Politică

Ponta, citind lista produselor cu TVA de 9%: Iar aţi uitat mierea de albine?

Ponta, citind lista produselor cu TVA de 9%: Iar aţi...

Autor: Ovidiu Bărbulescu

25.03.2015, 13:52 2605

Premierul săa pronunţat pe această temă în timp ce anunţa reducerea cotei de TVA pentru animale vii şi păsări vii, din specii domestice, carne, peşte, lapte, produse şi subproduse lactate, ouă de păsări, legume, fructe comestibile şi preparate din acestea.

"Iar aţi uitat mierea? Aţi pus mierea? Parlamentarii pun mierea, noi punem doar carnea?! Hai, dom'le, lăsaţi-o încolo, cum să plăteşti 24% la miere?! Hai, aveţi grijă, că e păcat", a arătat Ponta.

Proiectul noului Cod Fiscal extinde lista produselor pentru care TVA va fi redusă de anul viitor la 9%, incluzând, alături de carne, peşte, lapte şi pâine, şi animale vii şi păsări vii, din specii domestice, ouă de păsări, legume, fructe comestibile şi preparate din acestea, precum şi accesul la evenimentele sportive.

La sfârşitul anului trecut, Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, ca dreptul preşcolarilor şi elevilor din clasele I -IV din învăţământul de stat şi confesional de a primi miere de albine ca supliment nutritiv să fie suspendat din nou, atât în acest an, dar şi anul viitor, cu argumentul necesităţii unor economii la buget.

Legea 509/2006 stabileşte că pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi confesionale cu program normal de 4 ore, precum şi pentru elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat şi confesional este acordată gratuit miere de albine, în limita unei cantităţi de 60 g/copil/săptămână.

Cantitatea de 60 g miere de albine/copil/săptămână poate fi distribuită, în funcţie de modul de ambalare, de două sau de trei ori pe săptămână.

În 2006, la momentul aprobării legii, a fost decis că mierea va fi acordată începând cu anul şcolar 2007-2008, din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, din capitolul special prevăzut în buget.

Ulterior, în 2008, Guvernul a stabilit că toate cheltuielile aferente vor fi suportate din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, judeţelor şi municipiului Bucureşti, după caz, din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, alocate cu această destinaţie.

Anul trecut, iniţiatorul legii, senator PSD, a reclamat faptul că aplicarea acesteia este tergiversată în fiecare an, deşi ar exista fonduri pentru aplicare, deoarece Guvernul nu doreşte să aprobe normele de aplicare.

În prezent, preşcolarii şi elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat şi confesional mai primesc lapte şi corn, precum şi mere, în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO