Politică externă

Valul extinderii UE din 2004 a fost admis in spatiul Schengen

21.12.2007, 18:39 2097

In noaptea de miercuri spre joi, la un minut dupa miezul noptii, 400 de milioane de europeni au inceput sa imparta acelasi spatiu de libera circulatie prin aderarea la acordul Schengen a noua state membre intrate in Uniunea Europeana in 2004. Este vorba de Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria si Malta.
Premierul slovac Robert Fico si cancelarul austriac Alfred Gusenbauer au taiat ieri cu fierastraul, in mod simbolic, o bariera vamala intre tarile lor, marcand inceputul a trei zile de festivitati organizate cu ocazia extinderii spatiului Schengen.
"Este un eveniment istoric dupa pagubele din cele doua razboaie mondiale si divizarea continentului de catre Cortina de Fier", a subliniat Gusenbauer.
"In aceasta seara la miezul noptii, veti putea calatori 4.000 de kilometri de la Tallinn, in Estonia, la Lisabona, in Portugalia, fara nici un control vamal", a declarat Fico.
Infiintat in anul 1985 (in orasul luxemburghez cu acelasi nume) de catre Benelux, Germania si Franta, spatiul Schengen presupune eliminarea controalelor de la frontierele tarilor care fac parte din aceasta zona. Totodata, presupune anumite masuri auxiliare, cum ar fi Sistemul de Informatii Schengen (SIS), o baza uriasa de date ale politiei, cu informatii despre sute de mii de persoane date in urmarire.
Aderarea celor noua tari la spatiul Schengen presupune deocamdata numai eliminarea controalelor la frontierele terestre si maritime, urmand ca din martie 2008 sa fie eliminate si cele din aeroporturi.
Extinderea zonei Schengen reprezinta pentru cetatenii celor opt state foste comuniste o modalitate de eliminare ale ultimelor vestigii ale Cortinei de Fier. "Pentru statele membre foste comuniste, aceasta este o decizie simbolica, ultima bucata din Cortina de Fier care cade", a declarat ministrul ceh de interne, Ivan langer.
Pana ieri zona Schengen cuprindea 13 state ale Uniunii Europene, plus Norvegia si Islanda, care nu fac parte din UE.
Marea Britanie si Irlanda si-au mentinut controalele de frontiera si sistemul de vize.
Elvetia (care nu face parte din UE) a votat in 2005 prin referendum aderarea la spatiul Schengen si intentioneaza sa ridice controlul la frontierele sale din noiembrie 2008.
In ceea ce priveste aderarea Romaniei si a Bulgariei, proaspete intrate in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, au inceput sa primeasca misiuni de evaluare. Romania si-a propus sa adere in anul 2011.
Decizia extinderii spatiului Schengen a fost luata la Bruxelles de ministrii de interne si cei de justitie ai Uniunii Europene
Comisarul european pentru justitie si vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, a declarat ca doreste ca aceasta extindere sa fie un frumos cadou de Craciun pentru cetatenii celor noua state. Frattini a exclus orice pericol pe care l-ar reprezenta extinderea spatiului Schengen.
"Ei bine, pentru inceput, nu vad niciun risc. Nu vad decat oportunitati mari, iar una dintre ele este ca ideea de cetatean european devine o realitate", a afirmat Frattini intr-un interviu pentru Euronews.

Ce este spatiul Schengen
Spatiul Schengen este o zona de libera circulatie a persoanelor, initiata la origine de un grup de cinci state europene (Germania, Franta si Benelux) in 1985 in orasul luxemburghez omonim.
1995 - Conventia de aplicare a acordului Schengen intra in vigoare si suprima controalele la frontiere intre Benelux, Franta, Germania, Spania si Portugalia
1997-2000 - Controalele sunt suprimate la frontierele cu Austria si Italia (1997), apoi Grecia (2000). Sunt puse in aplicare si o serie de "masuri compensatorii", cum ar fi politica privind vizele sau o baza informatica de date ale politiei, Sistemul de Informatii Schengen (SIS).
2001 - Intrarea Danemarcei, Finlandei si Suediei, dar si a altor doua state care nu sunt membre ale UE, respectiv Islanda si Norvegia.
21 decembrie 2007 - Suprimarea controalelor la frontierele terestre si maritime pentru cele noua state care au aderat la UE in 2004 (Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Malta)
30 martie 2008 - Suprimarea controalelor pe aeroporturile din aceste noua state.
Marea Britanie si Irlanda, care sunt state ale Uniunii Europene, nu au aderat la spatiul Schengen, preferand sa isi pastreze politica de vize, dar aplica unele din dispozitivele privind cooperarea politieneasca (SIS).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO