Politică externă

Viitorul "tar" il roaga pe Putin sa preia sefia guvernului rus

12.12.2007, 20:02 14

Dmitri Medvedev, actualul prim-vicepremier rus si candidatul sustinut de presedintele Vladimir Putin la alegerile prezidentiale de anul viitor, l-a rugat ieri pe actualul lider de la Kremlin sa preia functia de premier, dupa expirarea mandatului de presedinte, pentru a asigura continuitatea si stabilitatea tarii.
"Il rog pe presedintele Putin sa ramana sef al Guvernului dupa ale-gerile prezidentiale din tara", a precizat Medvedev in cursul unei declaratii solemne difuzate de televiziunea rusa.
"Este important sa pastram efica-citatea echipei. De aceea cred ca este important pentru tara noastra sa il pastram in postul extrem de important al puterii executive, cel de prim-ministru, pe Vladimir Putin", a adaugat acesta.
O asemenea miscare i-ar oferi lui Putin posibilitatea de a ramane un important pion in viata politica din Rusia, dupa alegerile din martie 2008, asa cum a repetat in mai multe randuri ca doreste sa faca. Liderului de la Kremlin ii este interzis prin Constitutie sa mai candideze pentru un al treilea mandat prezidential.
Analistii au vehiculat mai multe posibilitati pentru Putin de a ramane in continuare o figura politica de seama in Rusia, dupa martie 2008, iar functia de premier a fost si ea printre ele. In pofida acestui lucru, intr-o tara in care cele mai puternice prerogative le are presedintele, postul de premier ar fi prea putin pentru un personaj ca Putin.
Vladimir Putin a anuntat la inceputul saptamanii ca Dmitri Medvedev este candidatul pe care-l va sustine la alegerile prezidentiale din 2008. Vice-premierul rus a fost prezentat drept candidatul oficial al partidelor Rusia Unita, Rusia Dreapta, Partidului Agrar si al Fortei Cetatenesti.
La doar o zi de cand a fost ales candidat la prezidentiale, Medvedev a inceput sa-si prezinte principalele obiective pe care le va realiza daca va fi ales, ieri declarand ca bunastarea sociala va juca un rol central in misiunea sa de presedinte.
"Trebuie sa transformam succesele economice pe care le-am obtinut in ultimii opt ani intr-un program social adevarat care, de fapt, a inceput deja", a declarat Medvedev la Parlament.
Vladimir Putin a declarat in mai multe randuri ca va continua sa joace un rol important in Rusia si dupa expirarea mandatului de presedinte si si-a exprimat dorinta ca Medevedev sa asigure continuitatea politicii incepute de el. "Avem sansa sa formam un guvern stabil dupa alegerile din martie 2008. Si nu doar un guvern stabil, ci unul care sa continue politicile care au dat roade in ultimii opt ani", a declarat Vladimir Putin.
Functia de presedinte al gigantului Gazprom si sustinerea presedintelui Putin il fac pe Dmitri Medvedev principalul favorit la alegerile prezidentiale de anul viitor.
In varsta de 42 de ani, Medvedev este cunoscut ca fiind unul dintre oamenii loiali presedintelui Vladimir Putin. Fost profesor de drept, acesta l-a cunoscut pe actualul lider de la Kremiln in anii '90, cand a lucrat la Comitetul de Relatii Externe al primariei din Sankt-Pe-tersburg, condus in vremea aceea de Putin.
Dupa ce a fost sef de campanie al lui Putin in 2000, Medvedev a fost ras-platit cu functia de sef al administratiei prezidentiale. Din 2005 a preluat functia de vicepremier, fiind preocupat de programele nationale privind sanatatea, locuintele si educatia.
Cu toate acestea, presa rusa l-a prezentat pe Medvedev ca un candidat puternic la alegeri, dar care va avea prerogative slabe. Liberalul "Medvedev a castigat concursul si a devenit succesor" (desemnat de Putin), insa "va trebui sa tina cont de opinia "siloviki" (denumire pentru fostele cadre ale KGB ale Armatei venite la putere in timpul presedintiei lui Boris Eltin si a lui Vladimir Putin) care vor fi numiti in posturi-cheie in Guvern de catre actualul presedinte", a scris ieri cotidianul Vedomosti, citand surse de la Kremlin.
"Medvedev va fi reprimat si de instructiunile lui Putin", precum si de un program de dezvoltare economica a Rusiei care se extinde pana in 2020 si care va fi adoptat inainte de alegerile prezidentiale din 2008, potrivit unei surse de la Kremlin, citata de cotidian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO