Politică

Ponta:Am discutat cu Băsescu, rămăsese să ne întâlnim la Bruxelles,vreau să rezolv conflictul

Premierul Victor Ponta a declarat că a discutat miercuri seara şi joi dimineaţa cu preşedintele Traian Băsescu despre participarea la CE şi că "rămăsese" să aibă o întâlnire cu şeful statului chiar la Bruxelles, adăugând că va încerca pe cale instituţională să rezolve conflictul.

Ponta a precizat că, "dacă preşedintele nu va veni joi la Bruxelles", el va reprezenta România la reuniunea Consiliului European, în baza mandatului acordat de Parlament.

"Voi respeta întotodeauna deciziile Curţii Constituţionale, în acelaşi timp cred că preşedintele trebuie să respete deciziile Parlamentului şi ale Guvernului. Îmi doresc să găsim o cale instituţională de rezolvare a conflictelor noastre şi, în acelaşi timp, îmi doresc ca România să fie implicată în deciziile fundamentale care se vor lua astăzi şi mâine pentru viitorul Europei, implicit şi al nostru", a spus Ponta.

Solicitat să comenteze informaţia conform căreia preşedintele ar intenţiona să formuleze plângere penală împotriva premierului pe tema participării la CE, Ponta a arătat că a discutat cu Băsescu şi că îl aştepta la Bruxelles pentru o discuţie.

"Eu am discutat cu preşedintele şi aseară, şi astăzi, rămăsese că ne vedem aici la Bruxelles pentru o discuţie după ce termin eu întâlnirea cu liderii social-democraţi şi socialişti. Înţeleg că preşedintele nu a mai venit. O să încerc în continuare să discut, orice conflict din ţară nu trebuie dus mai departe la Bruxelles şi orice soluţie instituţională este în favoarea României. Încet-încet, putem reintra în normalitatea funcţionării instituţiilor statului. Aici nu este vorba de o dispută personală, ci despre o colaborare pe care mi-o doresc a instituţiilor statului şi de respectare a voinţei poporului", a spus Ponta.

El a precizat că nu cunoaşte motivul pentru care preşedintele nu a mai venit la Bruxelles.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a declarat anterior agenţiei MEDIAFAXremierul Victor Ponta a primit, joi, însemnul de conducător al delegaţiei României la reuniunea Consiliului European, iar miniştrii au primit badge-urile de membri ai delegaţiei, a declarat agenţiei MEDIAFAXPremierul a primit acest însemn la sosirea la Bruxelles din partea lui Mihnea Motoc, ambasadorul României la UE.

Conform programului, premierul va intra la reuniunea CE în jurul orei 15.15 (ora României), având pregătită şi o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European.

Înainte de reuniunea CE, Ponta a participat la întâlnirea prim-miniştrilor socialişti din statele UE, condusă de preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni (PSE), Serghei Stanisev.

Premierul Victor Ponta a plecat joi dimineaţă spre Bruxelles, însoţit de ministrul de Externe şi de cel al Afacerilor Europene.

Curtea Constituţională a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, prim-ministrului.

După decizia de miercuri a Curţii Constituţionale, premierul Victor Ponta a declarat că va merge, "evident", la Bruxelles, la Consiliul European.

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, săptămâna trecută, o scrisoare în care îi atrage atenţia că participarea la Consiliul European fără mandat din partea şefului statului echivalează juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui.

Preşedintele Traian Băsescu va susţine o declaraţie de presă astăzi, la ora 14.30, la Palatul Cotroceni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO