Politică externă

Sunitii promit razbunare pentru Saddam Hussein

06.11.2006, 17:24 21

Sunitii irakieni au promis ca vor razbuna condamnarea la moarte a fostului dictator irakian Saddam Husein, pronuntata ieri de un tribunal special. Irakul este in stare de asediu de cateva zile de teama unor tulburari grave pricinuite de decizia tribunalului.
Fostul lider irakian, Saddam Hussein a fost condamnat la moarte prin spanzurare in urma acuzatiilor de crime impotriva umanitatii. Decizia, desi asteptata, este, intr-un fel, surprinzatoate intrucat comunitatea internationala a admis judecarea sa de catre un tribunal irakian si nu de unul international, cu conditia ca pedeapsa impotriva sa sa nu fie cea capitala.
Hussein a fost acuzat ca a ordonat, dupa un atentat nereusit de asasinare a sa, omorarea a 148 de siiti din satul Dujail. Fostul lider irakian este acuzat si de alte crime mult mai grave decat aceasta, dar avand in vedere condamnarea la moarte, celelalte procese vor fi probabil sistate.
Inaltul Tribunal Penal irakian i-a condamnat la moarte si pe alti doi fosti oficiali ai regimului sau - fostul director al serviciiilor de informatii irakiene, Barzan Ibrahim al-Tikriti, fratele vitreg al lui Saddam si fostul presedinte al tribunalului revolutionar, Awad Ahmed al-Bandar. De asemenea, tribunalul l-a condamnat la inchisoare pe viata pe fostul vicepresedinte irakian, Taha Yassin Ramadan. Alti trei inculpati in acelasi proces au fost condamnati la cate 15 ani de inchisoare pentru "omor voluntar". Unul singur dintre cei opt acuzati a fost achitat, din lipsa de probe concludente, si anume fostul reprezentant local la Dujail al Partidului Baas, Mohammed Azzam al-Ali. Audierea a durat mai putin de 40 de minute si a pus punct unui proces derulat intre 19 octombrie 2005 si 27 iulie 2006.
Reactiile au aparut imediat dupa pronuntarea sentintei. Mii de siiti, majoritari in Irak si persecutati in timpul lui Saddam, au iesit in strada, au tras focuri de arma si au sarbatorit condamnarea lui Saddam, desi premierul Nuri al-Maliki a cerut populatiei sa dea dovada de calm in timpul acestor manifestari de bucurie.
Sunitii din Tilkrit, orasul unde s-a nascut fostul dictator irakian, au iesit si ei in strada, purtand tablouri ale fostului lider si strigand "Saddam, te vom razbuna".
Departamentul de Stat american a salutat decizia tribunalului american, considerand ca Saddam Hussein a avut parte de un proces corect.
Ministrul de externe al Marii Britanii, Margaret Beckett, a considerat sentinta ca fiind una justa alaturi de primul-ministru spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero care spunea "Saddam Hussein, ca oricare al cetatean sau lider politic, trebuie sa raspunda pentru actiunile sale", amintind insa ca Uniunea Europeana nu a sprijinit niciodata condamnarea la moarte.
Procedura de apel demarata automat dupa condamnare va incepe astazi. Ea va fi examinata de Camera de Apel a tribunalului, compusa din noua judecatori si, daca apelul este fundamentat, se va organiza un nou proces, altfel, daca decizia pronuntata in prima instanta ramane valida, sentinta trebuie aplicata in 30 de zile, potrivit regulamentului tribunalului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO