Politică externă

Topolanek - misiune imposibila in fruntea guvernului ceh

05.09.2006, 18:35 25

Presedintele ceh Vaclav Klaus l-a numit ieri oficial pe liderul dreptei liberale (ODS), Mirek Topolanek, in functia de prim-ministru, dupa o criza politica de trei luni, declansata dupa alegerile legislative din iunie.
Guvernul lui Topolanek nu are insa certitudinea ca poate rezolva criza politica declansata de alegerile din vara pentru Camera Deputatilor, alegeri care nu au dat nici un castigator cert. Noul premier, al carui Partid Democratic Civic (ODS) s-a clasat pe primul loc in urma scrutinului, fara a detine insa majoritatea, a format un guvern minoritar compus din 15 membri, dintre care noua sunt membri ODS si sase sunt experti independenti.
ODS dispune in Parlament de 81 de mandate din totalul de 200 si a esuat in tentativa de a face o coalitie atat cu partidele de dreapta cat si cu cele de stanga.
Presa ceha de ieri a analizat ceea ce a numit "misiunea imposibila" a lui Topolanek, subliniind ca exista sperante foarte putine ca noul guvern sa primeasca in Parlament votul de investitura prevazut pentru 4 octombrie. Asadar, alegerile anticipate sunt inevitabile. De altfel, premierul a avertizat deja ca principalul sau obiectiv se va limita la guvernarea tarii pana la convocarea alegerilor legislative anticipate.
Social-democratii din CSSD (care au guvernat pana la alegerile din vara) si comunistii din KSCM, care dispun impreuna de 100 de mandate, au anuntat deja ca nu vor acorda vot de incredere guvernului minoritar.
Lipsa unei majoritati clare in Camera Deputatilor a determinat vreme de trei luni blocarea procesului de formare a guvernului si esecul tentativei de alianta intre ODS, crestin-democratii din KDU-CSL (13 mandate in Parlament) si ecologisti (sase mandate). Negocierile dintre partidul condus de Topolanek si social-democratii premierului Jiri Paroubek
s-au incheiat cu un esec la sfarsitul lunii august.
Topolanek a declarat, intr-un interviu difuzat duminica de canalul de televiziune Prima, ca si-a stabilit drept obiective principale votarea bugetului pentru anul viitor, elaborarea unei reforme a pensiilor si lansarea reformelor necesare pentru a pregati Cehia in vederea preluarii, in 2009, a presedintiei Uniunii Europene. Ministru de finante in noul guvern este Vlastimil Tlusty - un expert care a realizat programul de guvernare al ODS centrat pe introducerea unei cote unice de impozitare.
Printre ministrii care nu apartin vreunui partid se numara Alexandr Vondra, fost disident anticomunist si ambasador al Cehiei la Washington intre 1997-2001. El a fost investit ca ministru de externe. Jiri Sedivy, profesor la Centrul european pentru studii de securitate, a primit portofoliul Apararii. Cele doua femei din guvern au primit agricultura (Milena Vicenova) si Educatia (Miroslava Kopicova), potrivit informatiilor publicate de presa ceha.
De la caderea regimului comunist si dupa impartirea Cehoslovaciei in Republica Ceha si Republica Slovaca, Cehia a cunoscut mai multe guverne de coalitie. A existat o alternanta la putere intre dreapta liberala care s-a aflat la putere intre 1992 si 1997 si social-democrati care au guvernat din 1998 pana in vara, cand nici unul dintre cele doua blocuri ideologice nu a reusit sa-si adjudece puterea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO