Politică

Ponta, despre concesiunea Comarnic-Braşov: Ori ne apucăm din 15 februarie, ori o lăsăm pe generaţiile viitoare

Ponta, despre concesiunea Comarnic-Braşov: Ori ne...

Autor: Andreea Neferu

13.01.2015, 14:30 506

Autostrada Comarnic-Braşov, care ar urma să fie construită în regim de concesiune, îşi va afla viitorul abia pe 15 februarie, la peste un an de la momentul anunţării companiilor care vor realiza această şosea, grecii de la Aktor, francezii de la Vinci şi austriecii de la Strabag.

“Sunt convins că autostrada Comarnic-Braşov e un proiect strategic. (…) Pe 15 februarie trebuie să spunem companiilor care au câştigat în primă fază, semnăm sau nu semnăm. Pe 15 februarie să spunem da sau nu. Se apucă de treabă sau le zicem încă o dată nu. Din punctul meu de vedere, ar trebui să pornim proiectul”, a spus premierul Victor Ponta, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc astăzi la Ministerul Transporturilor.

“Ori ne apucăm din 15 februarie, ori o lăsăm pentru generaţiile viitoare”, a mai spus Ponta.

Cea mai mare necunoscută care pla­nează asupra acestei autostrăzi şi care prac­tic a decalat în 2014 termenul de sem­nare a contractului de concesiune este modalitatea de finanţare.

Statul român a mai încercat să construiască autostrada Comarnic - Braşov în concesiune de două ori, în 2004 şi 2010, dar de fiecare dată a eşuat.

În total, autostrada Comarnic - Braşov va „înghiţi“ în cei 29 de ani de concesiune între 3,4 şi 3,7 miliarde de euro, potrivit unei ana­lize a ZF care ia în calcul costul de construire, proiectare, project management şi consultanţă, cheltuielile cu dobânzile, dar şi întreţinerea autostrăzii pe o perioadă de 26 de ani (aceasta din urmă se ridică la 973 milioane de euro).

Suma nu include taxe, impozite, alte cos­turi financiare sau inflaţia. Guvernul şi Com­pania Naţională de Autostrăzi şi Dru­muri Na­ţionale din România (CNADNR) es­timau la începutul anului trecut că doar costul de construire şi proiectare al autostrăzii Co­mar­nic - Braşov se va ridica la 1,8 mld. euro.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO