Politică externă

Time aut in meciul George W. Bush - Jaques Chirac

03.06.2003, 00:00 8

Presedintele american George W. Bush s-a aflat pentru o zi in Franta, la Evian, unde a participat la o intalnire a liderilor celor mai puternic industrializate tari din lume - summitul G8.
Bush a ajuns in Franta, duminica, unde a fost primit de Jacques Chirac, pentru prima data de la sfarsitul razboiului din Irak. Nu a fost decat o strangere de mana. Dar ea a fost pandita de fotografii si cameramanii din intreaga lume, si a fost judecata, aproape in unanimitate, drept "calduta", "moale". Cei doi presedinti au avut, ieri, o intalnire bilaterala si, fireste, problema irakiana nu putea lipsi de pe agenda. Dar asa cum a anuntat, insa, purtatorul de cuvant al lui Jacques Chirac, cele doua parti au ramas pe pozitii: "Referitor la trecut, nu ne-am schimbat parerea si nici americanii nu au facut-o", a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui citat de Le Figaro. Cei doi lideri au avut insa grija sa nu tensioneze si mai mult lucrurile. Ieri, la Evian, presedintele francez  a declarat, la  ca nu este "deloc ingrijorat" in privinta relatiilor cu omologul sau american, si a capacitatii de a colabora cu liderul de la Casa Alba.
"Nu credeti tot ce se spune", a declarat presedintele francez, intrebat despre tensiunile provocate de interventia militara din Irak.
"Am avut intrevederi cu presedintele Bush, discutii care au fost cat se poate de pozitive si s-au axat pe solutionarea problemelor cu care ne confruntam", a afirmat Chirac. "Nu am nici cea mai mica ingrijorare in acest sens", a adaugat el.
Presedintele american i-a oferit lui Chirac, trei carti despre civilizatia, cultura si arta indienilor din America. Bush a plecat din Franta cu o zi mai devreme decat era prevazut pentru a se deplasa in Orientul Mijlociu la doua summituri - unul in capitala Egiptului iar celalalt in capitala Iordaniei - care ar urma sa detensioneze relatiile dintre israelieni si palestinieni.



Hu Jintao, in lumea buna
La summitul de la Evian au participat toti liderii importanti ai lumii: premierul britanic Tony Blair, premierul italian Silvio Berlusconi, primul ministru al Japoniei Junichiro Koizumi, presedintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Gerhard Schroeder, presedintele Chinei Hu Jintao. Acesta din urma s-a aflat la prima sa iesire in lumea buna a politicii mondiale, de la investirea sa in functie (la mijlocul lui martie), ocazie cu care George W. Bush l-a invitat sa mearga la Washington, in cursul acestui an sau la inceputul anului viitor.
In scurta sa sedere in Franta, presedintele american i-a indemnat pe liderii G8 sa relanseze economiile statelor pe care le conduc si sa elimine barierele care obstructioneaza comertul mondial. Washingtonul a aratat in mod clar ca doreste ca celelalte state din G8 - Franta, Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, Rusia si Japonia - sa-si majoreze contributia la redresarea economiei mondiale. Statele Unite promoveaza liberalizarea comertului, prin reducerea taxelor vamale si diminuarea subventiilor agricole - o propunere neagreata de Franta, principal beneficiar al generoaselor subventii agricole ale Uniunii Europene. In privinta reuniunii de la Evian, sint de asteptat putine initiative surprinzatoare in urma acesteia, avind in vedere ca Germania si Italia sint in pragul recesiunii, iar cresterea economica a Japoniei stagneaza. Summitul G8 e va incheia astazi cu o declaratie comuna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO