Politică externă

Tragedia popoarelor mici: prea slabe sa reziste imperiilor, prea sarace sa cumpere pentru presedintele lor un avion nou

Tragedia popoarelor mici: prea slabe sa reziste imperiilor, prea sarace sa cumpere pentru presedintele lor un avion nou

FOTO: Reuters

12.04.2010, 00:00 119

Este ironia sortii ca presedintele polonez Lech Kaczynski, unproamerican anticomunist, si-a pierdut viata chiar in ziua in caremergea sa comemoreze in Rusia, la Katin, una din multipleletragedii ale poporului sau: uciderea in 1940 a aproximativ 20.000de militari si intelectuali polonezi de catre NKVD, fosta militiepolitica sovietica.

Polonezii au vrut o participare numeroasa la acest eveniment,pentru ca Rusiei i-a venit greu sa recunoasca ceea ce stia toatalumea: ca au fost "ai lor" cei care au comis masacrul din padureade la Katin, cu 60 de ani in urma, si nu nemtii, carora crimelele-au fost puse in spate de propaganda sovietica.

Evenimentele care au dus la uciderea ofiterilor siintelectualilor in 1940 par incredibile. URSS si Germaniahitlerista isi impartisera Polonia prin pactul Molotov- Ribbentropdin 1939, iar in luna septembrie a aceluiasi an, nemtii au invadatPolonia dinspre Vest. Doua saptamani mai tarziu, sovieticii auintrat in Polonia dinspre Est.

Rusii au facut numerosi prizonieri in timpul invaziei inPolonia. In primavara lui 1940 au asasinat peste 20.000 de ofiterisi intelectuali polonezi in padurea Katin, aflata la cativakilometri de Smolensk, localitatea unde urma sa aterizeze sambataaeronava prezidentiala poloneza.

Operatiunea a fost considerata o epurare pe criterii de clasasociala.

Urmele masacrului au fost acoperite de militia politicasovietica, cadavrele au fost aruncate in gropi comune, iarmilitarii si oficialii din URSS i-au indicat drept autori pehitleristi, care ingrozisera deja intreaga lume cu crimeleimpotriva evreilor. In 1943, gropile comune au fost descoperite decatre nemti, iar polonezii au primit astfel confirmarea crimei"fratilor" de la Rasarit.

Nu este greu de inteles, privind doar la acest eveniment, de cepolonezii au acum relatii atat de dificile cu Germania si cu Rusia.Presedintele Kaczynski reprezenta din acest punct de vederechintesenta cetateanului polonez, pe care traditiile, cultura illeaga de cele doua popoare vecine, dar de care trecutul crud iltine despartit.

Cu Germania, Polonia are in comun religia catolica, de Rusia oleaga limba slava. Impartita intre cele doua mari familii, Poloniaa cautat mereu un destin propriu, dar istoria i-a fost de multe oripotrivnica.

Din acest punct de vedere, Polonia poate fi comparata cuRomania, o insula de latinitate in mijlocul unor popoare slave, decare o leaga totusi religia ortodoxa.

Romania si Polonia in istorie

Romania si Polonia au avut relatii bune, mai ales in perioadainterbelica. In 1929 au incheiat o alianta care era valabila in1939 in momentul invaziei. Dupa ce armata poloneza a esuat in aapara granitele tarii, retragandu-se inspre Ungaria si Romania,guvernul Poloniei de la acea vreme s-a instalat temporar laBucuresti, iar tezaurul acestei tari a fost tinut in siguranta inRomania, care la acea vreme era neutra. O parte din tezaur, peste83 000 de tone de aur a fost trimisa la Constanta si de aici, flotaRomaniei l-a transportat in Marea Britanie, iar cea mai mare partede peste 3 tone, a fost pastrat in Banca Nationala de la Bucuresti,fiind returnat Varsoviei in 1947. Paradoxal, tezaurul Romaniei,care fusese trimis la Moscova din motive de siguranta in timpulPrimului Razboi Mondial, nu a fost returnat in integralitate.

In Polonia a fost decretat un doliu de sapte zile.

Trupul fostului presedinte polonez a fost repatriat ieri laVarsovia. Nu doar un oras in lacrimi, ci o tara intreaga. Si o lumeintreaga, practic. Ziaristii germani au uitat de rivalitateagermano-poloneza si toate ziarele si televiziunile titreaza:"Suntem alaturi de tine Polonie!"

La Bucuresti mii de flori au fost depuse in fata AmbasadeiPoloniei. Presedintele Basescu, care ieri a participat la slujba dela catedrala catolica a transmis mesajul Romaniei: Poporul romaneste alaturi de cel polonez: "In acest moment de durere profunda,poporul roman si eu insumi ne alaturam doliului poporuluipolonez".

O ceremonie oficiala a fost organizata ieri pe aeroportul dinVarsovia, in prezenta familiilor si a autoritatilor poloneze, iartrupul presedintelui a fost depus la palatul prezidential.

Ancheta rusa: avionul nu avea problemetehnice

Ancheta care este condusa de premierul rus Vladimir Putin va maidura ceva timp, insa, potrivit RIA Novosti, seful comitetului deancheta al Parchetului General, Aleksandr Bastrikin, i-a transmissefului guvernului de la Moscova ca avionul care il transporta peLech Kaczynski nu avea probleme tehnice.

"Am decriptat una dintre cutiile negre (...) O examinaredetaliata va fi efectuata la Moscova, dar repet ca, potrivitinregistrarilor de care dispunem, avionul nu a avut nicio problematehnica", a declarat Bastrikin.

"Pilotul a decis sa aterizeze desi fusese informat despreconditiile meteorologice nefavorabile", a subliniat el.

Potrivit presei poloneze, avionul prezidential de tip Tupolev Tu154 a fost fabricat in 1990 si a fost folosit timp de aproape 20 deani. Aeronavele Tupolev Tu-154 sunt de marime medie si au fostcreate in anii '60 in Uniunea Sovietica, fiind capabil sa decolezesi sa aterizeze in conditii extreme.

Tupolev este unul din cele mai bune avioane din generatia sa,fiind principala aeronava sovietica timp de cateva decenii. Erasupranumit "tancul aerian" gratie rezistentei sale.

Aeronava a fost exportata si utilizata de 17 companii aerienedin afara Rusiei, precum si de unele servicii militare aerienenon-ruse.

Tupolev ramane principala aeronava civila in Rusia si in altestate din fosta Uniune Sovietica. Avionul atinge o viteza deaproape o mie de kilometri pe ora, fiind unul din cele mai rapideaparate de zbor civile.

Capabil sa decoleze si sa aterizeze in conditii extreme, elfunctioneaza si in apropiere de Polul Nord, unde aeroporturile nuau decat conditii de siguranta de baza.

Principalele companii aeriene care utilizeaza Tupolevul suntIran Air Tours, KMV Avia (Rusia) si Utair (Rusia).

Avionul a intrat in productie limitata din 1998, iar in ianuarie2010 principala companie aeriana a Rusiei, Aeroflot, a anuntatretragerea acestui tip de aeronava din flota sa.

Cele trei motoare ale avionului Tupolev sunt dispuse similarcelor de la Boeing 727, insa aeronava este mai mare decat omologulsau american.

De-a lungul anilor, au existat 63 de incidente aviatice in carea fost implicat Tupolevul, dintre care sase atentate teroriste saumilitare si 36 de accidente cu pierderi de vieti omenesti.

Totusi, aparatele Tu-154 au un record de siguranta, avand invedere si istoria lor indelungata, iar putine accidente aviatices-au petrecut din cauza unor defectiuni tehnice.

Angajatii aeroportului militar din Smolensk, care asteptausosirea delegatiei poloneze, au afirmat ca aparatul Tupolev 154 s-arotit de mai multe ori din cauza vizibilitatii reduse. Avionul aincercat de trei ori sa aterizeze inainte de a lovi copacii si a seprabusi in timpul celei de-a patra tentative, conformmartorilor.

"La o inaltime de circa 20 de metri, aparatul presedinteluipolonez a lovit varful copacilor si s-a dezintegrat in mai multebucati", a afirmat un martor, citat de Interfax.

Din cauza cetii dense, un alt avion s-a intors din drum incursul zilei, iar un al treilea a inregistrat un incident laaterizare, au declarat autoritatile locale.

Asadar, pista care este urmata de anchetatori este cea a uneierori de pilotaj. Insa, analistii cred ca teoriile conspiratiei vorinflori.

Teoriile conspiratiei

In primele momente dupa accident, primele speculatii sustineauca avionul a fost lovit de o racheta. O ancheta rapida sitransparenta asupra accidentului de la Smolensk ar fi beneficapentru relatiile dintre Varsovia si Moscova, deja tensionate dincauza masacrului de la Katin, sustine un expert citat de CNN.

Potrivit lui James Sherr, directorul departamentului pentruRusia si Eurasia al centrului de reflectie din Londra ChathamHouse, "Katin a fost cea mai dificila problema care s-a perpetuatpana in prezent. Toata lumea in Polonia stie ca masacrul de laKatin a fost o mica parte din efortul sistematic al Rusiei de aextermina o intreaga clasa de polonezi".

El precizeaza insa ca va fi benefic pentru relatiile dintre celedoua tari ca ancheta accidentului sa fie una transparenta sirapida.

Fostul ministru de externe roman Adrian Cioroianu crede si el capolonezilor le va fi greu sa accepte rezultatul anchetei rusilor.Insa este imposibil, de cealalta parte, sa accepti un actpremeditat, afirma el. De fapt, relatiile dintre Polonia si Rusiapareau ca merg mai bine. Vladimir Putin isi ceruse, intr-un fel,scuze pentru masacrul de la Katin. Fotografiile cu Vladimir Putin,care il insoteste pe premierul polonez Donald Tusk la locultragediei, arata un om ingenuncheat si indurerat (premierulpolonez) si unul plin de compasiune (premierul rus). Imbratisareacelor doi a fost, in fata camerelor de luat vederi, plina deemotie. Tragedia va apropia cele doua popoare, cred, dimpotriva,alti analisti.

Accidentul aeronavei prezidentiale poloneze, in care si-aupierdut viata presedintele dar si o serie de alti inalti oficialide la Varsovia, va avea un impact dramatic asupra sectoruluipolitic al natiunii, sunt de parere analistii si politicieniiintervievati de The Wall Street Journal.

Chiar si cei mai inversunati adversari ai lui Kaczynski aurecunoscut ca scena politica poloneza a suferit o pierdere ce nu vaputea fi indreptata cu usurinta.

"Aceasta este o tragedie care urmeaza celei de la Katin", adeclarat fostul presedinte polonez Lech Walesa referindu-se laasasinarea celor peste 20.000 de polonezi de catre politia secretasovietica, NKVD. "Elita tarii noastre a fost ucisa din nou. Vatrece o perioada lunga pana vom reusi sa stergem acest gol. Este opierdere imensa", a mai spus Walesa.

Viata politica din Polonia ar putea lua o noua turnura, inconditiile in care Partidul Lege si Justitie a ramas faracandidatul in care isi punea bazele pentru alegerile prezidentialedin toamna, iar Jerzy Szmajdzinski, candidat din partea AlianteiDemocratice de Stanga, si-a pierdut de asemenea viata in accidentulaviatic de sambata.

Kaczynski era asteptat sa anunte curand ca va candida din noupentru alegerile prezidentiale, fratele sau geaman Jaroslaw urmandsa preia functia de premier in cazul in care Partidul Lege siJustitie ar fi revenit la putere. Alegerile vor fi decalate, urmandca anticipatele sa aiba loc in iunie cel mai tarziu.

"Ceea ce s-a intamplat va fi o lovitura imensa pentru opozitie",potrivit lui Janusz Onyszkiewicz, fost ministru polonez alapararii, care a precizat ca multi dintre cei care si-au pierdutvietile reprezentau "creierul" partidului. La polul opus, tragedias-ar putea dovedi a fi o "trambulina" pentru guvernul decentru-dreapta al lui Donald Tusk, al carui partid, PlatformaCivica, avea oricum o pozitie fruntasa in preferintele polonezilorpentru alegerile prezidentiale. AndreeaNeferu

Dimensiunile tragediei

Drama care a lovit Polonia are proportii de neimaginat. Nu doarpresedintele a murit, ci si intreaga conducere a armatei,guvernatorul bancii centrale si multi fruntasi aiParlamentului.

Iata lista principalelor personalitati poloneze decedate - intotal 96 de personalitati:

  • Presedintele Lech Kaczynski (foto) si sotia sa, MariaKaczynska
  • Presedintele Bancii Centrale a Poloniei, Slawomir Skrzypek
  • Seful Statului Major general polonez, generalul FranciszekGagor
  • Fostul presedinte polonez in exil in perioada comunista,Ryszard Kaczorowski
  • Vicepresedintele Dietei si candidat al stangii la prezidentialecare erau programate in aceasta toamna, Jerzy Szmajdzinski
  • Vicepresedintele Dietei, Krzysztof Putra
  • Vicepresedintele Senatului, Krystyna Bochenek
  • Comandantul fortelor terestre, generalul Tadeusz Buk
  • Comandantul fortelor aeriene, generalul Andrzej Blasik
  • Comandantul Marinei, amiralul Andrzej Karweta
  • Seful fortelor speciale, generalul Wlodzimierz Potasinski
  • Seful Fortelor operationale poloneze, generalul BronislawKwiatkowski
  • Seful Biroului de securitate nationala pe langa presedinte,Aleksander Szczyglo
  • Secretarii de stat pentru presedintie, Mariusz Handzlik siPawel Wypych
  • Ministrul-adjunct al apararii, Stanislaw Jerzy Komorowski
  • Ministrul-adjunct de externe, Andrzej Kremer
  • Ministrul-adjunct al culturii, Tomasz Merta
  • Avocatul poporului pentru drepturi civice, JanuszKochanowski
  • Mai multi deputati, senatori, reprezentanti ai diferitelorBiserici si asociatii.

Sub mandatul lui Kaczynski Polonia este singura Tara dinUE care a evitat recesiunea

Spre deosebire de vecinii sai pusi la grea incercare de crizaeconomica, Polonia a reusit sa evite intrarea in recesiune. Maimult, Produsul Intern Brut al celei mai mari economii din EuropaCentrala si de Est, a avansat cu 1,7%, al 14-lea an consecutiv decrestere. Desi rata de crestere nu este la nivelul celoranterioare, in perioada 2006-2008 depasind 5%, Polonia estesingurul stat care s-a mentinut pe plus. Pentru 2010 estimarilesunt chiar mai optimiste, economia fiind asteptata sa avanseze cu3%.

Atuurile celei mai mari economii din Europa Centrala si de Est,estimata la 368 de miliarde de euro in 2009, au fost piata internastabila si dezvoltata, dependenta relativ redusa fata de exporturi(40,8% din PIB comparativ cu 80,2% in Cehia sau cu 80,3% inUngaria) si capacitatea statului de a tine in frau dezechilibreleeconomice, precizeaza Fondul Monetar International.

Aceste avantaje au "actionat ca o plasa de siguranta, reusind saabsoarba socul", conform aceluiasi raport al FMI.

In aceasta oaza de stabilitate apare insa o problema careintuneca perspectivele de viitor ale Poloniei: deficitul bugetar.Acesta a urcat la 6,4% din PIB anul trecut, iar guvernul polonezvrea sa accelereze programele de privatizare pentru a limita gauradin buget de anul acesta. Guvernul de la Varsovia mizeaza pe unprogram de privatizari in valoare de 8,9 mld. euro ce urmeaza a sederula pe o perioada de doi ani. Acesta va ajuta de asemenea lareducerea datoriei publice care nu trebuie sa depaseasca 60% dinPIB, pragul maxim stabilit prin Tratatul de la Maastricht careimpune conditiile necesare pentru adoptarea euro.

Datoria publica a Poloniei a crescut de la 47% din PIB in cursulanului 2008 la 52% in 2009, iar guvernul face eforturi pentru aevita o noua majorare in 2010. Cristina Rosca

Firmele poloneze s-au miscat bine in afara tarii. Numarulcompaniilor poloneze din Romania este in jur de 500

Cei mai mari investitori polonezi prezenti pe piata romaneascasunt CanPack (ambalaje metalice), Tymbark Maspex (sucuri, cafea,praf de ciocolata, produse la Valenii de Munte unde au deschis o adoua fabrica, investitia intreaga fiind de 30 de milioane de euro),Asseco (programari calculatoare) sau Porta (usi din lemn).

Toata lumea asteapta sa vada ce face zlotul

Abia vom afla influenta tragediei din Polonia asupra pietelorfinanciare. Accidentul s-a produs sambata cand nu se efectuautranzactii. Insa vineri, Banca centrala poloneza a achizitionatvaluta in scopul deprecierii zlotului pentru prima data din 1998 sia anuntat ca ar mai putea recurge la acest pas, semnalandinvestitorilor ca va incerca sa preintampine aprecierea cursului deschimb care ar afecta cresterea economica, scrie Bloomberg.

Zlotul a pierdut pana la 1% din valoare in raport cu euro, panala 3,8795 unitati, dupa ce banca centrala a anuntat ca aachizitionat un "anumit volum" de valuta in jurul pranzului. Bancacentrala a cumparat probabil intre 50 si 70 de milioane de euro, adeclarat Robert Narkowicz, trader in cadrul PKO Bank Polski.

Strategii bancii centrale incearca sa tina sub control evolutiazlotului dupa ce moneda poloneza a avansat cu 6,4% in raport cueuro in primele trei luni ale acestui an, in conditiile in caresingura economie din cadrul Uniunii Europene care a evitatrecesiunea a atras investitorii. Banca centrala "nu poate excludenoi interventii", a declarat Witold Kozinski, viceguvernator albancii centrale. Guvernul ar putea achizitiona de asemenea valuta,a declarat ministrul adjunct al finantelor, Dominik Radziwill.

Zlotul a avansat cu 27% de la minimul pe cinci ani atins pe 17februarie, 2009, consemnand a doua mare crestere din randulmonedelor emergente monitorizate de Bloomberg in aceastaperioada.Decizia Poloniei de a renunta la abordarea neutra fata deevolutia monedei pentru prima data din anii '90 ar putea determinasi alte banci centrale din regiune sa-si reconsidere "modelele defluctuare libera a monedelor in favoarea unei abordari maiinterventioniste", a declarat Martin Blum, din cadrul IthubaCapital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește și
AFACERI DE LA ZERO