Politică externă

Ungurii nu se calmeaza: Gyurcsany sa plece

21.09.2006, 19:23 13

Ciocnirile de la Budapesta intre manifestantii care cer demisia premierului Ferenc Gyurcsany si fortele de ordine au continuat ieri dimineata. Aproximativ 60 de persoane au fost ranite si mai multe arestate dupa ce protestele, care de data aceasta au avut loc in fata sediului partidului socialist, al carui lider este Gyurcsany, s-au transformat in violente. Mai mult, politia ungara a fost nevoita sa blocheze accesul pe mai multe strazi din centrul orasului pentru a preveni producerea unor noi incidente.
Premierul ungar a declarat ca nu va mai tolera violentele care au loc pe strazile Budapestei si a reiterat ca guvernul isi va face treaba "fara sa dea inapoi". Gyurcsany isi pastreaza astfel pozitia ferma si exclude in continuare prezentarea demisiei.
"Am reflectat duminica seara pentru trei minute asupra unei eventuale demisii si a motivelor pentru care ar trebui sa o inaintez, iar concluzia la care am ajuns a fost ca nu exista motive pentru care ar trebui sa fac acest lucru", a declarat Gyurcsany pentru agentia de presa Reuters.
Pe de alta parte insa, analistii cred ca va fi din ce in ce mai greu pentru Gyurcsany sa-si pastreze credibilitatea in fata populatiei. Ultimele sondaje de opinie arata ca popularitatea premierului a scazut de la 40% la momentul alegerilor din aprilie la 25% in prezent.
"Ii va fi foarte greu sa supravietuiasca, nu pentru ca partidul il va parasi, ci pentru ca moralitatea devine un factor din ce in ce mai important in politica ungara", este de parere Ervin Csizmadia, specialist in cadrul Academiei de Stiinte.
Gyurcsany este presat si de opozitie care i-a cerut ieri din nou demisia. Initial, liderii principalului partid de opozitie, Fidesz, au declarat ca premierul si guvernul ar trebui sa-si dea demisia in cazul in care socialistii pierd alegerile locale de peste doua saptamani, ieri insa, acestia au cerut demisia guvernului indiferent de rezultatul acestor alegeri.
Violentele de la Budapesta au starnit reactii si in cadrul Parlamentului European. Partidul Popular European, care regrupeaza partidele conservatoare din Europa, a cerut demisia lui Gyurcsany.
"Guvernul ungar a pierdut orice credibilitate si legitimitate, deoarece a fost ales pe baza unor minciuni politice flagrante", arata un comunicat PPE. De cealalta parte insa, Partidul Socialist European i-a transmis lui Gyurcsany sa-si continue activitatea, fiind "persoana cea mai capabila sa indeplineasca reformele de care are nevoie Ungaria", precizeaza PSE.
Nici suveranul pontif, Benedict al XVI-lea, nu a ramas indiferent la situatia din Ungaria.
El a declarat ca este "ingrijorat" si ca se roaga "pentru ca toate partile sa gaseasca o solutie corecta si pasnica".
Violentele au inceput luni noapte dupa ce Ferenc Gyurcsay a recunoscut autenticitatea casetei pe care era inregistrat in timpul unei sedinte cu usile inchise cu parlamentarii socialisti, recunoscand ca a mintit populatia cu privire la situatia economica a tarii pentru a castiga alegerile legislative din aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO