Politică externă

Uniunea Europeana isi alege primul presedinte din istoria sa

29.10.2009, 00:00 344

Nimeni nu se gandea, in urma cu aproape 60 de ani, cand s-au pusbazele Uniunii Europene, ca integrarea va merge atat de departe. Nuam ajuns inca "Statele Unite ale Europei", cum visa Victor Hugo inurma cu 150 de ani sau, mult mai tarziu, legendarul premierbritanic Wiston Churchill. Europa nu va alege un George Washington,dar...

"Nu vom fi chiar Statele Unite ale Europei, totul depinde deadoptarea de catre Cehia a Tratatului de la Lisabona. Si, totusi,se invarte...", comenteaza Cristian Diaconescu, ministru de externepana luna trecuta.

Liderii Uniunii Europene se reunesc astazi la Bruxelles incadrul Consiliului European (sefii de state si de guverne ai UE),reuniune a carui miza este impartirea portofoliilor pentruurmatoarea Comisie Europeana, dar si alegerea celui care va deveniprimul presedinte al Uniunii Europene.

Dezbaterea pentru viitoarea comisie, care-si va incepe mandatulla sfarsitul anului, este foarte aprinsa in UE, statele incepandsa-si nominalizeze candidatii.

Ultimele tari care si-au anuntat candidatii sunt Germania, peGuenther Oettinger, actual premier al landului Baden-Wuerttemberg,si Austria, pe ministrul stiintelor, Johannes Hahn.

Insa atentia cea mai mare o capteaza acordul care va fi stabilitin privinta primului presedinte al Uniunii Europene.

"Pentru Romania este extrem de important cine va fi presedinteleUniunii si ne intereseaza un presedinte care sustine, in primulrand, extinderea UE. Ne avantajeaza, de pilda, ca Turcia sa fieintegrata in UE. Ne intereseaza care va fi componenta serviciuluidiplomatic al Uniunii (UE va avea, dupa alegerea unui presedinte,si un asa-numit minister de externe care se va ocupa de politicaexterna a UE - n.n.). Ne intereseaza ce viziune va avea acestserviciu asupra politicii de vecinatate. Pentru ca, pana inprezent, aceasta politica de vecinatate functioneaza in taririverane precum Italia sau Grecia. Romania este direct interesatade acest aspect care presupune si fonduri importante pentru tarilevecine", spune Cristian Diaconescu.

Blair vs. Juncker

Pentru postul de presedinte al UE, creat de Tratatul de laLisabona, sunt inscrisi in competitie fostul premier britanic TonyBlair si primul-ministru luxemburghez Jean-Claude Juncker.

Postul de presedinte al UE sau cel de presedinte al ConsiliuluiEuropean a fost creat de Tratatul de la Lisabona, care realizeaza oimportanta reforma a sistemului institutional al UE. El va fi alespe o perioada de doi ani si jumatate.

Blair, considerat favorit pana luna trecuta, a inceput sa piardateren in acest concurs. Presedintele francez Nicolas Sarkozy,primul care l-a nominalizat pentru presedintia UE, s-a distantat deBlair, aducand ca argument faptul ca Marea Britanie nu face partedin zona euro. De asemenea, cancelarul german Angela Merkel, care aobtinut un nou mandat ieri, s-a declarat sceptica cu privire lanominalizarea lui Blair. Sarkozy si Merkel urma aseara sa discutein cadrul unui dineu la Paris candidatura lui Blair.

Benelux au semnat o pozitie comuna prin care se opuncandidaturii fostului premier britanic pe motiv ca Marea Britanienu este in zona euro sau in spatiul Schengen. Italia este statulcare a anuntat ca-l sustine pe Blair.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO