Politică externă

UE, dezolata de condamnarea la moarte a lui Saddam

07.11.2006, 17:57 12

Premierul britanic Tony Blair a anuntat ieri, la Londra, ca este "impotriva pedepsei cu moartea", "indiferent daca este vorba despre Saddam Hussein sau despre oricare alta persoana".
Presedintia finlandeza a UE a cerut Irakului, intr-un comunicat, sa nu aplice pedeapsa capitala pronuntata impotriva lui Saddam Hussein. Franta a anuntat ca "a luat cunostinta de sentinta justitiei irakiene", reamintind pozitia Parisului si a UE in favoarea abolirii pedepsei cu moartea, si si-a exprimat "speranta" ca anuntarea sentintei nu va genera "noi tensiuni" in Irak. Seful guvernul italian, Romano Prodi, a apreciat ca aceasta condamnare a lui Saddam reflecta "judecata intregii comunitati internationale" impotriva "dictatorului", subliniind ca este necesara insa "o reflectie asupra pedepsei cu moartea".
Aceeasi reactie a venit din partea Suediei, ministrul de externe Carl Bildt declarandu-se "dezolat ca Irakul a ales sa nu aboleasca pedeapsa cu moartea". Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Rene van der Linden, a cerut ieri autoritatilor irakiene sa nu execute sentinta pronuntata in procesul lui Saddam Hussein, deoarece aceasta transmite un mesaj periculos intregii regiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO