieni si arabi din inchisorile israeliene este un punct obligatoriu pe drumul spre incetarea ostilitatilor din Orientul Mijlociu. "Niciun acord de pace nu va avea succes daca nu va include o solutie corecta a acestei probleme", a spus el.
Forta internationala de mentinere a pacii este o idee care prinde tot mai mult contur, vicepremierul israelian Shimon Peres declarandu-se pentru o asemenea solutionare, dar cu conditii. Israelul vrea distrugerea avanposturilor Hezbollah de la granita libaneza si a lansatoarelor de rachete care pot atinge orasele israeliene. Pentru Israel nu este importanta organizatia care conduce forta, ci ducerea la indeplinire a obiectivelor. Totusi, Shimon Peres se declara sceptic in privinta unei forte NATO.
"Sunt sceptic in ceea ce priveste NATO, care este o alianta ce are nevoie de o decizie unanima pentru a actiona, iar un simplu veto al unei tari membre este de ajuns pentru a bloca interventia. Exista mai mult de un stat membru NATO care nu doreste sa trimita trupe aici", a declarat Peres. Vicepremierul israelian face trimitere la Italia si Franta care s-au declarat impotriva interventiilor israeliene. Louis Michel, comisarul european pentru dezvoltare, se arata la randu-i sceptic cu privire la trimiterea unei forte unite din partea tarilor europene.
El a declarat ca, in aceasta directie, un consens este greu de gasit. In ceea ce priveste Marea Britanie, situatia se tensioneaza, un raport a MI5 atentionand asupra unor posibile atacuri Hezbollah asupra unor obiective israeliene de pe teritoriu Regatului Unit.
Massoud Shadjareh, liderul unei grupari cu sediul la Londra, care militeaza pentru drepturile islamistilor, a declarat ca musulmanii din Marea Britanie ar putea oferi "sprijin logistic si financiar" Hezbollah, cu scopul declarat de a ataca obiective evreiesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO