Politică externă

Un nou stat independent pe harta Europei - Kosovo

18.02.2008, 18:03 68

Parlamentul de la Pristina a votat ieri independenta Kosovo, gest care a nascut valuri de exuberanta in randul albanezilor kosovari si a umplut de ingrijorare familiile de sarbi din provincia pana ieri teritoriu sarbesc din punct de vedere juridic. Provinciile separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud au cerut imediat sa le fie recunoscuta independenta pe modelul Kosovo, iar reprezentantii separatistilor basci din Tara Bascilor (Spania) au anuntat ca modelul trebuie urmat si de ei.
Parlamentul de la Pristina (capitala Kosovo) a adoptat ieri seara declaratia de independenta a provinciei Kosovo, intr-o atmosfera de sarbatoare pentru cei doua milioane de albanezi din provincie, cu focuri de artificii, concerte si discursuri triumfatoare. Mii de albanezi au iesit pe strazile Pristinei, dar si in restul provinciei, agitand steagurile Albaniei, ale Uniunii Europene si ale SUA, in ritmul impus de claxoanele masinilor. Agitatia de pe strazi a inceput de sambata, odata cu anuntul premierului Hashim Thaci privind proclamarea independentei.
Reactia asteptata a politicienilor de la Belgrad era impunerea unei blocade economice fata de provincia locuita in majoritate de etnici albanezi. Potrivit unui plan de actiune al sarbilor, citat de Reuters, guvernul de la Belgrad ia in calcul, ca repercusiuni pentru proclamarea unilaterala a independentei, inchiderea granitelor pentru kosovari, un embargo comercial si intreruperea energiei electrice, serviciilor de telefonie si internet. Insa varianta unui atac militar este exclusa, avand in vedere ambitiile europene ale cabinetului de la Belgrad.
"Trebuie sa luam decizia de a face astfel incat Kosovo sa faca parte dintre tarile independente", a spus premierul kosovar Hashim Thaci. In replica Boris Tadici, presedintele Serbiei, a anuntat ca Belgradul nu va recunoaste niciodata independenta provinciei considerate de sarbi leaganul civilizatiei lor.
Potrivit declaratiei de independenta adoptate de deputatii kosovari, Statul Kosovo independent va fi "consacrat pacii si stabilitatii". "Kosovo este o societate democratica, laica si multietnica", ce va gazdui o "prezenta internationala civila si militara", adauga declaratia in 12 puncte. "Kosovo se va consacra pacii si stabilitatii in regiune" si "isi declara vointa de a intretine relatii bune cu statele invecinate", se adauga in text. Un Kosovo independent "garanteaza (protejarea) mostenirii culturale si religioase", o referire la proprietatile Bisericii ortodoxe sarbe care se afla in teritoriu.
Deputatii au aprobat planul trimisului special al ONU, Martti Ahtisaari, care preconizeaza o independenta limitata pentru provincia Kosovo, "sub supraveghere internationala". Aprobat de statele occidentale, planul a fost blocat in Consiliul de Securitate al ONU de Rusia, ostila independentei provinciei.
Odata cu proclamarea independentei, misiunea de supraveghere a provinciei este preluata de Uniunea Europeana de la misiunea ONU (MINUK), care a administrat provincia de la incheierea conflictului dintre fortele sarbe si gherilele separatiste albaneze in 1999. Atmosfera in randul sarbilor care au ramas in provincie dupa incheierea razboiului era una sumbra. Aproximativ 120.000 de sarbi mai locuiesc acum in provincia unde majoritari sunt albanezii (doua milioane).
O adunare a sarbilor din Kosovska Mitrovita a decis la sfarsitul saptamanii trecute sa respinga independenta proclamata de albanezi si sa formeze, in acord cu Belgradul, un parlament propriu. Municipalitatile si localitatile sarbe (din Kosovo) au decis sa organizeze in coordonare cu Belgradul, la 11 mai, alegeri locale si regionale pentru a alege Parlamentul din Kosovo", au declarat membrii adunarii sarbesti.
"Declararea independentei separatistilor nu comporta nicio obligatie pentru noi", a anuntat Adunarea, care a decis sa actioneze pana la municipale in acord cu autoritatile de la Belgrad. Multi dintre ministrii guvernului de la Belgrad au mers in Kosovo, in semn de sprijin fata de familiile de sarbi care locuiesc in regiune.
Ministrul sarb pentru Kosovo, Slobodan Samardzici, a sosit ieri in partea de nord a orasului, pentru a-i asigura pe sarbi ca vointa autoritatilor de la Belgrad este mentinerea prezentei lor in Kosovo. "Statul sarb va fi prezent in Kosovo pentru a permite cetatenilor, sarbilor si tuturor celor care sunt loiali Serbiei, o viata normala", a declarat Samardzici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO